Hopp til innhold
Kronikk

Slagkraftig mann i opposisjon

Ukrainerne er nå klare for å ledes av nesten hvem som helst – så lenge vedkommende ikke er korrupt. Er en tidligere verdensmester i tungvektsboksing mannen?

Vitalji Klitsjko

Opposisjonsleder Vitalji Klitsjko dukker den svarte røyken og henvender seg til demonstrantene i Kiev sentrum torsdag 23. januar.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Tidligere verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Klitsjko, har i løpet av de siste to månedene i stor grad overtatt ledertrøya i den ukrainske opposisjonen. Den ser han ut til å beholde, i hvert fall fram til tidligere statsminister Julia Timosjenko eventuelt måtte slippe ut av fengsel.

Ukrainske observatører jeg har snakket med har ofte tvilt på Klitsjkos evner som politiker. Hans opptreden de siste dagene kan imidlertid tyde på at han har vokst med jobben. Han har holdt fast ved kravene overfor president Janukovytsj samtidig som han har forsøkt å stagge de mest radikale demonstrantene.

Klitsjko kom for alvor på banen som politiker etter Oransjerevolusjonen i 2005, som rådgiver til daværende president Viktor Jusjtsjenko. Etter hvert som Jusjtsjenko gjennom uavbrutt krangling med Julia Timosjenko skuslet bort mandatet han hadde fra folket, satset Klitsjko mer og mer på en egen politisk karriere. I 2010 opprettet han sitt eget politiske parti, den Ukrainske Demokratiske Alliansen for Reform (UDAR, som på ukrainsk nok ikke tilfeldig betyr «slag»).

LES OGSÅ: Klitsjko: Et steg mot seier at statsministeren går av

Oligarkenes politikere

Kritikere har særlig pekt på Vitalij Klitsjkos lange perioder utenlands, knytninger til enkelte oligarker, og manglende originalitet i budskapet som hans viktigste svakheter. 42-åringen innrømmer selv å ha bodd mye i Tyskland de siste 13 årene, men hevder at dette var av praktiske årsaker på grunn av boksingen, og at han aldri flyttet til Tyskland. Ukrainsk lov krever at den som skal bli president må ha bodd de siste 10 årene i hjemlandet. Det er fremdeles juridisk uavklart om Klitsjko oppfyller dette kravet.

Klitsjko har blankt avvist disse anklagene, men store deler av den ukrainske befolkningen har vondt for å tro at noen politiker kan være ‘ren’.

Tor Bukkvoll

Det har lenge vært et kjent fenomen i ukrainsk politikk at landets oligarker «investerer» i konkurrerende politiske prosjekter samtidig. For oligarkene er det ganske enkelt et spørsmål om å spre risiko, men for det politiske systemet har det blitt et alvorlig tillitsproblem at nesten alle politikerne for innbyggerne framstår som «kjøpt». Klitsjko har særlig blitt beskyldt for å ha mottatt store pengesummer fra oligarkene Dmitro Firtasj og Ihor Kolomijskij. Førstnevnte er også en av de største bidragsyterne til president Janukovytsjs Regionsparti. Klitsjko har selv blankt avvist disse anklagene, men store deler av den ukrainske befolkningen har vondt for å tro at noen politiker kan være «ren».

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Mangler dybde

Som politiker har han først og fremst blitt beskyldt for å ha lite nytt å si. Han er for et korrupsjonsfritt Ukraina med nære forbindelser til Europa, men det er jo på papiret

Vitalij Klitsjko

Vitalij Klitsjko forsvarte WBC-tittelen 13 ganger på rad, siste gang høsten 2012, før han sa den fra seg. Her får nigerianske Samuel Peter unngjelde i oktober 2008.

Foto: Herbert Knosowski / AP

nesten alle ukrainske politikere. Det blir imidlertid ofte ikke særlig dypere når han utfordres i debatter. Dog kan det bemerkes at han har understreket sin avstand til den nasjonalismen som blant andre opposisjonspartner Oleh Tjakhnibok står for. Dette kan både skyldes ideologisk overbevisning og et ønske om å trekke stemmer i de østlige og sørlige delene av landet.

Det kan bemerkes at Klitsjko har understreket sin avstand til den nasjonalismen som blant andre opposisjonspartner Tjakhnibok står for.

Tor Bukkvoll

Nå er kanskje hovedproblemet i Ukraina heller ikke å annonsere god politikk, men i stedet å ha mot, evne og vilje til faktisk å gjennomføre noe av den. Skulle Klitsjko en dag bli president, og faktisk vise seg å ha det motet og den viljen som kreves, er det særlig tre utfordringer han trenger evne til å overvinne.

For det første må han unngå opprivende personkonflikter og maktkamper med dem han kom til makten sammen med. Det var særlig dette som gjorde at mulighetene som Oransjerevolusjonen ga ikke ble utnyttet. Den ukrainske opposisjonen har ingen stolt tradisjon for å stå samlet når de kommer i posisjon.

Må slå ut korrupsjonen

For det andre må Klitsjkos sette oligarkene og byråkratiet på plass. Disse gruppene er de som har tjent mest på den samfunnsmodellen befolkningen nå demonstrerer mot. Oligarkene har tatt ut fortjeneste for de investeringene de har gjort i politikere og partier i form av billige oppkjøp av statseiendom, lover tilpasset deres virksomheter og personlige skattefordeler. Byråkratene har kunnet kreve bestikkelser og andre fordeler for enhver oppgave de har utført. Antallet byråkrater har eksplodert. Offentlig tjenestemann eller dommer er nå blant de aller mest populære yrkene på grunn av tilgangen til korrupsjonspenger.

Klitsjkos må sette oligarkene og byråkratiet på plass.

Tor Bukkvoll

Ingen av disse gruppene ser lyst på å miste de favoriserte stillingene de har. De vil sannsynligvis sette inn alle de motkrefter de kan hvis en ny president skulle prøve å rokke ved deres privilegier. Det er ikke enkelt å reformere et samfunn hvis de som skal sette politiske beslutninger ut i praksis saboterer dem.

Bare han ikke er korrupt

For det tredje må han samle landet. Faller Janukovytsj som et resultat av protestene vil dette bli sett på som et statskupp av betydelige deler av befolkningen i øst og sør. De misfornøyde vil ikke utgjøre noe flertall av den totale befolkningen, men de vil være geografisk konsentrert og mange nok til at de er veldig farlige å ignorere. Alt må derfor gjøres for å vise at et nytt lederskap er et lederskap for hele landet.

Da gjør det kanskje ikke så mye om han ikke er av de mest visjonære.

Tor Bukkvoll

Klitsjko har utvist handlekraft på Maidan. Da gjør det kanskje ikke så mye om mine ukrainske samtalepartnere skulle ha rett i at han ikke er av de mest visjonære. Andre kan utarbeide strategiene som han, hvis han skulle få makt, kan sette ut i livet. Ukrainerne er nå klare for nesten hvem som helst så lenge vedkommende ikke er korrupt.