Kronikk

Trumps hvitmannsklubb

Kjendisene kommer. Men møter republikanerne opp til sitt eget landsmøte?

Donald Trump

'Det er merkbart hvem som ikke kommer til republikanernes landsmøte denne gangen,' skriver kronikkforfatteren. Hverken Mitt Romney, John McCain eller Bush-familien er ventet å møte opp for å støtte Donald Trump.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Mandag er det duket for Det republikanske partiets offisielle åpning av presidentvalgkampen på landsmøtet i Cleveland, Ohio. «Dette er siste mulighet for #neverTrump-bevegelsen,» skriver Washington Post.

Det er ikke bare media som er bekymret for at Donald Trump snart skal bli den offisielle republikanske presidentkandidaten. Mike Murphy, en av republikanernes mest kjente politiske rådgivere (som jobbet for Jeb Bush i denne runden), kaller Trump for «den oransje pesten» og agiterer åpent for motrevolusjon.

Klokken tikker mot midnatt

For det er her, på partiets landsmøte, at Donald Trump offisielt blir partiets kandidat. Det virker kanskje som han allerede er det, men dette er altså ikke helt sikkert før han står på scenen og mottar nominasjonen. Mandag og uken skal – om ikke #neverTrump-bevegelsen vinner frem – republikanerne samle seg rundt sin presidentkandidat, sin visepresidentkandidat og ikke minst valgkampens politiske plattform. Det skal promoteres med ulike taler, pent regisserte videoer og entusiasme i salen.

Hvis noen kommer, da.

LES: Alt om presidentvalget i USA

For en forskjell fire år utgjør

På det forrige landsmøtet i 2012 møtte et samlet parti opp for å nominere Mitt Romney og feire seg selv. Partiets superstjerner hold taler på rekke og rad: Nikki Haley (den unge, karismatiske indisk-amerikanske guvernøren i Sør-Carolina), Marco Rubio (den unge, karismatiske cubanske senatoren fra Florida), Chris Christie (en rett-fra-levra snakkende republikaner som klarte å bli guvernør i New Jersey og som var skikkelig populær blant moderate demokrater og republikanere. Hva skjedde med han, egentlig?), Condoleezza Rice og – merkelig nok – Clint Eastwood. Partiet var – om ikke superentusiastisk, så i hvert fall klare for å jobbe for å stemme Barack Obama ut og Romney inn.

Det er ikke bare media som er bekymret for at Donald Trump snart skal bli den offisielle republikanske presidentkandidaten.

I 2012 befant jeg meg på republikanernes landsmøte, den gang i Florida. Jeg noterte meg at jeg som publikummer midt i et enormt stadium hovedsakelig fikk øye på eldre, hvite republikanere med muntre hodeplagg som skulle vise hvor patriotiske de var. Etter at Romney tapte i 2012, gikk Det republikanske partiet i seg selv og ble enige om at det nå var på tide å vinke farvel til det gamle hvite og ønske velkommen det unge og mer flerkulturelle.

Marco Rubio var favoritten

Dersom partiet skulle overleve den demografiske endringen USA er i ferd med å gjennomgå, måtte de løsne på hvitsnippen og bli mer inkluderende. Denne «obduksjonsrapporten», som den ble kalt, var en plan for hvordan vinne presidentvalg i et stadig mer multikulturelt og sosialt liberalt USA.

Det var på bakgrunn av denne rapporten at kommentariatet var sikre på at Marco Rubio var en selvskreven favoritt i årets nominasjonskamp (inkludert meg selv – dog ikke så overbevist som Jan Arild Snoen har vært).

Mest høylytt i sitt ”nei, takk” var kanskje senator Ben Sasse fra Nebraska, som erklærte at han ikke kan komme på landsmøtet fordi han heller vil ta med barna sine for å se på søppelbranner rundt om i hjemstaten hans.

Dum hvit mann-klubb

I år er den største superstjernen som kommer antakeligvis Paul Ryan – lederen for republikanerne i Representantenes hus og kjent Trump-gissel. Det er mer merkbart hvem som ikke kommer til landsmøtet denne gangen: Mitt Romney og John McCain, de to siste republikanske presidentkandidatene. Bush-familien, noe som betyr at de to siste sittende republikanske presidentene ikke kommer til å holde tale. I tillegg har et uvanlig høyt antall Kongressmedlemmer meldt sitt avbud.

Mest høylytt i sitt «nei, takk» var kanskje senator Ben Sasse fra Nebraska, som erklærte at han ikke kan komme på landsmøtet fordi han heller vil ta med barna sine for å se på søppelbranner rundt om i hjemstaten hans. Nikki Haley og Marco Rubio blir hjemme, og det blir også Susana Martinez, New Mexicos latina-guvernør. “I en annen verden”, uttaler Rick Wilson som er #neverTrump og/men republikansk politisk strateg, “så ville vi vist at Det republikanske partiet ikke er en dum hvit mann-klubb. Men Donald Trump har avvist alle som ikke er i den dumme hvite mann-klubben. På dette tidspunktet kunne vi like godt ha hatt et svært kors brennende utenfor».

Kid Rock og Caitlyn Jenner kommer visstnok.

«Shotgun convention»

En gammel, hvit mann med mange torner i siden til ulike etniske og religiøse grupper er altså kandidaten som skal bære Det republikanske partiets fane inn i framtiden. Men hvor mange følger egentlig på? Mike Murphy kaller årets landsmøte en «shotgun convention» – et ordspill på uttrykket «shotgun wedding», et tvangsekteskap. Han tror ikke majoriteten av delegatene egentlig ønsker å stemme på Trump. Men dersom ingenting skjer på landsmøtet (for eksempel en regelendring som løser delegatene fra sin plikt til å stemme på den kandidaten som vant deres hjemstat) så vil Trump vinne neste torsdag i Ohio. Han vil stå på scenen med et triumferende smil, omringet av familien, mens ballongene daler fra taket og konfettien regner ned.

Obduksjonsrapporten fra 2012 ligger død. Partiet er i kaos og nesten ingen vil assosieres med presidentkandidaten. Eller – ikke ingen, da. Kid Rock og Caitlyn Jenner kommer visstnok.