Hopp til innhold

– Unngå å bli forgiftet i påsken

Giftinformasjonen opplever ekstra stor pågang rundt påsketider, når mange benytter fridagene til blant annet vasking og rydding. Men hva gjør du hvis du selv eller barnet ditt eksponeres for farlige stoffer?

Mange farer i jula

FORGIFTNING: Flere produkter kan føre til forgiftning. Skulle uhellet være ute, bør man straks skylle med vann og ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Påsken er en travel tid for de som jobber på Giftinformasjonen. Vakttelefonen er betjent hele døgnet, og de ansatte besvarer spørsmål fra publikum om akutte forgiftninger.

– Vi får henvendelser om mye forskjellig, og opplever ekstra stor pågang rundt påsketider, sier Lene Solheim Jacobsen ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Årsaken til det, er at mange bruker påsken til vaske- og ryddesjau. Noen av produktene og kjemikaliene mange av oss bruker i den sammenhengen, ​​​kan føre til forgiftninger.

– Når uhellet er ute, er det viktig med skylling. Ta kontakt med oss på telefon 22591300, og ha produktet tilgjengelig med nødvendig informasjon, slik at vi vet hva det inneholder, sier Jacobsen.

Folkehelseinstituttet har i en artikkel gitt noen råd om hva man bør gjøre dersom uhellet skulle være ute, og hvilke produkter det er knyttet ekstra stor risiko til:

1. Kalking / gjødsling

Mose i gress

Kalk og gjødsel til vanlig hagebruk er som oftest helt ufarlig, så om barnet ditt er nysgjerrig og plukker opp en kule fra gresset og svelger går det helt fint. Bare gi litt å drikke.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kalk og gjødsel til vanlig hagebruk er som oftest helt ufarlig ved svelging, men man bør skylle det bort med en gang hvis man får det i øyet. Føler man mer enn lett ubehag i øyet etter skylling, bør lege kontaktes.

Kalk til industriell bruk bør man være mer forsiktig med, fordi det kan være sterkt etsende.

– Er man usikker, bør man ringe Giftinformasjonen, sier Jacobsen.

2. Terrasserens, husvask og sopp-/algedreper

Husvask

Terrasserens og produkter som brukes til husvask er ofte sterkt etsende i konsentrert form.

Foto: Remi Sagen / NRK

Terrasserens og produkter som brukes til husvask er ofte sterkt etsende i konsentrert form. Noen produkter inneholder forbindelser som kan gi alvorlig forgiftning selv om det er fortynnede løsninger som svelges, ifølge FHI.

Skulle uhellet være ute, bør man straks skylle med vann og ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

FHI har flere råd om førstehjelp ved svelging, søl på huden eller sprut i øyet for slike produkter, som du kan lese i faktaboksen tilknyttet denne saken.

3. Grillrens og tennvæske

Os fra grillen

Både grillrens og tennvæske er produkter som kan føre til forgiftninger.

Foto: Colourbox

Enkelte leter kanskje frem grillen i påska, og både grillrens og tennvæske er produkter som kan føre til forgiftninger, forteller Jacobsen.

I artikkelen til FHI står det at grillsrens kan gi alvorlige etseskader i kontakt med hud, øyne eller ved svelging, mens tennvæske kan føre til alvorlig lungepåvirkning.

– Kontakt Giftinformasjonen ved uhell. Ved alvorlige symptomer, bør man ringe 113, lyder oppfordringen fra instituttet.

4. Båtpussing kan frigjøre giftstoffer

Båtpuss

Båtpuss kan frigjøre giftstoffer.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Bunnstoff påføres som maling på undervannsdelen av skroget på båter, skip eller andre strukturer i vann, og tjener flere funksjoner – blant annet å hindre vekst av alger og skjell under vannlinjen. Tidligere ble det brukt svært giftige tinnforbindelser, men dette er nå forbudt.

I dag inneholder bunnstoff ofte en kobberforbindelse samt organiske løsemidler. Forgiftning kan oppstå ved inntak, ved innånding av løsemiddeldamp eller sprøytetåke eller ved søl i øyne og på hud.

Hvis uhellet er ute, bør Giftinformasjonen kontaktes for råd om videre oppfølging.

5. Hold orden

Garasje

Skal du rydde i garasjen, kan det være en god mulighet til å få oversikt.

Foto: (cc) https://www.flickr.com/armydre2008/

Hvis planen er å rydde i redskapsboden eller i garasjen, så er det en god mulighet til å sikre at alle typer kjemikalier er utilgjengelig for barn og dyr.

Hovedregelen er at kjemikalier alltid skal oppebares i sin orginale emballasje. På den måten er det enkelt å identifisere hvilke stoffer som er farlig, og som man bør være forsiktige med.

Heller man giftige stoffer på brusflakser, er det ikke bare barn som kan ta feil.