Hopp til innhold

Fanger opp ungdom som faller utenfor idretten

– Jeg synes er moro at vi får prøv forskjellige typer trening, og at det ikke er så mye press, sier 14 år gamle Mattis Månum Pettersen. Han er en av ti ungdommer som er med på aktivitetsprosjektet «Nye Veier» i Gjøvik.

Mattis Månum Pettersen

Mattis Månum Pettersen sluttet med fotball fordi han syntes det ble for seriøst. Han synenes det er morsommere å kunne holde på med mye mer variert trening, hvor en kan senke skuldrene litt og ha det moro.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Heidi Snersud

– Jeg synes det er så morsomt å være her, sier Heidi Snersrud.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Mange barn og unge i Norge er involvert i eller flere typer organisert idrett, som fotball, håndball og ski på fritida.

Men mange ungdommer slutter når de fyller 13–14 år, og mange forklarer det med at det har blitt for mye alvor i stedet for moro og treningsglede.

De som jobber på Helsestasjon for ungdom på Gjøvik har flere ganger blitt spurt om de kunne arrangere noen alternative aktiviteter for dem som hadde falt litt utenfor idretten.

Sammen med personlig trener og instruktør på treningssenteret 360 grader, Ragnhild Andresen, startet helsestasjonen opp prøveprosjektet «Nye Veier» i fjor sommer, som skulle gi en gruppe på ti ungdommer mellom 13 og 16 år mer kunnskap om helse, kosthold og fysisk aktivitet.

Mye variert trening

Gruppa samles to ganger i uka for å få undervisning om helse og kosthold før treningen starter. Andresen er trener for de ti ungdommene, og formålet med treningen er at den skal være så variert som mulig.

– Her trener vi alt fra kondisjon, styrke, bevegelighet, tøying, balanse. Alt mellom himmel og jord egentlig, forklarer Andresen.

De ungdommene i gruppa som ikke har vært så mye i aktivitet tidligere, får også et eget treningsopplegg som de skal følge hjemme. Det er for at de skal utvikle et positivt syn på fysisk aktivitet, slik at de ikke står i fare for å utvikle et usunn livsstil.

Men prosjektet skal også være et tilbud for dem som holder på med en form for organisert idrett, men vil prøve noe nytt.

– Sånn sett er gruppe delt omtrent på midten En god blanding med dem som føler seg litt utenfor organiserte aktiviteter som håndball og fotball. Men vi har også med dem som er aktive innenfor organisert idrett men som ønsker å drive med en annen form fort trening i tillegg, sier Andresen.

Ragnhild Andresen

Personlig trener og instruktør Ragnhild Andresen sier hun har fått tilbakemeldinger fra noen foreldre om at noen av ungdommene har fått bedre resultater på skolen etter de ble med på «Nye Veier».

Foto: Monica Rikoll / NRK

Obligatorisk oppmøte

Kriteriene for å få være med på prøveprosjektet er at det er obligatorisk å møte opp til hver eneste treningsøkt, men mindre du har melding fra en lege om at du er syk.

Men det synes 14 år gamle Mattis Månum Pettersen fra Gjøvik er helt i orden.

– Det er allikevel ikke så mye press. Selv om det er seriøst med tanken at du må ha hatt erklæring på at du var sjuk og sånn, men det mer fokus på at vi skal ha det moro, forklarer 14-åringen.

Han har tidligere vært aktiv innenfor både håndball og fotball. Men etter hvert som han begynte på ungdomsskolen syntes han treningen ble for seriøs.

– Det ble litt for seriøst når vi fikk med et papir med hjem fra trening om hva vi skulle spise og hvor mye. Også fikk vi kjeft hvis vi var borte fra en trening og sånn, så det ble litt for mye, sier Pettersen.

Orker mer

Even Aanes Johansen

Even Aanes Johansen sier det har blitt lettere å stå opp om morgenen etter han ble med på treningsprosjektet.

Foto: Monica Rikoll / NRK

De ti ungdommene har nå vært en del av prosjektet i et halvt år. Og mange av dem at de har fått ekstra energi og derfor orker mer.

– Jeg synes jeg har blitt mye sterkere og at jeg henger bedre med i gymtimen. Jeg føler jeg har blitt bedre i alt egentlig, forteller Heidi Snersrud fra Gjøvik.

Hun sparker fotball på fritida, men ønsket å bli med på prosjektet for å variere litt. Det var kameraten Even Aanes Johansen som fortalte henne om «Nye Veier». I likhet med Mattis Månum Pettersen hadde han slutten med fotball og sykling fordi han følte det ble alt for seriøst.

Og gjennom den varierte treningen han har fått det siste halve året merker han fremgang.

– Det er lettere å stå opp om morgenen i tillegg til å jeg henger lettere med i gymtimen når det løping. Også får man venner for livet også, sier han og smiler til de andre ungdommene.

Instruktør og trener Ragnhild Andresen vil trene de ti ungdommene to ganger i uka frem september, med innlagt sommerferie. Etter det skal ungdommene drive med aktivitet på egen hånd men få kontinuerlig oppfølging fra ansatte på helsestasjonen for ungdom.