Hopp til innhold

Fra landkrabbe til flåtemannskap

– Man føler at man er midt ute i ingenting, sier 19-åringen som aldri hadde vært på åpent hav før han ble mannskap på Kon-Tiki2.

Jostein på Kon-Tiki2

Det er et race av de sjeldne. To kopier av Thor Heyerdahls legendariske Kon-Tiki konkurrerer om å komme seg til Polynesia – og tilbake.

Foto: Kon-Tiki2 / Kon-Tiki2

Jostein på Kon-Tiki2

Jostein Alvær Heidenstrøm jobber blant annet med å ta vannprøver i Stillehavet.

Foto: Kon-Tiki2 / Kon-Tiki2

Klokka er kvart på åtte lokal tid et sted ute i Stillehavet, ca. 10 dagsreiser med flåte vest for Lima i Peru. Håkon Wium Lie svarer på satellittelefonen til Kon-Tiki2 og setter over til 19 år gamle Jostein Alvær Heidenstrøm, som straks skal gå av vakta si.

– Det har vært ei ganske rolig vakt. Det har vært å styre flåten, og passe på at vi holder riktig kurs. Og følge med på båter som måtte befinne seg omkring. Flåten har gått mye av seg selv og jeg har sluppet å styre, sier Heidenstrøm.

Kon-Tiki2 forlot Lima i Peru 7. november med kurs for Påskeøya. En ekspedisjon i Thor Heyerdals kjølvann. Mannskapene er fordelt på to identiske flåter som skal seile fra Sør-Amerika til Polynesia – og tilbake.

– Akkurat nå er det litt grått, og rett under 20 grader. Det blåser og er litt kjølig. Om et par dager regner vi med at det blir mye varmere.

Redningsmannen falt i vannet

– Det har vært veldig kult og lærerikt. Jeg har sett mye rart som jeg ikke har sett før, som morild og flyvefisk, og jeg har lært å styre flåten, forteller 19-åringen.

Kon-Tiki2

Poenget med Kon-Tiki 2-ekspedisjonen er at to identiske kopier av den opprinnelige flåten seiler samtidig. Jostein Heidenstrøm er om bord i flåten som har fått navnet Tupac Yupanqui.

Foto: Kon-Tiki2 / Kon-Tiki2

Før han dro ut med Kon-Tiki2 hadde Heidenstrøm aldri vært lenger ut på havet enn at han kunne se land. Nå er det rart å våkne om morgenen og bare se sjø på alle kanter.

– Man føler at man er midt ute i ingenting, sier Heidenstrøm.

En av hans oppgaver skulle være å hoppe til vanns og redde andre som falt uti. Men han skulle selv bli den første som falt i sjøen.

– Vi er to flåter som seiler sammen i denne ekspedisjonen, og da vi skulle møtes og forsøke å legge inntil hverandre var ikke det så lett. Jeg tråkket på seilet som jeg trodde lå oppå flåten, men det var bare sjø under og jeg falt i vannet, forteller Heidenstrøm. Han klarte å komme seg opp i flåten igjen for egen hjelp.

– Hvordan går det med søvn og mat om bord?

– He he, det går greit. Jeg må stå opp fire om morgenen hver dag fordi det er vakta mi. Men jeg legger meg tidlig. Men vi har bare fått en fisk i løpet av turen, så maten går mye i det samme. Det har blitt mange like middager, så det er noen dager vi glemmer middag.

Sjøsyken er over

Jostein på Kont-Tiki2

En av oppgavene til Jostein er å vaske solcellepanelene om bord i Kon-Tiki 2.

Foto: Kon-Tiki2 / Kon-Tiki2

Det gikk tre timer fra flåten la ut fra land til huringen begynte å bli sjøsjuk. Han var uvel i tre dager, så gikk det over.

– Hva skal du gjøre nå resten av dagen?

– Nå er det frokost, havregrøt. Så skal jeg sove litt, sende mail, tweete litt og fikse ting. Jeg har ingen faste arbeidsoppgaver i dag.

Ekspedisjonen regner med å nå Påskeøya før jul.