Hopp til innhold

Menns mørke drifter

La oss se sannheten i øynene: Menn trakasserer kvinner. Fordi de har lyst.

Hjernevask

«Man kan si mye om damers fritidsaktiviteter, men det å gå i svære gjenger og dra i og stikke fingrene nedi buksa på menn er rett og slett ikke noe damer flest liker å gjøre på fritiden», mener Harald Eia. Etter masseovergrepene mot kvinner på nyttårsaften i Köln, har det også kommet historier om lignende historier fra Sverige.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Harald Eia er fast spaltist i radioprogrammet Ytring på P2. HER kan du høre kommentaren hans.

Jeg vil gjerne si noe om det som skjedde i Köln på nyttårsaften. Jeg vil si noe om hvorfor noen velger å feire overgangen til det nye året ved å tafse og trakassere og prøve å voldta forbipasserende kvinner.

Når diskusjonen går om hva som er grunnen til at noen kan begå sånne overgrep, har det vært størst fokus på overgripernes bakgrunn – at disse menneskene kommer fra land og kulturer med et forkvaklet kvinnesyn. Selvfølgelig er det viktig å ta med denne bakgrunnen i regnskapet, for det er ikke noen tvil om at kultur spiller en stor rolle her, men det som først og fremst forklarer hvorfor disse overgriperne gjør som de gjør – selvfølgelig – er at de er menn.

Utenkelig for kvinner

For tenk deg om det hadde kommet titusenvis av unge kvinner fra Midtøsten og Nord-Afrika til Europa. Hva er sjansen for at disse damene hadde tilbrakt nyttårsaften med å samle seg på offentlige steder og seksuelt trakassere forbipasserende menn? Som en politisk protestaksjon, kanskje, men som en måte å ha det gøy på? Nei. Det ville ikke skjedd.

En del menn synes iblant det å gjøre slike fæle ting er..dessverre..spennende og gøy.

Harald Eia

Man kan si mye om damers fritidsaktiviteter – denne uken har en mannlig bokanmelder uttrykt sin forundring over at så mange damer liker å strikke, for eksempel – men det å gå i svære gjenger og dra i og stikke fingrene nedi buksa på menn er rett og slett ikke noe damer flest liker å gjøre på fritiden. Uansett kulturell eller religiøs bakgrunn. Det er og blir menn som gjør sånne ting. Fordi en del menn iblant synes det å gjøre slike fæle ting er – dessverre – spennende og gøy.

To forklaringer

Når vi skal forklare hvorfor folk gjør forferdelige ting, er det grovt sett to forklaringsmodeller i omløp. Den ene stammer fra den franske opplysningstenkeren Jean-Jacques Rousseau, og tar som utgangspunkt at folk innerst inne er gode, og hvis for eksempel menn trakasserer kvinner seksuelt, er det fordi mennene er skadet av samfunnet rundt seg. Det var denne forklaringen midtøstenekspertene Åshild Eidem og Elisabeth Eide brukte i Dagsnytt 18 på tirsdag: Det er økonomiske vanskeligheter, dystre fremtidsutsikter og seksuelle frustrasjoner som gjør at disse mennene i fortvilet sinne klynger seg rundt damer og forgriper seg.

Jeg skulle gjerne sett et manneregnskap, for kostnadene forbundet med å passe på menn er enorme.

Harald Eia

Men så er dette da, som mange feminister har påpekt: Det er jo ikke bare frustrerte menn fra Midtøsten som er overgripere. Også ufrustrerte menn i Vesten begår seksualforbrytelser. Hvorfor det? Det er her den andre forklaringsmodellen kommer inn, en forklaring som mange på venstresiden ikke er så glad i, den som stammer fra den engelske 1600-tallsfilosofen Thomas Hobbes: Ondskapen i verden er ikke et resultat bare av ytre påført frustrasjon og avmakt – mennesker har drifter og ønsker og en iboende psykologi, som gjør at for eksempelvis menn iblant vil ta oss til rette og tafse og klå og undertrykke kvinner, om vi ikke skremmes eller tvinges fra det. Ikke fordi vi er ødelagt av samfunnet, men fordi vi har lyst.

Anarki

Det er derfor kvinner får problemer i det øyeblikk stater bryter sammen, og ordensmakt og politi forsvinner. Da vil menns gode holdninger, bygget opp gjennom generasjoner, ikke være nok til å holde tilbake den uhyggelige miksen av aggresjon, seksualitet og gleden over å utøve makt som finnes i oss. Uten en sterk stat, uten trusler om straff, uten politi og rettsvesen, uten alle disse ukoselige tingene som jo ideelt sett burde være unødvendig, blir det anarki. Ikke et koselig anarki med fargerike klær, hjemmelaget mat og spontane konserter med dårlige band. Nei, det blir som Libya, som Syria, og når det er for få politifolk på plass – togstasjonen i Köln. Det er den dystre lærdommen fra Thomas Hobbes.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Manneregnskap

For noen år siden var det en diskusjon om vi skulle lage inn et innvandrerregnskap. Jeg skulle gjerne sett et manneregnskap, for kostnadene forbundet med å passe på menn er enorme: overvåkningskameraer, spesiallærere, securitas-vakter, politi, rettsapparat, fengselsvesen: 80 % av disse utgiftene, minst, er for å holde kontroll på oss menn. Det kan godt hende at vi menn går i pluss totalt sett, vi gjør mye bra, så klart, men det er noen enorme utgifter med å holde oss på den smale sti, la det være klart.

Lite vellykkede samfunn

Tidligere kunne menn hevde at et samfunn hvor vi menn styrte, kanskje ikke var det mest rettferdige, men likevel ble best og mest effektivt. Men det kan vi ikke lenger påstå, for når FN og OECD og samfunnsforskere måler lykke, levealder og velstand i ulike samfunn, så er fasiten at de patriarkalske samfunnene, i Nord-Afrika og Midtøsten for eksempel, er blant de mest mislykkede landene i verden.

Uten dette riset bak speilet, så vil vi menn sakte men sikkert begynne å ta oss til rette igjen.

Harald Eia

Mannestyrte samfunn får ikke ordentlig sving på sakene, de kaster bort tiden på tullete ting. Det blir korrupsjon og meningsløse maktkamper, og selv om patriarkalske samfunn er tøffe utad, er de ganske veike og ustabile. For disse samfunnene klarer ikke å skape lykke og velferd for sine innbyggere. Dét får man først til når damene får komme på banen og det blir likestilling – det er derfor Norden har verdens mest vellykkede samfunn. Alle undersøkelse viser at vi er konger her oppe i nord og slår andre land ned i støvlene, nettopp fordi damene er med.

Menn må tøyles

Men fordi mange snille mennesker i Norge har så liten forståelse for det mørket som finnes i mange av oss, håper jeg hendelsene i Köln minner alle norske kvinner om at det ikke bare er innprenting av gode holdninger og verdier som gjør menn mer siviliserte. Det må også sterkere lut til: at kvinner har økonomisk makt, at kvinner har lovfestede rettigheter, backet opp av trusler om at hvis du som mann ikke respekterer dette så vil du bli lagt i bakken og satt i fengsel. Sånn avskrekking må dessverre til for å gjøre all disse fedrene, brødrene, fetterne og sønnene til de koselige, snille og greie typene de er.

Mannestyrte samfunn får ikke ordentlig sving på sakene.

Harald Eia

For uten dette riset bak speilet, så vil vi menn sakte, men sikkert begynne å ta oss til rette igjen. Husk på det, ikke bare for deres egen skyld, men fordi det ifølge FN og OECD er til det beste for oss alle. Heldigvis, vil jeg si, for dere kvinner.

LES OGSÅ Eias tidligere spalter: Kroppspress? Jeg klikker! og Menn som elsker menn.

HØR Ytring på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 eller i nettradio når du vil.