Kronprinsen framsnakker sin søster

Ordoppfinner Svein Spjelkavik liker svært godt at kronprinsen tar i bruk ordet «framsnakking» for å advare mot baksnakking.

Kronprins Haakon

KRONPRINSEN FRAMSNAKKER: På en ungdomskonferanse i Drammen startet kronprins Haakon med å framsnakke sin søster Märtha Louise, som har vært i hardt vær etter at hun mente hun kunne prate med de døde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg synes det er helt fantastisk, og faktisk har kronprinsen framsnakket lenge, jeg har snakket med ham en gang han var her oppe og han er fyr som sier mye fint om andre folk, sier« ordoppfinner» Svein Spjelkavik.

Kronprins Haakon tok i dag søsteren sin i forsvar, da han skulle åpne ungdomskonferansen «Respekt» i Drammen i dag. Prinsesse Märta Louise har fått mye kritikk de siste dagene, etter at hun har sagt at hun kan kommunisere med døde.

– Jeg tenkte at jeg skulle begynne her i dag og framsnakke litt. Hun er omsorgsfull, og genuint opptatt av å ta vare på andre mennesker, så skal ikke jeg gå inn i resten av de tingene. Men jeg ønsket å framsnakke litt om søsteren min i dag, sa kronprins Haakon på konferansen.

– Noen skritt nærmere ordbok

– For oss som vil at ordet skal inn i ordboka, så er det veldig bra at han bruker det uten å forklare det. For det er nemlig slik at språk om språk teller ikke hos språkrådet. Så når han sier at framsnakke, og ikke forklarer det, så er det aller beste, sier Spjelkavik.

Spjelkavik tror at når en vel ansett mann som kronprinsen snakker om å framsnakke, så betyr det mye for omtalen av ordet.

– Flere politikere bruker det uten å forklare det, og de bruker det som om det allerede var et ord og det er nettopp det som er kriterie for at det skal inn i ordboka. Og vi vil ha det inn der, for vi tror at det er bra å ha det motsatte av baksnakking, nemlig framsnakking, sier han.

Svein Spjelkavik, Framsnakkings-gründer

FRAMSNAKKINGS-GRÜNDER: Svein Spjelkavik tok i bruk ordet framsnakking, og nå har ordet over 115 000 tilhengere på facebook.

Foto: NRK

Ordet har over 115 000 tilhengere

Ordet framsnakking har over 115 000 tilhengere på nettet, og kronprinsen bruk av ordet har ikke gått hus forbi på siden som har som mål å få flere til å framsnakke andre, som et godt alternativ til baksnakking.

  • LES OGSÅ: 100.000 vil framsnakke

    Kronprins Haakon Magnus brukte ordet FRAMSNAKKING i en tale i dag for å forsvare kritikken hans søster har fått - snakke med de døde. Kronprinsen sa man heller bør FRAMSNAKKE i stedet for å baksnakke.

    Dermed har Svein og Annbjørgs positive ord fra Andøya også nådd de unge kongelig. Imponert!

    En tilhenger på Facebookgruppa «FRAMSNAKKING»

– Det er et levende forum, der en uttalelse aldri blir liggende i mange timer på sida, så det er en av de mest aktive facebooksidene i Norge, der diskuteres alt mulig villig vekk, og jeg er sikker på at dette med kronprinsen kommer til å bli et tema utover dagen, for å si det sånn, sier Spjelkavik.

– Har du noen gang kunnet tenke deg til at ditt ord kunne berøre så mange?

– Nei, aldri.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.