Hopp til innhold

Denne hobbyen koster mange tusen kroner å starte med

Sykling og kajakk er to eksempler på fritidssysler som gir mange av oss store opplevelser, men som samtidig koster mye penger. – Vi har blitt mer villig til å investere i egen fritid, sier leder i kajakklubb.

Sykling og kajakk er to eksempler på fritidssysler som gir mange av oss store opplevelser, men som samtidig koster mye penger.

Å drive med sport og friluftsaktiviteter på fritida, er ikke gratis. Leder Brian Morsund i Bodø Kajakklubb forteller at de har opplevd økning i antall medlemmer de siste årene.

Leder Brian Morsund i Bodø Kajakklubb er ute og nyter en finværsdag på sjøen.

– Dette er et såkalt «spruttrekk». Det har vi rundt livet, og festes rundt der vi sitter. Da skal det litt til før det kommer vann inn, forklarer han.

Det må en del utstyr til for å drive med denne hobbyen. Stadig flere gjør likevel som Morsund, og investerer rundt 15 000 kroner eller mer for å komme seg i gang.

– De siste årene har vi merket en vekst i antall medlemmer. Det er tydelig at folk har blitt mer villig til å betale noen kroner for å investere i fritida si.

Kjøper både to og tre sykler

På Sportshuset i byen får vi høre samme historie. Folk har økonomi til ikke bare å kjøpe seg én, men flere sykler.

– Det mest vanlige i dag er at folk har en terrengsykkel og en racersykkel, sier butikksjef Rune Jakobsen mens han klargjør en sykkel som en kunde har bestilt.

Han legger til at man i år har sett en større trend på at folk i tillegg gjerne velger seg en terrengsykkel nummer to.

– Man vil gjerne ha en fulldempet sykkel også.

Butikksjef Rune Jakobsen ved Sporten i Bodø

Butikksjef Rune Jakobsen forteller at de av oss som driver med sykkel gjerne har flere.

Foto: Ola Helness / NRK

– Søker opplevelser utenom det vanlige

På Universitetet i Nordland har en forsker forklaringa på hvorfor vi er villig til å investere mye penger for å få de store opplevelsene.

Førsteamanuensis Dorthe Eide ved Universitetet i Nordland

Førsteamanuensis Dorthe Eide ved Universitetet i Nordland.

Foto: Ola Helness / NRK

– Veldig mange av oss har det i dag materielt sett veldig godt. I tillegg har vi en arbeidsdag som er preget av mye stress. Veldig mange av oss sitter rett og slett for mye på rumpa, og da trenger vi å få beveget kroppen vår, sier førsteamanuensis Dorthe Eide ved Universitetet i Nordland.

Hun forteller at mange av oss søker opplevelser utenom det vanlige.

Ofte kan det være emosjonelle opplevelser, eller opplevelser som gir gåsehud og sug i magen. Dette kan også være knyttet til vår identitetsbygging, sier hun.