Hopp til innhold

Norges neste fantasy-eksport er en maler født i 1880

Vestlandsmaleren Nikolai Astrup fikk aldri vist bildene sine utenfor Norden. Nå skal en av Europas ledende kunsteksperter rette på dette ved å appellere til folk sine fantasy-interesser.

Astrup presenteres for verdenspublikummet

UT I VERDEN: Tove Haugsbø, stipendiat ved Kode museum i Bergen, tror nordmenn vil lære mer om Astrups kunst når han nå presenteres for et verdenspublikum.

Astrup

PLANLAGT LENGE: Helt siden 2005 har kurator MaryAnne Stevens ønsket å vise Astrup til et verdenspublikum.

Foto: Espen Hobbesland

Nikolai Astrup, maleren som mange nordmenn kjenner godt til har aldri før hatt separat utstilling utenfor Norden. Det vil kurator MaryAnne Stevens gjøre noe med. Hun mener det er på tide at Astrup presenteres for et verdenspublikum.

– Tiden er riktig for dette nå. Vi har allerede registrert en voksende interesse for såkalt skandinavisk noir. Det er noe som vil være en fordel for utstillingen vi planlegger. Jeg tror Astrup vil passe meget godt inn, sier hun til NRK.

– Fantasy med røtter i virkeligheten

Astrup døde i 1928. Og kvinnen som nå skal sende ham ut i verden vil presentere kunsten hans som en slags norsk fantasy.

– Fantasy, men med røtter i virkeligheten. Det er den svingningen mellom de to som forvandler landskapene hans nesten til det vi vil kalle magiske landskap, sier Stevens.

Astrups samling ved Kode museum i Bergen inneholder 1000 verker. Men kun 100 av dem skal på reise. Man regner med at rundt en kvart million kunstinteresserte vil få se Astrup-maleriene. Første stopp på Europaturneen blir England. Der står fantasybegrepet sterkt, ifølge Ian Dejardin som er direktør ved Dulwich Picture Gallery.

– I Storbritannia har vi forskjellige ting, men vi har ikke troll og vi har ikke slike levende, nesten animerte landskap. Men vi har en stor interesse for fantasy som vil appellere til et britisk publikum, mener Dejardin.

Astrup presenteres for verdenspublikummet

HAR TROEN: Ian Dejardin som er direktør ved Dulwich Picture Gallery tror Astrups malerier vil slå til i England.

Foto: Espen Hobbesland

Nytt blikk

Nå arbeider kuratorene for å plukke ut hvilke bilder som skal på tur, en tur som skal avsluttes i Norge. Da regner ekspertene med at også vi har lært noe nytt om lesebok-kunstneren frem for noen i Norge.

– Astrup sine bilder er så mye mer et bare nasjonalikon. Vi har et veldig norsk forhold til han, og det er vanskelig å bryte seg ut av det perspektivet fordi den nasjonale fortellingen er så lukket, sier Tove Haugsbø som er stipendiat ved Kode museum i Bergen.

Hun tror at det kanskje er derfor Astrup ikke har blitt vist i utlandet tidligere.

– Det å få et internasjonalt kuratorteam for å se på Astrup med et nytt blikk kommer til å lære oss mye om kunsten hans, tror Haugsbø.

Men fremdeles er det et stykke igjen. Først i 2016 skal Astrup ut i verden.