Hopp til innhold
Kronikk

Skjærer vekk religionsfriheten

Voksenpartiene på Stortinget godtar at foreldre skjærer i friske barn av religiøse grunner. SV burde vært på barnas lag.

Baby ligg på stellebordet og ser opp

'Det er på tide å vinne barns frihet tilbake. Omskjæring av guttebarn er en barbarisk skikk som burde vært ulovlig i Norge,' skriver SU-leder Nicholas Wilkinson i denne kronikken. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Petro Feketa / Colourbox

Alle skal ha frihet til å styre sitt eget liv. En viktig del av denne friheten er å kunne velge livssyn. Den friheten har i årevis blitt brutalt røvet vekk fra barn og unge voksne. Religiøse grupper har tvunget barn inn i en bestemt tro med tvangsinnmelding, hjernevasking og skjæring i barna – og voksenpolitikerne godtar og støtter praksisen. SV har glemt at barns rettigheter er viktigere enn religiøse særkrav. Det er på tide å vinne barns frihet tilbake.

Retten til å velge tro er nedfelt i menneskerettighetene. Disse skal gjelde alle enten du er 15 eller 90 år gammel. Et barn på fem år har vanskelig for å gjøre større valg alene, men det betyr ikke at trossamfunn eller foreldre skal få tvinge barnet inn i en bestemt religion. Tiden for å godta religionstvang for barn er forbi.

Egen religiøs overbevisning

Barns rettigheter skal forsvares. Historisk sett har SV vært partiet som står opp først for barn, men når det kommer til det kanskje verste religiøse overtrampet mot barn, har også SV landet feil.

SV har glemt at barns rettigheter er viktigere enn religiøse særkrav.

Nicholas Wilkinson, leder i SU

Alle partiene på Stortinget, fra SV til Frp, vedtok at offentlige sykehus fra 1. januar skal hjelpe foreldre som vil skjære av en del av tissen til friske guttebarn for å markere en bestemt religiøs tilhørighet. Omskjæring kan gi varig nedsatt følsomhet ved sex og andre komplikasjoner. Vi godtar at foreldre får skjære i friske barn for å tilfredsstille sin egen religiøse overbevisning. De bekjenner barnet til en gud som barnet selv ikke har valgt. De merker barnet for livet, uavhengig av barnets ønsker.

Burde vært ulovlig

Omskjæring av guttebarn er en barbarisk skikk som burde vært ulovlig i Norge. Vi kan ikke godta at voksne skjærer vekk barns religionsfrihet.

SV burde fulgt Sosialistisk Ungdom og gjort det ulovlig å skjære i friske barn. Når en blir eldre kan en eventuelt velge å få inngrepet gjort, men fysisk merking skal ikke tvinges på deg som barn. Den ulovlige praksisen med skjæring utenfor sykehus burde etterforskes av politiet og følges opp i domstolene. Vi kan ikke vike når det kommer til barns rettigheter.

LES OGSÅ: Leger nekter å foreta omskjæring

Tvangsinnmelding og medlemsjuks

Vi frarøver barn religionsfrihet også på andre områder. I Norge får tros- og livssynssamfunn penger etter antall medlemmer. Det har ført til et kynisk spill der folk tvangsinnmeldes for å skaffe inntekter. Media har slaktet praksisen og forbanna nordmenn har skrevet kronikker og leserbrev til den store gullmedalje. Hvordan våger noen å tråkke på vår rett til å velge religion selv?

Omskjæring av guttebarn er en barbarisk skikk som burde vært ulovlig i Norge.

Nicholas Wilkinson, leder i SU

Når barn utsettes for samme overtramp er det underlig stille. Tusenvis blir tvangsinnmeldt hvert eneste år. Men fordi barnet er 14 år og 360 dager gammel, og ikke 15 år, godtar vi at hun frarøves religionsfriheten uten å lee et øyelokk. Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv – eller din aldersgruppe.

Også i SV pågår diskusjonen om det er religionenes behov for medlemmer eller barnas rettigheter som skal komme først. For et sosialistisk parti burde det vært selvsagt at folks rett til selvbestemmelse er viktigst. Jeg håper og tror SV vil lande på det standpunktet.

HØR: Debatt i Politisk Kvarter om ungdomspartienes rolle

Stilltiende aksept

I dag tvangsinnmeldes barn i samme religion som foreldrene tilhører. Barn ses på som underlagt andres religiøse overbevisning uten rett til å tenke selv. Om jeg som politiker fikk barn og tvangsinnmeldte dem i Sosialistisk Ungdom, ville det med rette bli ramaskrik. Barnet må få vente til hun er klar til å ta sitt eget valg. Tvangsvalg for barn vitner om et menneskesyn som står i motsetning til visjonen om frihet.

Barn ses på som underlagt andres religiøse overbevisning uten rett til å tenke selv.

Nicholas Wilkinson, leder i SU

Barn nektes retten til å velge religion selv fordi noen mener barn ikke har rett til å tenke selv. Dette skammelige menneskesynet kommer ekstra tydelig fram med den stilltiende aksepten av systematisk hjernevasking av barn.

Gi friheten tilbake

Alle skal ha frihet til å styre sitt eget liv og velge sin egen religion. Voksenpartiene har i årevis godtatt at denne friheten brutalt røves vekk fra barn gjennom tvangsinnmelding, hjernevasking og fysisk merking. Politikere snakker om frihet i festtaler, men legger tydeligvis igjen manuset når de går på jobb. Det er på tide at også barn får frihet til å velge sin egen religion.