Hopp til innhold

På kollisjonskurs med FrP

Høyre-politikeren Trond Helleland er en av arkitektene bak finnmarksloven, og han sier at samepolitikken vil bli en stor utfordring i et mulig regjeringssamarbeid med FrP.

Trond Helleland

Trond Helleland (H) vil ikke fire på de folkerettslige kravene.

Foto: Johannes E. Kalvemo / NRK

– Det vil naturligvis bli en debatt, men Høyre firer ikke på folkerettslige prinsipper og vi kan ikke gå vekk i fra inngåtte avtaler. Derfor tror jeg det ikke vil bli noen omlegging i netativ retning. Høyre kommer til å stå fast på de viktige prinsippene om at samene er et urfolk i Norge og at de har sine opparbeidede rettigheter gjennom lang tid, understreker stortingsrepresentant Trond Helleland (H).

Helleland var leder av Justiskomiteen de årene finnmarksloven ble formet i samarbeid med Sametinget og endelig vedtatt i Stortinget i 2006. Han og dagens justisminister Knut Storberget (Ap) anses som selve arkitektene bak loven.

Vil frata samene de fleste rettigheter

Fremskrittspartiet (FrP) foreslår at Norge skal tre ut av ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk, oppheve finnmarksloven, legge ned Sametinget og Finnmarkseiendommen og avvikle forvaltningsområdet for samiske språk. Derfor ble det i forrige uke holdt en åpen høring om samiske rettigheter i Stortinget .

Bak forslaget står stortingsrepresentantene Åge Starheim, Gjermund Hagesæter, Jan-Henrik Fredriksen og Per-Willy Amundsen fra FrP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil legge ned Sametinget

VIL AVVIKLE SAMERETTEN: Åge Starheim, Gjermund Hagesæter, Jan-Henrik Fredriksen og Per-Willy Amundsen.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Helleland sier at det FrP står for i samepolitikken ikke kommer til å være en aktuell politikk for en eventuell borgelig regjering.

– Høyre vil stå fast på den politikken som ligger til grunn både for opprettelsen av Sametinget og etableringen av finnmarksloven, understreker Helleland.

– Norge vil fremstå som en versting

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, sa 28. februar 2011 til NRK at Fremskrittspartiets (Frp) og Høyres (H) svært så ulike samepolitiske standpunkt kan være med på å gjøre det vanskelig for partiene å danne regjering sammen .

Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H)

SPLITTES AV SAMEPOLITIKK: Siv Jensen (FrP) og Erna Solberg (H).

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er i hvertfall slik at hvis den saken kommer høyt opp på dagsorden, og at de fortsatt vil ha så ulike standpunkt, så vil det være vanskelig, sa Buck. Marcus Buck har hovedfag i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og ble i 2006 dr.polit. ved Universitetet i Tromsø.

Helleland sier det vil være umulig for landet Norge å gjennomføre FrPs omfattende forslag når det gjelder å frata samene det meste av sine opparbeidede rettigheter.

Sametinget, plenum

FrP vil ikke ha et eget Sameting.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Hvis vil skulle gjennomføre alt det FrP sier, så ville Norge fremstå som en versting internasjonalt og det har vi ingen ønsker om. Vi har ratifisert en ILO konvensjon nr. 169 enstemmig i Stortinget med FrPs stemmer. Det å si opp den avtalen vil heller ikke føre til endringer av rettstilstanden umiddelbart, fordi vi har FNs menneskerettighetserklæring og den generell folkeretten, som gjør at samenes rettigheter ligger ligger fast. Om Stortinget skulle reversere sin politikk, så vill rettssystemet overta og sørge for at samenes rettigheter ble ivaretatt, forklarer Helleland.

Unge Høyre i Buskerud gikk tidligere i høst ut med en erklæring der de støtter FrPs samepolitiske standpunkt. De foreslår å legge ned Sametinget , som de anser som en overflødig og fordyrende institusjon.

- Jeg tror ikke at den fundamentale kunnskapen om Sametingets opprettelse er særlig stor i Buskerud Unge Høyre. Dessverre! Jeg ser på det mer som et feilgrep. Det som er helt klart er at stortingsgruppen har ingen ny politikk på dette området. Den ligger fast. Vi var med på å bidra til finnmarksloven og vi har vært aktive på at samiske rettigheter skal ivaretas, understreker Trond Helleland.


Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.