Hopp til innhold

Flere slutter med vold etter sinnemestringskurs

DRAMMEN (NRK): Familievernkontoret har tro på at sinnemestringskurs er med å forebygge vold i nære relasjoner. – Om vi noensinne skulle få barn, kunne hun ikke være sammen med meg. Det fikk meg til å tenke, sier en av deltakerne.

Sint (illustrasjon)

SKREMMENDE: – Jeg har hatt episoder som har gjort partneren min redd, forteller en av deltagerne på sinnemestringskurset i Drammen (illustrasjonsfoto).

Foto: Frank May / NTB scanpix

På familievernkontoret i Drammen sitter syv menn som deltar på sinnemestringskurs. De er her fordi sinnet utgjør et stort problem i livet og for å redde relasjonene til de nærmeste. Noen er her frivillig, mens andre er pålagt å være her av offentlige instanser som barnevern og politi.

– Jeg har hatt problemer med å kontrollere sinnet mitt siden jeg var liten. Jeg har vært i et forhold i mange år. I løpet av den tiden har jeg hatt episoder som har gjort partneren min redd, forteller en av deltakerne.

Han har ikke vært voldelig, men er her etter at kjæresten ga ham et ultimatum. Om de noensinne skulle få barn, kunne de ikke være sammen.

– Det fikk meg til å begynne og tenke, forteller han.

Endrer tankemønsteret

Han er glad for at han startet på kurset.

– Etter bare syv ganger har jeg blitt mer bevisst på situasjonene der jeg forbereder meg på konflikt, sier han.

– Kunne du ha mistet kontrollen og utøvd vold?

– Ikke mot henne, men det kunne nok hende mot noen andre.

Regjeringen satser med en handlingsplan mot vold i nære relasjoner som gjelder fram til 2017. Denne typen vold har et betydelig omfang og utgjør både et kriminalitets- og folkehelseproblem.

Gode resultater

– Vi jobber med en sinnesirkel som viser sammenhengen mellom situasjon, tanker, følelser og adferd. Det er veldig fokus på hvordan man kan komme seg ut av de negative situasjonene man står i, sier kursleder Anne Hval.

Hval

SINNESIRKEL: Kursleder Anne Hval bruker en såkalt sinnesirkel som verktøy for å lære kursdeltagerne hvordan man kommer seg ut av negative situasjoner med mye sinne.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det finnes ikke entydig svar på om tiltakene har ført til mindre vold, men kursene har gode resultater for dem som gjennomfører dem både når det gjelder psykisk og fysisk vold.

– Det er en stor andel som slutter med vold og er uten vold i fire til syv år etter at de har gjennomført kursene. Det er selvfølgelig ulikt, men det er mange som gjør store framskritt ganske fort.

Deler erfaringer

Lasse er en av deltagerne som er pålagt å ta kurset etter å ha blitt anmeldt for vold i hjemmet.

– Jeg har vært litt brå med barna. I hvert fall med minstemann på to år.

– Er det noen hjemme som har vært redd for deg?

– Ja, jeg tror de har vært litt redde når jeg har vært grinete og høylytt.

– Hva har du lært?

– Å trekke meg tilbake og holde meg rolig. Det er en veldig bra gjeng her, og det er veldig bra å dele erfaringer om hvordan vi har det hjemme.