Hopp til innhold

Frykter for skatte-arbeidsplasser

Flere ordførere reagerer på Finansdepartementets ønske om færre skattekontor. – Jeg frykter det verste sier ordfører i Båtsfjord.

Skatt i nord

I dag finnes det 110 skattekontor i Norge. 24 av dem i Nord-Norge.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Finansdepartementet har bedt Skatteetaten se på kontorstrukturen med sikte på å redusere antall kontorer. Skatteetaten har frist 1. juni til å komme med et forslag til ny kontorstruktur.

Hvis departementet får viljen sin, blir det et ukjent antall færre kontorer. Dette bekymrer blant annet ansatte og tillitsvalgte. Også ordfører i Båtsfjord Geir Knutsen er bekymret.

– Jeg mener at kontoret i Båtsfjord er i faresonen, på lik linje med de andre småkommunene, sier han.

Geir Knutsen

– Vi vil drive påvirkning opp mot sentrale politikere. Jeg tror at dette er en sak Finnmark kan støtte opp om tverrpolitisk, sier ordfører i Båtsfjord Geir knutsen.

Foto: Privat

Flere kontorer nedlagt

I dag har Skatteetaten til sammen 24 lokale skattekontorer i Nordland, Troms og Finnmark.

I Finnmark er allerede flere skattekontor nedlagt. Skattekontorene i Gamvik, Karasjok, Loppa, Måsøy og Vardø ble stengt i 2012.

– Jeg frykter at vi får en ytterligere sentralisering. Vi har sett mange ganger at det ikke bare er snakk om å flytte internt i fylket, men også ut av fylket. Jeg frykter det verste. Jeg håper nå at Stortinget tar denne saken, sier Knutsen.

Risikerer å miste kompetanse

Regionstillitsvalgt i Skatt Nord Glenn Reinholtsen, mener Skatteetaten risikerer å miste mye kompetanse som følge av en omorganisering, da ansatte heller slutter fremfor å flytte. Han er bekymret for en sentralisering.

– Mange lokalsamfunn er avhengig av disse arbeidsplassene for å kunne ha et tilbud til folk med høyere utdanning. Signalene til ungdom i distriktene, om hvorvidt det lønner seg å ta en utdanning eller ikke, er ganske sterke, sier han.

– Allerede utfordringer

Porsanger har allerede merket store utfordringer ved tidligere nedskjæringer ved skattekontoret i kommunen, forteller ordfører Aina Borch.

– Utenlandske arbeidstakere må dra til Hammerfest eller Alta for å bli registrert som arbeidstakere, fordi det er der kompetansen er. Det betyr mye ekstraarbeid for næringslivet og bedriftene i distriktene som har en del utenlandske arbeidstakere, sier hun.

Aina Borch

Ordfører i Porsanger, Aina Borch, mener det er uforståelig at man igjen skal gå løs på kompetanse og arbeidsplasser i distriktene, til fordel for større miljøer enkelte steder.

Foto: Arne Ivar Johnsen / Nrk

Flere nyheter fra Troms og Finnmark