Hopp til innhold

Nå kan «framsnakking» endelig få plass i ordboka

Fire år etter at ordet «framsnakking» ble introdusert for første gang, har uttrykket nå muligheten til å bli en del av ordboka.

Svein Spjelkavik og boka om framsnakking

SMILER LURT: Med egen bok, 230.000 Facebook-venner og nå utsikter til å få ordet framsnakking inn i ny ordbok, er det ikke så rart Svein Skjelkavik smiler lurt.

Foto: Odd Roger Enoksen

– Det ble faktisk foreslått i forrige uke, og kommer til å være en av finalistene i uken som kommer, sier Helene Uri.

Hun er en av redaktørene for «Det Norske Akademis Store Ordbok», og forteller at ordet «framsnakking» nå har muligheten til å få plass i den nye norske ordboka som er under produksjon i 2014.

– Disse nye ordene skal også publiseres på nett i løpet av året. Målet er 2014 nye ord, fortsetter hun.

Har over 200.000 medlemmer

Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er tilstede FRAMSNAKKING - det motsatte av baksnakking.

Svein Spjelkavik på Facebook-siden Framsnakking

– Det var på denne tiden av året for fire år siden, så det er nesten et slags jubileum, sier opphavsmannen selv.

Året er 2010. Spjelkavik og noen kjenninger spiser lunsj og baksnakker i hyggelig lag da en kvinnelig bekjent reagerer på baksnakkingen, reiser seg fra lunsjbordet og sier; «hvis ikke dere har noe fint å si om folk, så går jeg

Hendelsen inspirerte Spjelkavik til å lage ordet «framsnakking», og han ble sitert i flere lokale medier og en kvinnelig bekjent lagde en Facebook-gruppe for ordet, som i skrivende stund har hele 230.928 «likes».

– Det eksploderte jo. Det tok bare noen timer før det tok av, og det er det rareste jeg har opplevd i mitt liv, sier Spjelkavik i dag.

Oppmerksomheten rundt ordet skjøt virkelig fart da selveste Kronprins Haakon tok i bruk «framsnakking», og ordet har siden den gang vært en «snakkis» i sosiale media generelt og Facebook spesielt.

Svein Spjelkavik, Framsnakkings-gründer

FRAMSNAKKING: Framsnakking betyr det motsatte av baksnakking og har over 230.000 medlemmer på Facebook.

Foto: NRK

– Må være brukt en stund

Nå har altså ordet muligheten til å tre inn i «det gode selskap» når Norges største bokmålsordbok tar inn nye kandidater. Uri utdyper kriteriene for at et ord skal være en aktuell kandidat for ordboka:

– Dette er jo den største bokmålsordboken vi har i Norge, og for at et ord skal kvalifisere seg, må det ha vært i bruk en stund, sier hun.

Et søk på Google gir nesten 250.000 treff, og dersom man gjør et søk i ATEKST, som er en søkemotor for A-pressens aviser, kommer det fram at uttrykket har blitt brukt i avisartikler i Norge mer enn 3500 ganger.

– Det er veldig artig, spesielt med tanke på at ordet har fireårsjubileum. Ordet kom i allmenn bruk for tre år siden. Da var det mye snakk om ordet i media. Vi tok kontakt med ordbokforlaget, men da fikk vi beskjed om at det ikke skulle utgis ny ordbok før i 2014, sier Spjelkavik.

For forfatteren selv er det ikke ordet selv som er det viktige, men handlingen det representerer.

– Dette er et begrep som beskriver den flotte aktiviteten og alt det fine som blir sagt om deg bak din rygg. Det er det som er det viktige, fastslår han.