Hopp til innhold

Savnet kritiske ulverøster

Flere kritiske røster ble etterlyst, men ellers var holdningen i Kringkastingsrådet at NRK sendte et flott program om ulven i Østmarka 10. februar.

Hvordan kan en ulveflokk ha tilhold blant tusenvis av mennesker? Våren 2013 ble ulvetispa "Frøya" fanget opp av et viltkamera i Østmarka utenfor Oslo - tydelig gravid. Hvordan har det gått siden?

Flere kritiske røster ble savnet, men ellers var holdningen i Kringkastingsrådet at NRK sendte et flott program om ulven i Østmarka 10. februar.

Etter en lang debatt valgte Kringkastingsrådet å ikke konkludere og komme med noen uttalelse om NRKs omstridte ulveprogram på sitt møte torsdag.

Klagene strømmet inn til Kringkastingsrådet i etterkant av programmet "Ulvene kommer", om bynær ulv i Østmarka i Oslo, sendt 10. februar i år.

Flere forslag til uttalelser ble luftet, men til slutt samlet rådet seg om å be NRK ta debatten i rådet og de synspunktene som kom om programmet til etterretning.

Savnet kritiske røster

Som i mange av klagene på programmet hevdet også flere i Kringkastingsrådet at programmet var for ulve-positivt og tegnet et for rosenrødt bilde av møtet mellom menneske og ulv.

Flere etterlyste flere kritiske stemmer i programmet. Stort sett var de aller fleste som var med i programmet positive til byulv.

Leder for NRK Naturredaksjon, Terje Dale, sa i sin innledning at det aldri hadde vært meningen å ta hele ulve-problematikken opp i dette ene programmet.

- Målet med programmet var å belyse hvordan Oslo-folk opplever å få besøk av ulv, sa Dale.

Han sa de hadde hatt store vansker med å finne kritiske motstemmer til at ulven var kommet til Østmarka.

Disney-preget

Generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Olaf Godli, mente programmet ble for romantiserende, idyllisk og Disney-preget.

Ulveekspert Ketil Skogen fra NINA mente programmet ga et godt bilde på hvordan folk i Oslo har opplevd å få ulv i marka.

Han mente også NRK burde brukt mer krefter på å finne kritiske røster til at ulven får etablere seg.

Balanse over tid

Flere i rådet påpekte også behovet for flere programmer og balanse over tid fra NRK sin side om temaet ulv.

Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, avsluttet ulvedebatten med å si at det viktigste med ulveprogrammet var at NRK satte fokus på problemstillingen om hva som skjer når ulven kommer til byen.

- Dette var et flott program som både ulvetilhengere og ulvemotstandere må tåle. Så må NRK i tillegg ta inn over seg de synspunkter på programmet som har kommet fram her i rådet, sa Kokkvold.