Hopp til innhold
Kronikk

Planlagt politisk spill

Islamsk råd burde ha tenkt seg om før de demonstrerer. De gjør seg til redskap for fundamentalistiske krefter, skriver Walid al-Kubaisi.

sydney

Demonstrasjonene mot Muhammedfilmen har gått jorden rundt. Dette bildet er fra Sydney.

Foto: AFP

I dag demonstrerer Islamsk Råd mot filmen «Innocence of muslims», som de mener krenker profeten. Vi har ytringsfrihet i Norge, og denne demonstrasjonen er lovlig. Jeg vil ikke protestere mot demonstrasjonen i seg selv, men mot konsekvensene den kan få.

Filmen var en avledningsmanøver

Det var salafister som angrep konsulatet i Libya og ambassaden i Egypt. Angrepene var ikke motivert av «Innocence of Muslims». Enhver som følger utviklingen i Midtøsten ser at filmen var en avledningsmanøver. Klipp fra filmen ble publisert på nettet for mer enn to måneder siden. Ingen muslimsk organisasjon eller teolog reagerte da. Hvorfor ble reaksjonene utsatt til 11. september?

Demonstrasjonen i dag gir støtte til Ansar Al-Sharia. De angrep ambassaden og konsulatet fordi de tjener politisk på det.

Walid al-Kubaisi, redaktør for opplystemuslimer.no

Fordi datoen har symbolverdi. Angrepene i Kairo og Benghazi fant sted samtidig, etter at Al-Qaidas leder Ayman Al-Zawahiri erklærte at libyeren Abu Yahya, en av Al-Qaidas lederskikkelser, ble drept av amerikanerne. Zawahiri advarte om at organisasjonen ville hevne drapet.

Ansar Al-Sharia, som gjennomførte angrepet på ambassadene, er ideologisk og sekterisk nært knyttet til Al-Qaida.

LES OGSÅ: Er jeg en hårsår muslim?

Skjer ikke spontant

Dette skjer ikke tilfeldig og spontant: Salafistene i Libya hadde, før fastemåneden ramadan, mange reiser til Egypt der de besøkte salafister for å utveksle meninger, råd og samarbeid med deres brødre angående Jihad, hellig krig.

Demonstrasjonen i dag gir støtte til Ansar Al-Sharia. De angrep ambassaden og konsulatet fordi de tjener politisk på det.

Det muslimske brorskap har tidligere organisert og mobilisert muslimer verden over for å demonstrere mot karikaturtegning og pavens taler. Slik beviste de for Vesten at de har makt og kontroll over massene. De fikk Vesten og USA til å akseptere og favorisere Det muslimske brorskapet. Nå prøver salafistene å følge samme mønster.

Muslimene er ikke sterkere i troen enn kristne i Europa fordi om de tyr til vold eller overreagerer med kollektiv protest.

Walid al-Kubaisi, redaktør for opplystemuslimer.no

De vil bevise for Vesten at også de har kontroll over muslimske masser, og kan lede dem som flokk. Da kan de kreve en del av makten i Midtøsten, og få en del av den politiske kaken. Gnisningene og konkurransen mellom Det muslimske brorskap og salafistene kommer før eller senere til å føre til en kollisjon.

Derfor burde Islamsk råd ha tenkt seg om før de demonstrerer. De kommer til å gi næring til denne konflikten i Midtøsten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kristne reagerer ikke med drap

En demonstrasjon vil ikke rehabilitere Profeten hos folk som ser muslimenes overdimensjonerte reaksjoner i Midtøsten.

Muslimene er ikke sterkere i troen enn kristne i Europa fordi om de tyr til vold eller overreagerer med kollektiv protest.

Ytringsfriheten sårer noen ganger også kristne. Paven har i mange anledninger anbefalt sine tilhengere om at de ikke ser filmer som sårer dem, punktum. De reagerte ikke med å drepe folk eller demonstrere og overdrive.

Fremhev det fredelige

Religionsfriheten gir oss muslimer rett og frihet til å utøve vår tilbedelse, men ytringsfriheten krever også av oss å noen ganger tåle meninger som sårer oss.
Profeten Muhammed ble hånet i Mekka. Vantro og avgudsdyrkere kastet søppel på hodet hans da han bad i Ka´ba.

Burde ikke Islamsk Råd fremheve den fredelige og siviliserte tradisjonen, istedenfor å reagere med demonstrasjoner?

Walid al-Kubaisi, redaktør for opplystemuslimer.no

Han reagerte ikke før han fikk en åpenbaring med elleve koranvers som beordret ham å be for at Gud skulle gi dem forståelse og fornuft til å vurdere islam på en annen måte. De ble tilgitt av profeten.

Burde ikke Islamsk Råd fremheve denne fredelige og siviliserte tradisjonen, istedenfor å reagere med demonstrasjoner?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Ikke vær et redskap for fundamentalistene

I dag morges ringte en venninne til meg. Hun sa:

«Du vet, de fleste nordmenn er lei av disse demonstrasjonene. Det er riktig at politikere og media er positive til protester, men folk flest mener at situasjonen brukes til å sementere at muslimer er ofre som trenger beskyttelse fra blasfemiparagrafen.»

Dette er typisk norsk reaksjon. Islamsk Råd burde sette seg inn i folkemeningen, og slutte å være et redskap for fundamentalistiske krefter i fjerne land.