Tilfeldigheter gjorde at Berg ble Blackburn-spiller

Henning Berg spilte over 250 kamper for klubben han nå blir manager for, men det var bare tilfeldig at nordmannen havnet i Blackburn som spiller.

Henning Berg

Henning Berg har tidligere uttalt at han ikke tror han hadde fått spille i Blackburn om det ikke var for tabben til tidligere landslagslege Trygve Kase.

Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Fotballtreneren Henning Berg er blitt enig med Championship-klubben Blackburn om å ta over som manager. Nordmannen kommer til en klubb hvor han er godt kjent.

Berg spilte i Blackburn i omtrent fem år og vant serien med klubben i 1995.

Men det var helt tilfeldig at Berg havnet i nettopp Blackburn.

«Hva er stillingen?»

Datoen er 14. oktober 1992. Norge spiller VM-kvalikkamp mot selveste England på Wembley. På tribunen sitter Kenny Dalglish som på den tiden var manager i Blackburn – en klubb med svært god råd takket være millionene til styrtrike Jack Walker.

Dalglish er på Wembley denne dagen for å se på den norske forsvarsklippen Tore Pedersen.

Tore Pedersen

Da Blackburn-manager Kenny Dalglish dro til Wembley hadde han Tore Pedersens navn på blokka. Men det var Henning Berg som fikk kontrakt.

Foto: Bast, Ida von Hanno / NTB scanpix

Det er fortsatt tidlig i kampen når den norske forsvarsspilleren går opp i en hard duell, men deiser ned i gresset og blir liggende. Tanna til Pedersen blir slått ut og han er helt i ørska.

Landslagslege Trygve Kase løper ut på banen og spør om Pedersen husker stillingen for å finne ut hvilken tilstand han er i. Forsvareren svarer helt rett: 0-0. Likevel lar ikke landslagslegen Pedersen få fortsette kampen.

Kort tid etter byttes Henning Berg inn og gjør en kjempekamp for Norge. Få uker etter blir Henning Berg Blackburn-spiller, mens Tore Pedersen blir igjen i Sverige og klubben IFK Göteborg.

– Det morsomme med den historien var at legen trodde stillingen var 1-0 til England og ikke 0-0, sier Tore Pedersen til NRK.

– Ikke sant

Berg har tidligere uttalt til Nettavisen at hvis landslagslege Kase hadde visst at stillingen var 0-0, hadde han ikke gått til Blackburn og kanskje spilt i Norge resten av karrieren.

Pedersen hevder han aldri har vært bitter på at han ble byttet ut. Det har imidlertid blitt en veldig god historie som han har ledd mye av i ettertid. Han tror ikke byttet var helt avgjørende for Bergs overgang til den engelske klubben.

– Blackburn hadde sikkert kjøpt Henning uansett, sier Pedersen.

Tidligere landslagslege Trygve Kase husker situasjonen godt, og blir minnet på den ofte. Men han mener – på sin side – at historien ikke er like morsom som de to tidligere fotballproffene vil ha det til.

Trygve Kase

Tidligere landslagslege Trygve Kase forteller til NRK at historien om hvordan Berg havnet i Blackburn ikke er like morsom som folk vil ha det til. Dette bildet ble tatt i 1996.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

– Pedersen svarte rett på spørsmålet mitt, men jeg tok han av likevel. Han var såpass borte at han måtte ut. Det er ikke sant at jeg trodde at England ledet 1-0, sier Kase, som var landslagslege i hele 18 år.

Uansett hvilken versjon av historien som er riktig: Henning Berg havnet i Blackburn og ble etter hvert den første nordmannen som ble seriemester i engelsk fotball.

Tror Berg vil lykkes

Nå er han altså klar for en ny periode i Ewood Park-klubben som forrige sesong rykket ned til Championship.

Tore Pedersen, som selv fikk muligheten til å spille i Blackburn sesongen 1997/1998-sesongen uten å lykkes nevneverdig, tror Berg kan gjøre det bra som manager.

– Henning vet hva som venter han. Å være manager i England, er noe annet enn å være trener i Norge. Det er en livsstil. Han kan språket flytende og kjenner kulturen, sier Pedersen og legger til:

– Men han er selvfølgelig helt avhengig av resultater.

Trygve Kase gleder seg også over at hans tidligere «pasient» blir manager i England.

– Det er fantastisk morsomt! Han kjenner klubben godt, så det tror jeg kan bli bra, sier Kase.

England - Norge 1-1 fra 1992

England - Norge 1-1 fra 1992.

PS! Kampen mellom England og Norge i 1992 endte for øvrig 1-1 etter et vanvittig reduseringsmål signert Kjetil Rekdal.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Pål Arne Johansen blir ny Odd-trener

  Styret i fotballklubben Odd besluttet mandag å ansette mangeårig G19-landslagstrener Pål Arne Johansen som ny trener, skriver klubben på sine nettsider.

  Morten Rønningen blir ny sportssjef. De to blir presentert på en pressekonferanse klokken 10 tirsdag.

  VG skrev i forkant av mandagens styremøte at Johansen og tidligere Ranheim-trener Svein Maalen var de heteste kandidatene til å etterfølge Jan Frode Nornes i trenerjobben.

  Jan Frode Nornes fikk ikke fortsette etter at Odd endte på 13.-plass i eliteserien sist sesong.

  Pål Arne Johansen har vært ansatt i Norges Fotballforbund med treneransvar for ulike aldersbestemte landslag siden 2017. Før den tid var han Henning Bergs assistent i den polske klubben Legia Warszawa.

  Han har også en fortid som assistenttrener for det norske kvinnelandslaget.

  I 2019 ledet han det norske G20-landslaget under VM-sluttspillet i Polen. Der ble det exit i gruppespillet. (NTB/NRK)

  Pål Arne Paco Johansen
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Balotelli-comeback på landslaget

  Den italienske fotballprofilen Mario Balotelli var overraskende med da landslagssjef Roberto Mancini offentliggjorde sin ferskeste tropp mandag.

  Det er mer enn tre år siden Balotelli sist var inne i landslagsvarmen. Nå er det duket for comeback senere denne måneden.

  Den italienske troppen skal samles til en tre dager lang treningsleir foran vårens viktige omspillskamper i kvalifiseringen til fotball-VM i Qatar. 31 år gamle Balotelli var en av flere overraskende navn som dukket opp i Mancinis tropp.

  Måltyven, som nå spiller for den nyopprykkede tyrkiske klubben Adana Demirspor, spilte sin hittil siste landskamp i september 2018. Han står med 14 landslagsmål i karrieren. (NTB)

  Italy Balotelli
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Komorene med utespiller i mål i Afrikamesterskapet

  Komorene sliter med koronasmitte i spillertroppen og er tvunget til å benytte en utespiller i mål i kampen mot Kamerun i Afrikamesterskapet mandag.

  Det er første gang Komorene har klart å spille seg fram til utslagsrundene i Afrikamesterskapet, men oppkjøringen til den historiske kampen har på ingen måte vært den beste. To av lagets keepere er smittet med koronaviruset de siste dagene, og den tredje er skadd.

  Dermed er det forsvarsspilleren Chaker Alhadhur som får oppgaven med å vokte målet i møter med turneringsvertene Kamerun.

  Komorene forsøkte i det lengste å få gjennom en søknad om at tidligere Kongsvinger- og Brann-keeper Ali Ahamada kunne spille kampen. Eliteserie-kjenningen testet negativt før kampstart, men fikk likevel ikke grønt lys som følge av at han testet positivt på viruset for kun to dager siden. (NTB)

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Cameroon v Comoros
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
 • Bekreftet: Claudio Ranieri sparket som Watford-trener

  Trenerveteranen Claudio Ranieri er ferdig som manager i Premier League-klubben Watford, bekrefter klubben på Twitter mandag.

  Dermed ble etter alle solemerker 0-3-tapet for Norwich sist fredag dråpen som fikk begeret til å renne over for Watford-ledelsen.

  Watford har bare Burnley bak seg på Premier League-tabellen etter 20 spilte kamper. Tabelljumboen har i tillegg to kamper tilgode på Joshua King & co. Det gjør klubbens posisjon ytterligere utsatt.

  Opp til Norwich på trygg grunn skiller det samtidig bare to poeng.

  Claudio Ranieri ble hentet inn som ny Watford-manager i oktober i fjor. På det tidspunktet lå klubben på 15.-plass i Premier League.

  Den italienske trenerveteranen har ledet en lang rekke klubber i sin svært innholdsrike karriere. Han skapte store overskrifter da han førte Leicester til en særdeles overraskende Premier League-tittel i 2016. (NTB)

  Premier League - Watford v Norwich City
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Lumanza ferdig i Stabæk

  Midtbanespilleren Tortol Lumanza forlater Stabæk etter nedrykket fra Eliteserien.

  1. divisjonsklubben opplyser mandag på sine nettsider at det er enighet med spilleren om å avslutte samarbeidet.

  Kontrakten er dermed terminert med øyeblikkelig virkning. Videre heter det at partene har kommet til enighet om at dette er den beste løsningen nå.

  Lumanza kom til Bekkestua-klubben første gang i 2017. Året etter gikk ferden videre til tyrkiske Osmanlispor, før det ble comeback i Stabæk i 2019. (NTB)

  Eliteserien fotball, menn (16. Runde): Stabæk - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB