Hopp til innhold
Kommentar

Nazistenes drømmefelle

Etter helgens opptøyer i Gøteborg må også svenske forfattere og redaktører stille seg spørsmålet om de har gått rett i fella til landets nazister.

Nazi-demo

I alt 23 personer ble pågrepet etter bråket som oppsto under nazimarsjen i Gøteborg lørdag. «Nazistene har fått dominere nyhetsbildet denne helgen. De har satt dagsorden. Deres agenda er blitt diskutert og kommentert i nordiske medier. De har sannsynligvis tiltrukket seg nykommere til sin egen og egentlig ganske puslete og ideologisk forvirrede bevegelse», skriver Agnes Moxnes.

Foto: NRK

Agnes Moxnes er fast spaltist i Ytring på radio og nett.

Den direkte foranledningen for at nazister valgte seg Gøteborg akkurat denne helgen, er en diskusjon som til syvende og sist handler om takhøyde. Byens særdeles populære bokmesse sa i fjor og i forfjor ja til å gi messeplass til det høyreekstreme tidsskriftet Nya Tider.

Tidsskriftet har en svært kontroversiell redaktør, bruker mye redaksjonell plass på spørsmål om innvandring og svensk kultur, og gir plass til det mange vil definere som nazistisk ideologi.

All oppmerksomheten beredte grunnen for en samling av svartkledde nynazister som i helgen sto skulder ved skulder i sentrum av Gøteborg.

Men tidsskriftet, som har omtrent syv tusen betalende abonnenter, er samtidig en kontrollert del av svenske medier. De får pressestøtte og er aldri blitt tiltalt for brudd på svensk lov.

Drømmefelle

Det siste året har bokmessens avgjørelse virkelig satt full fyr i svenskene. Avisen Dagens Nyheter har kalt reaksjonene den mest hatefulle kulturdebatten i svensk offentlighet.

Da avgjørelsen kom, om å slippe til Nya Tider også i 2017, ble det øyeblikkelig møtt med over to tusen protestunderskrifter, og etter det har over 150 svenske forfattere, flere forleggere og tidsskrift har sagt nei takk til å komme.

Så da den nå 32 år gamle bok – og biblioteksmessen åpnet sist torsdag, hadde den fått konkurranse av tre nye og alternative bokmesser.

De har sannsynligvis tiltrukket seg nykommere til sin egen og egentlig ganske puslete og ideologisk forvirrede bevegelse.

Men de sterke debattene om hvem som skal få stille ut og hvilke holdninger man skal akseptere på en offentlig bokmesse, nådde også rett inn til Sveriges høyreekstreme grupper.

Debattene og all oppmerksomheten beredte grunnen for en samling av svartkledde nazister som i helgen sto skulder ved skulder i sentrum av Gøteborg. Med skjold og hjelmer og i tunge støvler. En iscenesettelse vi absolutt har sett før.

Mens Gøteborg våkner til nye dager, så må også svenske forfattere og redaktører stille seg spørsmålet om de har gått rett i drømmefella til landets og den vestlige verdens nazister?

Får sette dagsordenen

Her er i alle fall et par argumenter for det – etter at politi, nazister og motdemonstranter barket sammen i Gøteborg i går.

Nazistene har fått dominere nyhetsbildet denne helgen. De har satt dagsorden. Deres agenda er blitt diskutert og kommentert i nordiske medier. De har sannsynligvis tiltrukket seg nykommere til sin egen og egentlig ganske puslete og ideologisk forvirrede bevegelse. De har igjen fått vist seg frem som uredde og utstøtte, og dessuten fått en slags legitimitet for argumentet om at ytringsfriheten bare gjelder for noen.

Og i tillegg har denne lille klanen klart å splitte en bokmesse, splitte forleggere som stiller ut årets bøker, splitte forfattere og ikke minst publikum som er kommet for å høre nytt om hva som skrives akkurat nå.

Jeg tror iallfall at boklesere flest har langt mer å tjene på at det er bokmessene som synliggjør de konfliktene som herjer et samfunn.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter

HØR Ytring på NRK P2 – hver søndag kl. 11:00, eller nettradio når du vil.