Dette kan ta knekken på treningslysten

«Jeg vil se bra ut», svarer én av fire 15-åringer på hvorfor de trener. – Skremmende og bekymringsfullt, sier idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen, som mener fokuset kan knekke treningslysten.

Jenter som trener

Disse jentene, som du møter i NRK-programmet «Vinn eller forsvinn», trener ikke for å se bra ut, men har andre motivasjonsfaktorer. Mange andre tenåringsjenter og -gutter sier de trener for utseendets skyld.

Foto: NRK

En ny undersøkelse viser at én av fire 15-åringer oppgir at trener fordi de vil «se bra ut». I aldersgruppen 11 til 15 år var det én av ti som svarte det samme.

Tallene er basert på svar NRK har fått, etter å ha send ut spørsmål om trening til barn på skoler rundt i hele landet. 850 unge i alderen 11 til 15 år har svart på vår temperaturmåling. Undersøkelsen er ikke statistisk representativ.

– Skremmende

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole sier det er skremmende at så mange 11-åringer, og spesielt 15-åringer, oppgir at de trener for utseendet.

Jorunn Sundgot-Borgen

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen sier at det å trene for å se bra ut, ikke er tilstrekkelig motivasjon til å ivareta treningslysten.

Foto: Sunniva Bærug / NRK

– Det er skremmende fordi det er en type motivasjon som på sikt ikke er tilstrekkelig for å ha en indre motivasjon, en glede ved det å være med på aktivitet i seg selv, sier Sundgot-Borgen til NRK.no.

Idrettsprofessoren har blant annet spise- og vektforstyrrelser som fagområde, og er for tiden gjesteprofessor ved Berkley-universitetet i USA.

– Tallene i undersøkelsen er skremmende med tanke på at bare halvparten av 15-åringene er aktive nok til å ta vare på egen helse. Og hvis så mange som 25 prosent av 15-åringene er aktive bare på grunn av utseende, er risikoen for at de som er aktive nå, faller drastisk når motivasjonen uteblir, sier hun.

Videre sier Sundgot-Borgen at heldigvis trener de aller fleste fordi de synes det er moro og vil lære noe nytt. Men at mange oppgir utseende som en viktig faktor, sier litt om samfunnet vi lever i.

– At ungene i 11-årsalderen oppgir trening for utseende er et uttrykk for at de lever i voksen verden med en klar opplevelse av hvor viktig utseende er.

  • Her kan du se NRK-serien «Vinn eller forsvinn», der du kan følge mange barn og unge med ulik motivasjon for å trene.

86 prosent trener fordi det er gøy

Undersøkelsen NRK har utført viser at barna har mange forskjellige grunner til å trene, men det er ikke tvil om hva som er hovedmotivasjonen: 86 prosent i aldersgruppen 11 til 15 år trener fordi det er gøy.

Videre svarer 65 prosent at de trener for å komme i «god form», 36 prosent trener for å klare eller mestre ny ting og 22 prosent trener for «å treffe vennene sine».

Cirka 10 prosent trener for å vinne, og 10 prosent sier de trener fordi foreldrene vil.

Gro Rugseth

Gro Rugseth, førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, sier det er gledelig at så mange barn oppgir at de trener for at de synes det er gøy.

Foto: Andreas B. Johansen / NIH

– I utgangspunktet er det gledelig at nær 90 prosent av barn mellom 11 og 15 år som trener, oppgir at de gjør det fordi det er gøy. Det kan jo tyde på at mange får til mye god organisering av trening for barn og unge rundt omkring, sier førsteamanuensis Gro Rugseth ved Norges idrettshøgskole, til NRK.no.

Ifølge kroppsøvingseksperten er det ikke overraskende at barn, som voksne, har andre og ulike motiv for å være i aktivitet

– Barn lever i tiden og preges av de ideene, holdningene og meningene som ellers er rådende omkring dem, sier Rugseth.

Hun sier at mye av søkelyset på trening er rettet mot det å bli penere, slankere og å komme i god form, derfor er det ikke rart at unge også lar seg påvirke av dette.

– Jeg tror det er et poeng å erkjenne at barn og unge selvsagt ikke slipper unna eller står utenfor den generelle opptattheten i samfunnet av å «se bra ut» eller «bli best», sier Rugseth.

Tabell barneidrett

«Hvorfor trener du? Sett kryss ved det som er viktigst for deg. Du kan ikke sette flere enn tre kryss». Slik ble et av spørsmålene i NRK-undersøkelsen presentert for elevene. Her ser du svarene fra 850 barn og unge i alderen 11 til 15 år. Tallene for hvor mange som trener for å se bra ut er høyere blant de øvre aldersgruppene.

– Skape tilbud som er gøy

Mads Andreassen

Mads Andreassen i Norges Idrettsforbund sier det er viktig å skape treningstilbud som barn og ungdom synes er gøy

Foto: Inger K. Lee / NRK

Mads Andreassen er fagansvarlig for barn og ungdom i Norges Idrettsforbund. Han synes ikke det er overraskende at så mange trener for å ha det gøy.

– Interessant er det også at de tre grunnene som ligger på bunnen, svært tydelig kan gjenkjennes som ytre motivasjon. Det å være bedre enn andre ved å vinne, det å se bra ut, og fordi foreldrene vil, er grunner som sjelden er sterke nok alene til at man vil fortsette med aktiviteten over tid, sier Andreassen til NRK.no

Han sier at det viser viktigheten av å skape tilbud som barn og ungdom synes er gøy.

– At så få sier at de er med på aktiviteten for å vinne, er også et stikk i retning av dem som mener topping og tidlig seleksjon er nødvendig, sier Andreassen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)