Kronikk

Tanker fra en «Birthzilla»

Det skader ikke å ha livet på stell før det snus på hodet.

Stine Mangset Karlsrud

Kvinner må forte seg med å bli gravide i det lille tidsrommet hvor samfunnet tillater det, skriver kronikkforfatteren, her avbildet med sønnen.

Foto: Privat

«Birthzilla» er et grusomt økenavn. Jeg ser for meg grønne monstre med bulende mager, som tramper ned alt rundt seg for å få føde akkurat som de vil. Ifølge reportasjen Generasjon Birthzilla er det akkurat dette jeg er.

NRK skriver at Birthzillaer er betegnelsen på kvinner som «planlegger graviditeten i detalj, og som har skyhøye forventninger til hvordan det skal gå».

Å kalle oss utålmodige Birthzillas er arrogant.

For snart ett år siden var magen min stor og bulende. Jeg skulle føde mitt første barn, og ja, det var nøye planlagt.

Jeg hadde gått på fødekurs, fødeyoga, lest fødebøker, lasta ned fødeapp og snakka med alle jeg kjente som hadde født. Jeg hadde plass på en ABC-klinikk, og så for meg en naturlig fødsel i badekar med stearinlys.

Jeg hadde øvd på gode fødestillinger med den kommende pappaen, og jeg visste hvordan det var lurt å puste seg gjennom rier. Jeg følte meg forberedt på det meste.

Jeg så for meg en naturlig fødsel i badekar med stearinlys.

Det ble noe helt annet enn jeg hadde sett for meg. Fra riene starta til ungen var ute tok det en hel langweekend. Jeg pusta alt jeg kunne, var gjennom alle yogaøvelsene og fikk prøvd badekaret på ABC.

Men det endte med ledninger i alle retninger, epidural, riedrypp, keisersnitt og et barn som måtte ligge en uke på nyfødtintensiven.

Vi var veldig heldige, og hadde kjempeflinke folk rundt oss. Til slutt kunne alle dra friske hjem som en familie.

Jeg må gi jordmor Anne-Cathrine Bjørnstad rett i noe: Alt kan ikke kontrolleres. Jeg burde ikke hatt så høye forventninger til fødselen, eller forsøkt å planlegge fødselen i detalj. Fødsler går ikke alltid etter mors skjema.

Men når det gjelder å planlegge det å bli gravid er saken en helt annen.

Kvinner må ikke bli gravide så tidlig at de blir invitert til å være med i TVNorges «Unge mødre»

«Norske kvinner vil helst bli gravide akkurat når det passer dem», skrives det. Nei, kvinner må forte seg med å bli gravide i det lille tidsrommet hvor det passer!

Ikke så tidlig at de blir invitert til å være med i TVNorges «Unge mødre». Ikke med en gang de har truffet en ny kjæreste. Ikke i eksamensperioden. Ikke mens de bor i kollektiv og lever av nudler. Ikke når de skal levere masteroppgaven. Ikke mens de søker jobb. Ikke mens de finner seg til rette i ny jobb. Ikke før de har egen bolig.

Det er dyrt med huslån, ulønnet perm og en unge i barnehage. Så planlegg nummer to ekstra nøye.

Plutselig er kvinnen 30 år. Da er det bare å håpe at hun har en partner, fast jobb, et sted å bo og eggstokker som virker. Fort deg!

Husk å søke om ulønnet permisjon om du føder mellom november og august. Husk barnehageplass. Kommer det til å være kontantstøtte neste år?

Det er dyrt med huslån, ulønnet perm og en unge i barnehage. Så planlegg nummer to ekstra nøye. Her kommer eggløsningsappen inn. Og vipps, så har eggene gått ut på dato.

Å kalle oss utålmodige Birthzillas er arrogant. At vi er stressa er helt naturlig. Løsningen er bedre tilrettelegging og økonomiske ordninger som gjør at vi kan senke skuldrene, og ta oss litt bedre tid. Vi trenger flere jordmødre som har tid til å snakke med oss, bredere fødetilbud og bedre barseloppfølging.

At kvinner er stressa er helt naturlig.

Det er snart et år siden jeg fødte den fineste ungen i hele verden. Jeg lager så bra unger, at jeg vurderer å lage en til.

Men først må jeg planlegge.