Hopp til innhold

Plutselig fikk Are Gunvald denne krabaten til nabo

– Hvorfor denne selen har tatt turen 100 meter opp på land og krøpet 20 høydemeter over havet, vet jeg ikke, forteller fotografen. – Følg med, for her kan man få seg en én-gangs-opplevelse for livet, kommenterer selforsker.

Sel på gårdsplass

SEL BLE «LANDKRABBE»: Are Gunvald Nilsen har fått en noe spesiell og midlertidig nabo i nabolaget sitt.

Foto: Are Gunvald Nilsen / Privat

– Jeg har aldri opplevd at sel kommer langt opp på land, forteller Are Gunvald Nilsen.

Han har i rundt en uke sett denne selen kravle rundt på en gårdsplass i Vagge i Bugøyfjord, som ligger på sørsiden av Varangerfjorden i Sør-Varanger i Finnmark.

Til slutt måtte han bare forevige den noe spesielle selatferden, som finner sted i Nilsens nabolag.

– Hvorfor denne selen har tatt turen 100 meter opp på land, og i tillegg krøpet 20 høydemeter over havet, vet jeg ingenting om, forteller fotografen.

Blir ikke skremt

– Selen blir ikke nevneverdig brydd av folk i området – kun hvis man kommer litt for nært. Den har en liten radius rundt seg som den passer på, sier Nilsen.

Nilsen antar at dette er en gammel hannsel.

– Kan den være syk?

– Hvis jeg skal tro noe som helst om denne atferden, så er det kanskje at den ser dårlig, spesielt på høyre øye. Den har arr på skallen akkurat over øyet.

Sel på land

SEL TAR «HØNEBLUND»: Selen er tilsynelatende en havert, som hører til våre kystseler. – Jeg tror ikke dette er en syk sel, sier forsker Kjell Tormod Nilsen ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Are Gunvald Nilsen / Privat

Snart kan Are Gunvald få mer «sel-skap»

Selforsker Kjell Tormod Nilsen ved Havforskningsinstituttet har ikke sett bildene. Men ut fra beskrivelsen av selens atferd sier han:

– Det som slår meg først, er at dette sannsynligvis er en hunnhavert. Når de skal føde, hender det at de kryper ganske langt oppå land, sier han.

– Mitt tips til fotografen er derfor å følge med i tiden fremover. Dette kan bli en én-gangs-opplevelse for livet. Det kan nemlig komme en selunge til verden.

– Da er det bare å la selmor få die den nyfødte i fred, så stikker de to antageligvis til sjøs igjen om 3–4 uker, forteller forskeren.

Når NRK slår på tråden er selforsker Nilsen til sjøs for å telle og estimere nettopp havertbestanden, og denne artens ungeproduksjonen i Finnmark.

Kobbe spolerte fisketur

Det er riktig nok ikke første gang Are Gunvald Nilsen har opplevd bemerkelsesverdig nærkontakt med sel.

– Én gang fikk jeg en storkobbe oppi båten da jeg skulle fiske. Jeg lot den bare ligge der. Den ville jo heller ikke rikke seg.

– Jeg hadde ikke så lyst å diskutere med den. Etter å ha hvilt seg i båten min noen timer, så stakk han av sted, forteller Nilsen.

Hendelsen i 2012 ble omtalt og avbildet av iFinnmark.no (ekstern lenke).

Flere nyheter fra Troms og Finnmark