Kronikk

Slutt å avle flere katter

Så lenge katten din kan sette kattunger til verden er du en uansvarlig eier som bidrar til hjemløshet og store lidelser.

Katt funnet av Dyrebeskyttelsen i Oslo

'Det er mange tusen flere katter enn det er familier som ønsker seg katt. Allikevel får tusenvis av katteiere kull etter kull med kattunger. Hvorfor gjør dere dette?' spør kronikkforfatteren.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Hittil i år har min lille dyrevernsorganisasjon Stjerterom reddet femti kattunger. Femti! I tillegg har vi måttet si nei til å ta imot flere kull vi har sagt nei, eller satt dem på venteliste. Da har jeg ikke engang tatt med alle de voksne kattene vi må si nei til å ta imot hver uke.

Samtidig kryr det av kattunger som gis bort eller selges for et par hundrelapper på Finn.no og Facebook. Det ser ut til at alle har kattunger å gi vekk.

Er det fremdeles så vanlig å la huskatten sin få unger? Forstår ikke mange av dere katteeiere at det er kritiske tilstander i Katte-Norge? Vi som ser elendigheten messer om dette hele tiden - katteiere må kastrere og sterilisere kattene sine.

Det trengs ikke flere katter

Det er mange som tar godt vare på kattene sine. Og tall fra Den norske veterinærforening viser at stadig flere kastrerer eller steriliserer kattene sine. Men det er ingen tvil om at mange katter ender opp som hjemløse og lidende på grunn av ukontrollert formering.

Det er mange tusen flere katter i Norge enn det er familier som ønsker en katt.

Hanne Grendahl Sivertsen

Tall fra Dyrebeskyttelsen viser at 40.000 uønskede kattunger avlives hvert år. Dyrevernsorganisasjoner melder om inntaksstopp hver eneste sommer. Avisene skriver kontinuerlig om dumping av både unge og voksne katter. Allikevel får tusenvis av katteeiere kull etter kull med kattunger hvert år. Hvorfor gjør dere dette? Det er mange tusen flere katter i Norge enn det er familier som ønsker en katt. Huskatten står heller ikke i fare for å bli utryddet.

Jeg har snakket med katteeiere om hvorfor de ikke har kastrert eller sterilisert kattene sine. Samtlige kommer med svar som «katten bør jo få et kull før hun blir sterilisert», «det er koselig med kattunger» og «barna lærer ansvar ved å ta seg av kattunger». Heldigvis er de fleste katteeiere svært glade i katten sin og ønsker det beste for den. Derfor er det viktig at alle blir klar over ringvirkningene som følger et kattungekull.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Urimelige argumenter

Ingen av årsakene som katteeiere oppgir for hvorfor de ikke steriliserer eller kastrer kattene sine holder mål. Hunnkatten din trenger ikke å få et kull før den kan steriliseres, det er en gammel og for lengst tilbakevist teori. Å la være å kastrere hannkatten fordi man mener eiere av hunnkatter må passe på holder heller ikke mål. Det kreves fortsatt en katt av hvert kjønn for å lage kattunger, din hannkatt står for halve jobben. En ukastrert hannkatt har for øvrig et konstant stress i kroppen og havner ofte i bråk som fører til sår og skader.

Forstår ikke mange av dere katteeiere at det er kritiske tilstander i Katte-Norge?

Hanne Grendahl Sivertsen

At det koster mye er et argument som faller på sin egen urimelighet. Det koster å ha kjæledyr. Har du ikke råd til å kastrere så har du ikke råd til å ha dyr. Og ønsker du at barna dine skal lære seg ansvar så vær et fosterhjem for kattunger gjennom en organisasjon i stedet for å sette overflødige kattunger til verden. Da gjør du faktisk en forskjell!

Bidrar til elendigheten

Et av de mest brukte argumentene fra eiere som avler frem kattunger er at «de er ansvarlige katteeiere og passer på at kattungene kommer til gode hjem». Men hvordan kan man være sikre på at kattungene får det? Hvordan kan du vite at den nye eieren ikke kommer til å flytte fra pusen? Kan du være sikker på at den nye eieren kastrerer eller steriliserer sin katt så den ikke får en haug med unger? For hvorfor skal andre eiere det når du lar være?

Så lenge katten din er fertil så er du ikke en ansvarlig dyreeier.

Hanne Grendahl Sivertsen

Å være en god og ansvarlig katteeier er ikke kun å gi katten mat og kjærlighet. Jeg tviler ikke på at du er glad i katten din. Men så lenge katten din er fertil så er du ikke en ansvarlig dyreeier, uansett hvor mye du påstår det selv. Du bidrar direkte til all elendigheten vi ser hver dag. Mange av de slitne og syke kattene vi plukker opp var en gang et nydelig lite nøste som kom fra et kjærlig hjem. Ikke tro at det samme ikke skjer med dine kattunger.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Ta ansvar for katten din

Vi som jobber med dette hver dag hele året opplever mye elendighet og mye uvitenhet. Vi opplever mange gleder men også svært mange tragedier. Det første og beste du som katteeier kan gjøre for å lette jobben vår er å sørge for at din katt ikke bidrar til flere katter.

Du kan bli så provosert du vil av at jeg kaller deg en uansvarlig katteeier fram til du sørger for at katten din ikke kan lage kattunger. For det provoserer meg mer at du gir fullstendig blanke i alle dagene og nettene vi bruker på å rydde opp etter din uansvarlighet.