NRK Meny
Kronikk

Kan Henning berge Blackburn?

Henning Berg ville aldri blitt ansatt i Blackburn uten en fortid som spiller i klubben. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at Blackburn har gjort en dårlig ansettelse.

Henning Berg på pressekonferansen

Over to perioder mellom 1993 og 2003 spilte Henning Berg over 250 ligakamper for Blackburn, og var blant annet med på å vinne Premier League med klubben i 1995. Dette har gitt nordmannen en høy stjerne i både byen og klubben.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Blackburn ansetter nå Henning Berg som sin nye manager. For oss nordmenn betyr dette at vi nå har to managere på engelsk fotballs nest øverste nivå. For Blackburn betyr det at klubben får sin første ikke-britiske manager i klubbens 137 år lange historie.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

At Berg ikke kommer fra de britiske øyer er imidlertid ikke hovedgrunnen til at ansettelsen kommer som en overraskelse på mange. Bergs trenererfaring består kun av jobber i Lyn og Lillestrøm – jobber hvor suksessen var begrenset. I tillegg kom den tidligere landslagsspilleren med krass kritikk av Blackburns eiere så sent som i mai i år.

Er ansettelsen av Henning Berg i Blackburn et prosjekt som er dømt til å gå galt?

Sirkus Blackburn

Blackburn rykket i vår ned fra Premier League med omstridte Steve Kean ved roret. Til tross for at «Kean Out»-ropene dominerte Ewood Park siden juletider, stod Blackburns eiere – den indiske Venky-gruppen – trofast ved Keans side helt til september, da de endelig fikk nok.

– Jeg tror det største problemet var da Venky's kom inn, uttalte Henning Berg i mai om årsaken til problemene i Blackburn.

Nå, drøye fem måneder senere, er Berg ansatt som ny manager i Blackburn, hvor Venky's fortsatt er eiere.

Positiv tilknytning til klubben

At Berg aldri ville ha blitt ansatt dersom han ikke hadde spilt for Blackburn, hersker det liten tvil om. Berg spilte over to perioder mellom 1993 og 2003 over 250 ligakamper for klubben, og var blant annet med på å vinne Premier League med Blackburn i 1995. Dette har gitt nordmannen en høy stjerne i både byen og klubben, og det er dette, langt mer enn hans prestasjoner som trener for Lyn og Lillestrøm, som har gjort at navnet hans først ble vurdert i forbindelse med den ledige managerstillingen.

Historien har vist at det ikke alltid er noen suksess å ansette tidligere spillere som managere, og det bør være opplagt at en person ikke bør ansettes som manager kun på bakgrunn av sine meritter som spiller i en klubb

Andreas Rønningen Sandbu, skribent

Nå er det imidlertid slik innen fotballen – i likhet med fleste andre arenaer i livet – at kontaktnett og tilknytning ofte spiller avgjørende roller, og da også i ansettelsessituasjoner.

Historien har vist at det ikke alltid er noen suksess å ansette tidligere spillere som managere, og det bør være opplagt at en person ikke bør ansettes som manager kun på bakgrunn av sine meritter som spiller i en klubb. Men er det virkelig sånn at Henning Berg får tilbud om å bli ny manager Blackburn kun på grunn av hva han oppnådde som spiller på 90- og 2000-tallet? Og er hans tilknytning til Blackburn noe som bør brukes mot han?

For å ta det siste først, er svaret på dette «nei». At Berg kjenner Blackburn etter nærmere ti år som spiller i klubben kan kun telle positivt. Han kjenner byen, supporterne og klubben, noe som vil gjøre tilvenningsperioden kort. En naturlig autoritet i spillergruppa på bakgrunn av hans posisjon i klubben kan også følge med på lasset.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Når det kommer til det første spørsmålet – om Berg kun er tilbudt jobben på bakgrunn av meritter som spiller – er dette selvsagt vanskeligere svare på når man ikke har tilgang til hva som er blitt sagt og gjort i beslutningsprosessene innad i Blackburn-styret. Det skal også sies at Venkys beslutninger ikke alltid har fremstått som helt rasjonelle og gjennomtenkte.

Berg er en manager med stor fotballfaglig kompetanse, og det vil overraske om han står noe tilbake for den gjengse Championship-manager på dette området.

Andreas Rønningen Sandbu, skribent

Hva kan Berg tilføre Blackburn?

Hva som var begrunnelsen for ansettelsen i utgangspunktet er imidlertid ikke avgjørende for hvordan Berg vil gjøre det som manager i Blackburn.
Det avgjørende er Bergs manageregenskaper og hva han kan tilføre Blackburn.

Etter en kaotisk periode i klubben, blir det viktig for Berg å stabilisere Blackburn-skuta i kampen om opprykk til Premier League. Klubben har fått en brukbar start på sesongen, og ligger for øyeblikket på en 5. plass på Championship-tabellen. Spillermaterialet i klubben bør også være godt nok til å kunne kjempe i toppen.

Berg er en manager med stor fotballfaglig kompetanse, og det vil overraske om han står noe tilbake for den gjengse Championship-manager på dette området. Overgangen fra å være trener i Lyn og Lillestrøm og til å lede Blackburn er selvsagt stor, men Berg er fra spillerkarrieren vant til presset i store klubber, og er en ledertype med naturlig autoritet. Hans posisjon i klubben vil også kunne tale til hans fordel.

Suksess eller fiasko?

Vil Berg få den arbeidsroen han trenger, eller vil eierne blande seg inn i de sportslige avgjørelsene? Hvor lang tid vil han få om resultatene ikke er som forventet?

Andreas Rønningen Sandbu, skribent

Dette spørsmålet er selvsagt nær umulig å svare på allerede nå. Ytre faktorer vil også kunne spille inn. Vil Berg få den arbeidsroen han trenger, eller vil eierne blande seg inn i de sportslige avgjørelsene? Hvor lang tid vil han få om resultatene ikke er som forventet? Blackburn har ikke fremstått som noen enkel klubb å være manager i den siste tiden, med eiere som ikke virker å ha helt oversikt over hva som skal til for å drive en fotballklubb.

Kaoset den siste tiden kan imidlertid tale til Bergs favør. Han kommer inn på et tidspunkt hvor supporterne har ropt etter nye koster i et års tid allerede, og vil derfor bli mottatt med åpne armer. Forhåpentligvis har eierne også tatt en viss lærdom av feilene som er gjort tidligere.

Man skal ikke se bort fra at den tidligere spilleren kan bli en suksess også som manager. Han vil uansett være et friskt pust blant gruppen resirkulerte engelske managere i Championship.