NRK Meny
Kommentar

Lyver alle kvinnene?

Den voldtektstiltalte tv-danseren tilbakeviser alle anklager. Forklaringen hans står i skarp kontrast til den grove tiltalen.

Aktor ber om 15 års forvaring

Aktor i saken mot TV-danseren ber om 15 års forvaring for tiltalte.

«Det er ikke min jobb å bevise min uskyld, det er politiet som skal finne ting som taler for og mot».

Slik konkluderte den tiltalte 37-åringen etter en intens utspørring fra aktor i formiddag. Og han har selvsagt rett i at det er politi og påtalemyndighet som har bevisbyrden i enhver straffesak, det vil si at det er de som må legge frem bevis for at en tiltalt er skyldig, ikke motsatt.

Men, enhver tiltalt blir oppfordret til å forklare seg sannferdig for retten. Det var også tilfelle for den tiltalte 37-åringen før han inntok vitneboksen i morges. Så er det opp til retten å vurdere troverdigheten i hans forklaring, sett opp mot forklaringene til de ni kvinnene og de øvrige bevisene i saken.

LES OGSÅ: Danser nekter straffskyld

Innrømmer å være sexavhengig

Formiddagens forklaring handlet om overgrepsanklagene fra den britiske kvinnen som var på norgesbesøk med sine to barn, sommeren 2013. Kvinnen kom i kontakt med tiltalte via nettstedet «Couchsurfing», og fikk tilbud om å overnatte i leiligheten hans sammen med sine to små døtre.

Tiltalte innrømmer riktignok at han er sexavhengig, og at han til tider har oppført seg som en rundbrenner i Oslos uteliv.

Olav Rønneberg

I retten i går forklarte hun detaljert hvordan hun mener tiltalte dopet henne ned, masserte henne og deretter og forgrep seg mens barna befant seg i naborommet.

Den tiltalte avviser at han på noe tidspunkt puttet noe i kvinnens vinglass. Og tilbakeviser på det mest bestemte at han noen gang forgrep seg på henne. I retten gikk han langt i å antyde at kvinnen visste hvem han var og hva han var dømt for, og derfor fabrikkerte hele historien. Det faktum at politiet fant en åpnet flaske med erotisk massasjeolje under stuebordet hans hadde han ikke noen forklaring på.

Han innrømmer riktignok at han er sexavhengig, og at han til tider har oppført seg som en rundbrenner i Oslos uteliv. Men han står fast på at all seksuell aktivitet har vært frivillig fra alle involvertes side.

Ble usikker

Den tidligere underholdningsartisten blir beskrevet som «en mester i manipulering» av bistandsadvokatene i overgrepssaken.

Ttiltaltes forsvarer går langt i å antyde at 37-åringen nærmest er utsatt for en konspirasjon.

Olav Rønneberg

Og 37-åringen var offensiv da han i begynnelsen fikk forklare seg fritt for retten, uten spørsmål fra aktor. Rolig og balansert tok han punkt for punkt til motmæle mot kvinnens anklager.

Men da statsadvokaten begynte sin utspørring ble det vanskeligere. Den tiltalte ble med ett usikker, fikk problemer med hukommelsen, og hadde tidvis problemer med å gi noe svar i det hele tatt.

For eksempel da han ble grillet om sitt forhold til sex;

«Du har en naken kvinne på sofaen din, så er du sexavhengig, og så stoppet du det hele?», spurte politiadvokat Andreas Strand. «Jeg har jo ikke diagnosen sexavhengig», var svaret fra 37-åringen.

Og på spørsmål om massasjeoljen: «Hvorfor stod den i stuebordet ditt uten kork?»

«Det er et godt spørsmål», svarte tiltalte.

Mener anklagene er oppkonstruerte

Senere i saken får retten høre forklaringene fra ytterligere åtte kvinner som mener de har blitt voldtatt av 37-åringen. Påtalemyndigheten mener disse forklaringene kan bekreftes av andre bevis.

Den tiltaltes forsvarer mener på sin side at anklagene er oppkonstruerte, og han går langt i å antyde at 37-åringen nærmest er utsatt for en konspirasjon.

Dersom den tiltalte skal dømmes må retten finne det bevist, utover enhver rimelig og fornuftig tvil, at han er skyldig. Da må dommerne vurdere om den tiltalte snakker sant når han hevder at han ikke har gjort noe galt mot noen av de fornærmede kvinnene.

Og i forlengelsen av det; er det virkelig slik at de alle lyver?