John Martin Bye - VÆR PÅ VAKT: Det sier politistasjonssjef i Svolvær John Martin Bye om nye sabotasjeaksjoner mot hvalbåter. - Foto: Foto: John Inge Johansen / NRK

VÆR PÅ VAKT: Det sier politistasjonssjef i Svolvær John Martin Bye om nye sabotasjeaksjoner mot hvalbåter.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Advarer mot mer sabotasje

Politiet i Lofoten ber hvalfangerne være på vakt mot nye sabotasjeaksjoner.

Årets hvalfangstsesong er avsluttet. Hvalbåten ligger nå fortøyd langs kaiene i Lofoten, som nå patruljeres av politifolk.

De tre siste årene er det gjort tre forsøk på å senke hvalbåter i Lofoten, og stasjonssjef ved Svolvær politistasjon, John Martin Bye, ser ikke bort fra at det vil bli gjort nye sabotasjeforsøk.

– Ikke usannsynlig

– Det anser jeg ikke som usannsynlig. Vi har flere tilfeller, hvor hensikten åpenbart har vært å senke hvalbåtene, sier Bye.

I 1992 forsøkte den canadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen Sea Shepherd å senke «Nybræna» ved kai i Steine i Lofoten. I 1996 ble «Elin Torill» forsøkt senket ved kai i Mortsund i Lofoten.

I 2007 lyktes noen å senke «Willassen Senior» ved kai i Svolvær. To år etterpå var det «Skarbakk» som ble forsøkt senket ved kai i Henningsvær.Og i 2010 var det noen som forsøkte å senke «Sofie» ved kai i Svolvær, uten å lykkes. En organisasjon som kaller seg Agenda 21 hevder at det var de som forsøkte å senke «Sofie».

Men så langt er ingen gjerningsmenn tatt. «Rango» fra Skrova er ikke lenger aktiv i hvalfangst, men reder Åsmund Pedersen tror at senkingsforsøkene kommer til å fortsette mot hvalbåter.

Gir seg ikke

Willassen Senior - FORSØKT SENKET: Willassen Senior ble forsøkt senket for tre år siden. - Foto: Foto: John Inge Johansen / NRK

FORSØKT SENKET: Willassen Senior ble forsøkt senket for tre år siden.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg tror ikke de gir seg. Det er en folkesport de bedriver. Men vi fangere har våre måter å beskytte oss på. Det vil jeg ikke fortelle noe om i media, sier Åsmund Pedersen.

Den sorte stripa på tønna viser at dette er en båt som har konsesjon på å fange kval. I nyere båter er det installert kameraovervåkning og alarm.

– Hvis det er noen som har planer om å foreta seg et eller annet av ulovlig karakter, så skal de ikke føle seg for trygg. Det sier polistasjonsjef i Svolvær, John Martin Bye.

Åsmund Pedersen - GIR SEG IKKE: det mener tidligere hvalfanger Åsmund Pedersen om hvalfangersabotørene. - Foto: Foto: John Inge Johansen / NRK

GIR SEG IKKE: det mener tidligere hvalfanger Åsmund Pedersen om hvalfangersabotørene.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Mor kastes ut, mens baby får opphold
Mange skjulte skatter hos Nasjonalbiblioteket

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her