Hopp til innhold

Er «framsnakking» et ord for ordboka?

Ordet «framsnakking»har fått nærmere 100 000 tilhengere på Facebook, nå vil ordoppfinner Svein Spjelkavik ha det inn i ordboka.

Svein Spjelkavik, Framsnakkings-gründer

VIL HA FRAMSNAKKING I ORDBOKA: Ordoppfinner Svein Spjelkavik fra Andøya mener framsnakking er et godt ord som burde komme med i ordboka.

Foto: NRK

– Jeg møtte Sylfest Lomheim i Norsk språkråd for lenge siden, og han syntes det var et godt ord. Og han sa at den første muligheten til å komme inn i ordbøkene var i 2014. Og hvorvidt det havner der, er ifølge ham avhengig av at mange nok bruker det i tale og at journalister skriver om det, konstaterer Spjelkavik.

Ordet «fremsnakking» kom i bruk etter en lunsj i mediehuset Andøyposten, da Spjelkavik og noen kjenninger satt og baksnakket i et hyggelig lag. En kvinnelig bekjent skal ha reagert på baksnakking og reist seg fra lunsjbordet og sagt;

– Hvis ikke dere har noe fint å si om folk, så går jeg.

HØR HISTORIEN BAK FRAMSNAKKINGA: Svein Spjelkavik til reporter Bjørn Vang om «framsnakking»

Har fått nærmere 100 000 fans

Denne hendelsen inspirerte Spjelkavik til å lage ordet «framsnakking», og han ble sitert i flere lokale medier og en kvinnelig bekjent lagde ei facebook-gruppe for ordet, som har fått nærmere 100 000 fans.

Ordet fremsnakking betyr det motsatte ut av baksnakking, og det å framsnakke er å snakke pent om noen som ikke er tilstede.

Framsnakkings tilhengere

AKTIVE FRAMSNAKKINGSBRUKERE: På nettstedet Facebook.com har ordet Framsnakking fått over 97 000 tilhengere.

Foto: Faksimile fra Facebook

Tviler på at «framsnakking» kommer i ordboka

Men selv om ordet "framsnakking" har snart ett hundre tusen venner på Facebook, så tviler ordbokforfatteren på at ordet blir tatt i bruk.

– Man skal aldri si aldri, men jeg tror det er små sjanser for det, sier ordbokforfatter Ruth Vadtvedt Fjeld.

Hun gikk inn på de store tekstbasene deres på mange hundre millioner ord, og da fant hun kun fire eksempler på bruk av det ordet, osom var fra ei avis som hadde dekket aksjonen for bruk av ordet. Hun mener ordet «fremsnakking» er det de kaller for metaspråk.

– Og da regner vi ikke det som grunnlag for å ta det med i ordbøkene. Når vi ser at det er språk om språk, så regnes det ikke som naturlig språk, forklarer Fjeld.

Mange må bruke ordet

Også Per Egil Hegge fra Aftenposten er i tvil om ordet «framsnakking» har noe i ordboka å gjøre.

– Nei, jeg har litt vanskelig for å godta det, men det kan skyldes at jeg har kommet opp i høy alder etterhvert. Det er jo logisk, og dannes som motvekt mot baksnakking, men det er ikke så lett at man bare kan skifte forstavelse også får man et nytt ord.

Men Hegge mener at dersom ordoppfinner Svein Spjelkavik fra Andøya har klart å spa opp nærmere 100 000 tilhengere på Facebook, så kan det være en grunn til at lingvistene bør se litt nærmere på det.

HØR INNSLAGET FRA NORGESGLASSET: Ordbokforfatter Ruth Vadtvedt Fjeld tror ikke ordet «framsnakking» kommer til å få en plass i ordboka (reporter Bjørn Vang).

Gir ikke opp

Men ordoppfinneren fra Andøya gir ikke opp, han håper på å finne bevis på at ordet blir brukt og håper nå at flere vil ta til seg ordet som er et alternativ til baksnakking.

– Hvem kan gi opp når man har 100 000 som synes ordet er bra? Jeg tror det er stadig flere som bruker ordet. Det er en vanskelig materie, men jeg antar at noen måler dette, avslutter Spjelkavik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.