Hopp til innhold

Hun er den nye Kon-Tiki-kapteinen

Hun er den første kvinnelige kapteinen om bord på en Kon-Tiki-flåte. Kari Skår Dahl og mannskapet hennes skal i november kappseile 2000 nautiske mil til Påskeøya og tilbake.

Kari Skår Dahl

FØRSTE KVINNELIGE KAPTEIN: Kari Skår Dahl skal lose mannskapet sitt trygt fra Peru til Påskeøya og tilbake. Hun er den første kvinnelige kapteinen om bord en Kon-Tiki-flåte.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det er jo eventyrlyst som driver prosjektet. Man ønsker å teste noe nytt, teste egne grenser, forteller Kari Skår Dahl.

1. november skal sørlendingen, som nå er bosatt i Bergen, etter planen kaste loss fra Peru, og seile en Kon-Tiki-flåte hele veien til Påskeøya og tilbake.

Prosjektet skal følge Thor Heyerdahl sin verdensberømte ekspedisjonsrute, men med en tvist. Dahls flåte skal seile om kapp med en identisk balsaflåte, og om bord er flere i mannskapet kvinner.

Det styrker ekspedisjonen at vi er så mange damer.

Kari Skår Dahl

– En styrke at vi er så mange damer

Dahl var på ferie på en strand i Kambodsja da hun fikk en telefon med spørsmål om hun ville være kaptein på den ene av flåtene. Det ville hun, og dermed er hun den aller første kvinnen som skal lose mannskapet trygt på sjøveien mellom Peru og Påskeøya.

Skår får selskap av flere kvinner om bord på sin flåte.

Kon Tiki 2

SKAL SEILE HER: Ekspedisjonen har fått navnet Rahiti, og legger fra kai i Peru den 1. november.

– Som feminist synes jeg det er helt topp, og det viser at kvinner kan. Vi er tøffe nok til å gjøre det, og vi har kunnskap nok til å klare det. Det styrker ekspedisjonen at vi er så mange damer, sier Dahl.

Hun har bakgrunn fra Redningsselskapet, men har lite erfaring med seiling på balsaflåte.

– Min erfaring med flåteseiling vil jeg si begrenser seg til barneårene på sørlandskysten. Jeg prøvde å seile på alt jeg fant, alt som kunne flyte. Jeg har seilt mye seilskip og andre typer båter, men aldri noe balsaflåte.

Kon-Tiki2

SLIK BLIR DE: Slik skal de nye Kon-Tiki-flåtene se ut.

Foto: Kon-Tiki2

Setter sikkerheten høyt

Turen skal etter planen ta 45 dager, og de to flåtene kommer til å seile 2000 nautiske mil. Mye kan gå galt når man seiler i åpent hav på ni tømmerstokker knytt sammen med tau.

– Det verste som kan skje er at noen faller på sjøen. De første ukene går nok med på å øve på ulike nødssituasjoner som brann eller mann over bord og andre ting vi må øve på for å føre flåten sikkert, sier hun.

KON TIKI EXPEDITION

ORIGINALEN: Det originale mannskapet om bord Kon-Tiki med Thor Heyerdahl som ekspedisjonsleder.

Foto: Ap/Scanpix

– Jeg kommer jo fra Redningsselskapet og vi har en veldig sterk sikkerhetskultur. Så jeg tenker at det er noe jeg kan ta med meg inn i denne ekspedisjonen. At jeg kan gjøre det enda tryggere enn om jeg ikke hadde vært med, sier Dahl.