Hopp til innhold

– Utvinning avler ødeleggelse for urfolk

Truslene mot urfolk og minoriteter har nådd nye proporsjoner, sier Minority Rights Group International i 2012-utgaven av sin årlige rapport, offentliggjort torsdag.

Reindrift

«Rapporten State of the World’s Minorities and Indigenous Peoples 2012» skildrer hvordan enorme inntekter fra trehogst og demninger, olje- og mineralutvinning, kystturisme, havbruk, nasjonalparker og storskala landbruk ofte går bekostning av rettighetene til urfolk og minoriteter (illustrasjonsbilde).

Foto: Kenneth Hætta

Årsaken oppgis å være etterspørselen etter verdens gjenværende naturressurser.

Stjålet

– Mange lokalsamfunn har sine landområder og naturressurser stjålet fra dem bare fordi de er minoriteter, sier Mark Lattimer, administrerende direktør i Minority Rights Group International (ekstern kopling).

– Urfolk og minoriteter er i en svak eller sårbar nok stilling, og regjeringer og utenlandske selskaper kan gjøre hva de vil uten at det får konsekvenser. Ressursutvinning fører ofte til brudd på menneskerettigheter. I noen tilfeller er det nå en trussel mot eksistensen, sier Lattimer.

Penger strømmer ut

Minority Rights Group International er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for å sikre rettighetene til etniske, religiøse og språkminoriteter og urfolk.

Skadene blir derimot igjen.

Rapporten sier at til tross for en bølge av nye forpliktelser fra regjeringer og selskaper, fortsetter inntektene fra naturressursene å strømme ut av områder med fattige lokalsamfunn.

Skadene blir derimot igjen.

Fattigdom

I India var 40-50 prosent av dem som fortrenges av damutviklingsprosjekter adivasi-stammefolk, heter det i rapporten, og videre:

I den ahwazi-arabiske minoritetens hjemsted Khuzestan i Iran, opphav for 90 prosent av landets oljeinntekter, lever minoritetsgrupper i fattigdom og lider av dårlig helse som skyldes forurensning fra industrien i Karoon River.

I Kambodsja har Prey Lang-skogen, bebodd av kuy-urfolket, blitt utpekt som et verneområde. Regjeringen har gitt bort titusener av hektar av skogen for utvinning av mineraler, tømmer og til etablering av gummiplantasjer.

Utkastelser

Utkastelser og tvangsflytting brukes ofte for å få tilgang til land og ressurser, ifølge rapporten.

Minoriteter og urfolk blir tvunget til å migrere til byaktige slumområder, der de står overfor ytterligere marginalisering, eller til enda mer avsidesliggende regioner hvor livsgrunnlaget er vanskeligere.

Neddemming har utarmet aralsjøen Basin og tvunget titusener av karakalpak inn Kasakhstan og andre naboland når deres tradisjonelle livsgrunnlag bokstavelig og billedlig talt har «tørket opp».

Nærværet av militært personell ved signeringen var truende for Buela, som tidligere har lidd tortur, drap og voldtekt i hendene på hæren.

Buela, en skog i Den demokratiske republikken Kongo, undertegnet i 2011 en avtale med et datterselskap av et europeisk selskap som åpnet for trehogst i tradisjonelle områder.

Selskapet unnlot å informere samfunnet om sine rettigheter og muligheter før avtalen, skriver organisasjonen. Nærværet av militært mannskap ved signeringen var truende for Buela-folket, som tidligere har lidd tortur, drap og voldtekt i hendene på hæren.

Farlig ikke-vold

Konfrontert med disse utfordringene har urfolk og minoriteter brukt ulike strategier for å motstå uønsket naturressursutvinning. Imidlertid har mange ikke-voldelige protester blitt møtt med vold, vilkårlig arrest, forsvinninger, tortur og død, ifølge rapporten.

Mapuche i Chile har blitt møtt av regjeringen med anti-terror-lovgivning mot medlemmer av nettsamfunnet som protesterer mot utbytting av sine landområder.

Samfunnet La Toma i Colombia, som har gjennomført småskala gullgraving i hundrevis av år, ble aldri konsultert før gruvedrift-rettigheter på deres landområder ble gitt til nasjonale og transnasjonale selskaper.

Ny modell

Rapporten etterlyser en ny modell for kompetanseutvikling «med identitet», inkludert praksis som respekterer rettighetene til urfolk og minoriteter.

– Innsatsen til urfolk for å endre måten vi utvinner naturressurser på kan være nøkkelen til større bærekraft. Fremtiden for utvinning av naturressurser er vår felles fremtid, og minoriteter og urfolk har en rett til ikke bare å dra nytte av utviklingen, men også å avgjøre dens vei, sier Mark Lattimer i organisasjonen.

Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK