Hopp til innhold

Mattilsynet: – Kan koste deg 17.000 kroner

Overlater du katten til seg selv i ferien, bryter du dyrevelferdsloven. Nå kan uansvarlige dyreeiere få sviende bøter.

Katt

Drar du fra katten din uten at den har tilsyn risikerer du nå reaksjoner fra Mattilsynet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Loven sier at alle dyr skal ha tilsyn minst en gang i døgnet. Likevel reiser mange fra kjæledyrene sine.

Kine Thomassen Østlyngen

Styreleder Kine Thomassen Østlyngen, Dyrebeskyttelsen Norge Finnmark forteller at allerede nå er kapasiteten sprengt, de har ikke plass til flere katter.

Foto: Privat

Det merkes altfor godt at det er ferietid sier styreleder i Dyrebeskyttelsen i Alta, Kine Thomassen Østlyngen.

– Noen av dem har kanskje gått over vinteren, og de ser ikke ut. De er tynn og syk, de har knekte tenner, de har betennelser. De har frostskader, der deler av ørene er frosset av. De lever på flaks, sier Østlyngen.

Opp til 17.000 i bot

Nå kan dyreeiere risikere å måtte punge ut dersom de ikke tar godt nok vare på dyrene sine. I fjor sommer kom det en forskrift om at lovbryterne kan få krav om å betale et overtredelsesgebyr.

– Det er en økonomisk straff. For en privatperson så er det fra noen få tusen kroner og opp til en 17.000 kroner i de mest alvorlige tilfellene, sier Torunn Knævelsrud som er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Lider en tøff skjebne

Kattene er hjelpeløse og lider en hard skjebne om de blir forlatt av eierne. Hvis de blir funnet og tatt hånd, er de ofte i elendig forfatning, sier Østlyngen.

Allerede nå er kapasiteten sprengt hos Dyrebeskyttelsen i Alta, de har ikke plass til flere katter.

–Vi tar inn de som er i dårligst forfatning, det er de som blir prioritert først, de som er tydelig syk eller kattemor med barn, forteller hun.

Hun forteller at de kattene som dyrebeskyttelsen tar inn ofte er ustelt og tynn, full av orm eller andre parasitter og dehydrerte. Ofte er de u-kastrert og ikke chip-merket (id-merking av katten).

En katt er ikke egnet til å klare seg selv, understreker Østlyngen.

Dumpa i plastpose

Disse kattungene ble dumpet i en plastikkpose.

Foto: Privat

Satt kattefamilie i pappeske på veien

Østlyngen har erfaringer med triste saker, men en har festet seg spesielt.

– Den verste saken jeg har vært borti, var da vi fant en kattemor med to kattunger som var plassert i en pappeske som var tapet igjen. Den sto midt på veien, så det var nok meningen at de skulle bli påkjørt. Kattemor hadde fortvilt prøvd å klore seg ut av esken, sier hun.

– Var det i forbindelse med ferie?

– Det var på sommeren, så det var nok dumping av dyr. Vi merker det i alle ferier, både jul, påske og sommeren, men sommeren er jo absolutt verst. Det dukker opp eierløse katter, det skjer dumping av katter, og vi får private henvendelser om vi kan overta katten, sier hun.

Tar ansvar for dyrene

Anniken Henriksen Risan fra Vadsø bor sammen med to katter, og har ordnet med pass til sine katter når hun reiser bort.

Anniken Henriksen Risan

Anniken Henriksen Risan fra Vadsø bor sammen med to katter, og er glad for at det nå reageres på dårlig dyrevelferd. Hun har ordnet med pass til sine katter når hun reiser bort.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Da har jeg så snill familie at de ser til kattene våre, i hvert fall en gang i døgnet. Da får de mat, vann og tilsyn.

–Hvordan ønsker du at kattene dine skal ha det når du reiser bort?

– De må ha det bra og trives, ha litt tilsyn og kos, sier Risan som er glad for å høre at Mattilsynet kan reagere overfor dårlig dyrevelferd.

– Det er bra at det har kommet et litt mer seriøst lovverk rundt dyr generelt, for det er mye rart som skjer uten at man kan gjøre noe med det, sier hun.

– Se på TV sammen med katten

Professor og katteekspert Bjarne Braastad, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, mener Risan har gjort alt rett før hun reiste på ferie.

Bjarne Braastad

Katteekspert Bjarne Braastad, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet sier at katten skal ha tilsyn minst en gang for dag.

Foto: Bente Geving / UMB

–De kan kun være hjemme uten tilsyn i en dag. Det står i dyrevelferdsloven at alle dyr skal ha tilsyn minst en gang daglig, påpeker han.

Braastad sier at hvis man ikke kan ha katten sin på et pensjonat, så er det best at man har noen naboer eller andre som kan stikke hjem til katta og se til at den har det bra.

– Sjekke at den har mat og vann, gjerne også ta litt tid med katten, kose med den og se på TV sammen med katten. Slik at den får litt sosial kontakt, ikke bare mat, sier Braastad.

Reagerer på å være alene

– Normalt vil katten hvile og sove mye hvis for eksempel eierne er borte på jobben. Men hvis man blir borte over lengere tid, så vil eierne bli savnet, sier Braastad.

Han mener det er en fordel at den som passer på katten, en nabo eller andre, kjenner katten. De må gjerne bli kjent på forhånd, og ikke bare når eieren er borte.

Det er en dårlig idé å reise ifra en kattunge, mener Braastad.

– De bør nok være voksne. Det viktigste er at katten føler seg trygg på seg selv. Det beste er å venne katten gradvis til at eierne er lenger og lenger borte, ettersom katten blir eldre. Da tåler de mere, sier han.

Katt gjensatt på OSL

Denne katten ble satt igjen på Gardemoen da eieren reiste til London.

Foto: Politiet

Katten kan være med på ferie

Det går fint å ta katten med på ferie hvis man venner den til det fra den er liten. En hyttetur er veldig greit, mener katteeksperten.

– Da kan man ta med katten som kattunge på hytta, og passe på at katten blir godt kjent i hytta og føler seg trygg før den slippes ut. Så må den være ute med eierne like rundt hytta i starten. Da kan man få en gradvis tilvenning til et hytteliv, og mange katter trives godt med det.

Han oppfordrer også til å lære katten å gå i bånd, Det er også fordelaktig hvis man skal ha med katta på tur. Om man går litt rundt sammen, så vil katten etterhvert erfare at det på en måte er eierens revir, og da kan det godt bli mitt revir også, forteller Braastad.

Plikt til å hjelpe

Knævelsrud forteller at hvis noen vet at et dyr er innestengt i en leilighet for eksempel, så kan mattilsynet i verste fall ta seg inn ved hjelp av politiet.

Alle kan gjøre noe, er oppfordringen fra dyrebeskyttelsen. For alle har plikt til å hjelpe et skadet dyr til veterinæren, eller å melde ifra om dårlig dyrehold til dyrebeskyttelsen eller til Mattilsynet, sier Kine Thomassen Østlyngen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Finnmark.

– Om vi ser et dyr som trenger hjelp, om det er sykt eller skadet eller ser ustelt ut, så har vi alle plikt etter loven til å hjelpe.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark