Hopp til innhold

– Ikke ta med kjæledyret på ferie

Har du planer om å ta med kjæledyret på ferien i sommer? Da bør du tenke deg om to ganger, mener Mattilsynet.

Golden retriever

«Menneskets beste venn» kan raskt bli syk om du tar sjansen på å la bisken bli med på utenlandstur. Det gjelder hunder, som denne golden retrieveren, så vel som katter og andre kjæledyr.

Foto: Trine Juel

De fleste kjæledyr har det best hjemme, mener Mattilsynet. Nå som fellesferien er i gang advarer de derfor mot å ta med det ekstra familiemedlemmet på ferie, spesielt til utlandet.

– Ta deg en norgesferie, eller overlat ansvaret for kjæledyret ditt til for eksempel dyrepensjonater, oppfordrer leder i Mattilsynet i Drammen, Rita Aina Kvennejorde.

Dyrebeskyttelsen ved Rita Aina Kvennejorde

Kvennejorde frykter flere tar med seg kjæledyrene sine på ferie.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Skal du på hytta der dyret er kjent, er det en annen sak.

Men ved å ta det med til ukjente steder skaper det kun stress for din pelskledde venn, sier Kvennejorde.

Mattilsynet får støtte fra Dyrebeskyttelsen. Styremedlem Therese Rye frykter at kjæledyr kan komme på avveie under ferien, og påpeker at det er viktig med ID-merking.

Unngå karantene

Hvis du likevel velger å ta med dyret ditt på utenlandsferie, er det flere ting du bør tenke på.

– Pass på at alle vaksiner og parasittbehandling er i orden. Husk også å gå på rødt i tollen når du kommer tilbake til Norge.

Der sjekker de om du har alle papirer i orden, og hvis de ikke er det, kan det bli dyrt for deg.

– Dyret ditt kan også risikere å komme i karantene, i lengre eller kortere tid, sier Kvennejordet. Unntaket gjelder hvis du kommer med hund, katt eller ilder med lovlig opphold i Sverige, da kan du gå på grønt.

Les mer om tollregler for dyr her.

Fare for sykdommer

I tillegg til stress kan kjæledyrene risikere å få en rekke ubehagelige og alvorlige sykdommer i utlandet.

– Det er ikke mulig å vaksinere dyret mot alle sykdommene som finnes, og i verste fall er det sykdommer som kan overføres til deg, sier Kvennejorde.

Katteloppe

Katteloppe lever i bare 30 dager og er en av verdens vanligste lopper. Her sees et eksemplar via et dataanimert mikroskopbilde.

Foto: Eye Of Science / SPL / Barcroft Media / Eye Of Science / SPL / Barcroft/Bulls

Et eksempel er Leishmaniose som kan ramme hunder, katter og mennesker. Smitten forekommer ved at parasitten overføres fra dyr til mennesker ved bitt fra blodsugende sandmygg/sandfluer.

Kvennejorde advarer også mot å ta med kjæledyr til naboland som Danmark, der kattelopper er utbredt.

– Denne loppetypen er vanskelig å bli kvitt og fører til at du må behandle katten eller hunden din i lang tid etter hjemkomst, sier hun.


– Forbeholdt hjemløse dyr

Rye forteller at mange dyreelskere har kontaktet Dyrebeskyttelsen fordi de ønsker å bidra med pass av kjæledyr, noen ganger mot betaling.

– Men vi bruker ikke sentrene til å passe dyrene til folk som skal på ferie, det har vi ikke lov til fordi plassene er forbeholdt hjemløse dyr.

Therese Rye

Therese Rye er opptatt av at kjæledyret også skal få en fin sommerferie.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

De fleste lokale hjelpesentrene til Dyrebeskyttelsen er fulle om sommeren, og har allerede lange ventelister. Rye forteller at de ofte får telefoner fra bekymrede naboer som forteller om katter som har et hjem, der eierne har reist på ferie.

– Dette er en tendens vi ser hver ferie. Det er uansvarlig å tro at man kan la katten sin kan være hjemme uten tilsyn, og tenke at de klarer seg på egen hånd, sier Rye.

Hotell for dyr

Mattilsynet anbefaler å plassere dyret på dyrepensjonat eller dyrehoteller, som er godkjent etter forskriftene. Der må det fremvises gyldig vaksinasjon, ellers vil dyret bli avvist.

Eier av Drammen dyrehotell, Ivar Fjerdingstad, forteller at pågangen er stor om sommeren, og plassene for hunder er de som blir fylt opp først.

– Hvis du har bestilt en ferie i høysesongen som det er umulig å gjøre om på, ville jeg vært ute et halvt år i forveien. Noen påstår at du må bestille plass for dyret et år i forveien, sier Fjerdingstad.

Marianne Henriksen, eier av Skoger Dyrehotell, bekrefter at flere booker plass allerede et år i forveien. Begge dyrehotellene nærmer seg makskapasitet med stormskritt.

– Veldige mange av de faste gjestene, bestiller nesten rett etter sommeren er over og sikrer seg plass for neste år, sier Henriksen.

Hundepasser i nærområdet

Et annet alternativ kan være å få venner eller bekjente til å passe dyret ditt mens du er på ferie. Det finnes også utallige Facebook-grupper som tilbyr dyrepass.

Lars Olav Gulliksen ønsket å ta hundepass et nivå videre, og opprettet finnenhundepasser.no, som er den eneste nettbaserte hundepasser-siden i Norge per dags dato.
Han forteller at de merket pågangen da sommeren var på vei. Nettsiden har hatt en 50 % økning i medlemmer de to siste månedene. Den eventuelle betalingen skjer individuelt mellom passer og eier, og hundeerfaringen varierer fra passer til passer.

Vær trygg på at den du overlater hunden til, er flink til å ta vare på den.

leder Mattilsynet Drammen, Rita Aina Kvennejorde

– Det er alt fra tenåringer uten spesiell erfaring som har lyst til å være sammen med hund, til mennesker som har drevet med hund i mange år og kanskje eier en selv, men ønsker å ha en ekstra i noen perioder, sier Gulliksen.

Kvennejorde mener det er en fordel å kjenne den som passer på dyret ditt, og ved utlån til ukjente passere er det viktig å møte personen først for å vurdere om du er deg komfortabel med situasjonen.

– Du må være trygg på at den du overlater hunden til, er flink til å ta vare på den. Ellers vil du ikke ha det godt på ferie.