Hopp til innhold

Har hatt kreft seks ganger, nå går hun Birken

Wenche Stensvold (38) har hatt tilbakefall av blodkreft fem ganger, og har fått overført blod fra 375 blodgivere. I dag gikk hun Birken for aller første gang.

Wenche Stensvold har kjempet hardt for å være i livet siden 2004. Da fikk hun akutt leukemi, og fikk beskjed om at hun ikke hadde lenge igjen å leve. I dag staket hun seg fra Rena til Lillehammer under fredagsbirken.

For ti år siden fikk Wenche Stensvold fra Frei i Møre og Romsdal diagnosen akutt myelogen leukemi. Etter mange tøffe behandlinger med cellegift, stråling, benmargstransplantasjon og blodoverføringer har hun vært frisk i tre år. I dag gikk hun Birken for aller første gang.

– Det å gi blod er en utrolig god gjerning. Bare se på meg, som klarer å gå Birken på grunn av 375 blodgivere, smiler Wenche Stensvold.

Sykepleieren fra Frei i Møre og Romsdal gikk Birkebeinerrennet for aller første gang på fredag. Noe hun overhodet ikke hadde sett for seg at hun kom til å gjøre for ti år siden.

Da hun var 28 år gammel fikk hun diagnosen akutt myelogen leukemi. Etter mange runder med beintøff behandling og seks tilbakefall ble hun erklært helt frisk for tre år siden.

Hun takker sin bror som ga henne benmarg og de 375 blodgiverne som har bidratt til at hun overlevde.

Wenche Stensvold

Wenche Stensvold sier hun ønsker å inspirere flere til å gi blod.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Fikk kreft seks ganger

Wenche Stensvold var tidligere proff landeveissyklist på det norske landslaget, og har syklet Tour de France og vært med i flere VM. Hun har alltid vært i god form. Derfor kom beskjeden om at hun hadde blodkreft som et sjokk.

Hun gikk først igjennom en tøff runde med cellegift. Hun responderte bra på behandlingen og fikk beskjed om at kreften var borte. Men etter bare fire måneder var kreften tilbake igjen.

Denne gangen måtte hun igjennom benmargstransplantasjon.

– Det er noe av det tøffeste og mest brutale du kan gjøre mot kroppen din. Før benmargstransplantasjonen kan gjennomføres får man en dødelig dose med cellegift som tar knekken på din egen benmarg, forklarer Stensvold.

Hun var allikevel heldig. En av hennes to brødre matchet med henne, og hun fikk transplantert benmarg fra ham.

Men selv etter transplantasjonen fikk Stensvold tilbakefall fire ganger. Hele seks ganger har hun fått beskjed om at hun har kreft i kroppen, og hun fikk beskjed av legene at hun mest sannsynlig ville få et kort liv.

Men etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon og fått 375 blodoverføringer har Wenche nå vært frisk i tre år.

Takker blodgiverne

Etter man har vært igjennom tøffe behandlingsrunder med cellegift, stråling og transplantasjon har kroppen et enormt behov for å få tilskudd med blod fra andre for å bli frisk.

Stensvold bestemte seg derfor for å melde seg på Birkebeinerrennet, som en takk til alle som har hjulpet henne med å bli kvitt kreften, og for å inspirere flere til å gi blod.

– Jeg hadde ikke klart å gå denne strekningen på ski uten blodgivere. Det å gi blod krever lite, men gjør underverk for andre, forklarer hun.

Det er ikke mulig å gjennomføre kreftbehandling hvor man transplanterer benmarg, eller stamceller, uten å få tilført blod fra blodgivere. Dette dreier seg i hovedsak om blodkreft, benmargskreft og noen typer lymfekreft.

Wenche Stensvold i VM i sykling i 2000

Wenche Stensvold var proff langdistansesyklist, og har blant annet syklet Tour de France. Dette bildet er tatt under et VM i 2000, Fra VM i sykkel i 2000, fire år før hun ble diagnostisert med blodkreft.

Foto: privat foto

Mangler 15 000 blodgivere

Leder for seksjon for blodgiving ved Universitetssykehuset i Oslo, Richard W. Olaussen, sier at om lag en fjerdedel av alt blod som tappes av blodgivere i Oslo brukes i behandling av kreft.

– Det går med store mengder blod og blodplater i denne behandlingen. I Oslo har vi om lag 17 500 blodgivere, om lag 5000 av disse gir blod som går direkte til kreftpasienter, forklarer Olaussen.

Men blodbankene i Norge trenger fremdeles 15 000 nye blodgivere i løpet av 2014 for å kunne være selvforsynte med friskt blod. Olaussen oppfordrer flere til å gi blod.

– Det er ikke umulig å finne et par dager i året hvor man har tid til å reise innom sykehuset eller blodbussen for å gi blod, sier seksjonslederen, som er blodgiver selv.

– Nå er jeg stolt

Og det var en særdeles fornøyd birkebeiner som gikk over målstreken på Lillehammer i ettermiddag.

– Jeg tror jeg klarte å gå på under fem timer, så det er jeg veldig fornøyd med. Jeg er veldig stolt over å ha klart det, smiler en fornøyd Wenche Stensvold.