Hopp til innhold

Fiskeoppsynsmann: – Renaelva har blitt ei snobbeelv

Regulering av antall fisk man kan ta opp av elva, strenge krav til størrelse på fisken og høye priser på fiskekort er i ferd med å ødelegge folkeligheten til Renaelva, mener oppsynsmann.

Vegard Paulsen

SPORTSFISKER: Vegard Paulsen er oppsynsmann og ivrig fluefisker. Han frykter Renaelva skal få rykte på seg som luksuselv og dermed ikke appellere til massene.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Renaelva er ei meget produktiv elv. Den tåler at man tar med seg fisken man tar der, sier Vegard Paulsen.

Han er fiskeoppsynsmann i Glomma og ivrig friluftsmenneske. Nå frykter han at Renaelva skal bli ei fiskeelv for «eliten».

– Jeg synes det har blitt ei snobbeelv. Det er for mange der som driver «catch-and-release», de tar opp fisken, tar bilde av den og slipper den uti igjen. De leker med fisken, sier han.

Nye forvaltningsregler

Sander Paulsen poserer med tre ørret og en harr.

Sønnen til Vegard Paulsen, Sander Paulsen er under 16 år og unngår dermed reglene om hvor mange fisk man kan ta opp fra Renaelva per dag. Her er han etter fisketur tidligere i sommer.

Foto: Privat

Renaelva renner parallelt med Glomma gjennom Åmot kommune. Tidligere kunne man ta så mye fisk man ville, men nå er det kun tillatt å ta opp to villfisk pr. fisker pr. døgn. I tillegg til at det er størrelsesbegrensninger og en egen sone der det kun er tillatt å fiske med flue.

– Ja, det er noen restriksjoner, men elva er jo tilgjengelig for alle, sier daglig leder i Åmot elvelag, Egil Håvard Wedul.

Han deler ikke Paulsens bekymringer.

– Vi ser at restriksjonene har ført til større fisk i elva, og det tiltrekker folk. Det er jo bare bra, sier han.

– Jeg mener det er feil å legge bedre til rette for fluefiskerne, alle bør ha full tilgang, sier Paulsen og understreker at han er fluefisker selv.

– Når ikke ut til massene

Fra 2002 til 2012 ble salget av fiskekort i Renaelva halvert. De siste årene har aktiviteten tatt seg noe opp, men tendensen er negativ, mener Vegard Paulsen.

– Jeg er redd for at Renaelva ikke lenger skal være for alle, sier han.

Han viser til Hemsila i Hemsedal, som har fått status som en slags luksuselv med stor fisk og høye priser på fiskekort.

– Strammer man til med mange begrensninger når man ikke ut til massene av fiskere. Massene er de som tar med seg stanga ut tre-fire ganger i løpet av sesongen, trekker opp en ørret på en kilo og tar med seg den hjem, sier han.

– Vi har halv pris på fiskekort for de under 20 år, og det mener jeg viser at vi ønsker alle velkommen hit, sier Wedul i Åmot elvelag.

– De «vanlige» fiskerne jeg snakker om har allerede begynt å skygge unna Renaelva, det vet jeg, sier Paulsen.

Rena og Glomma