NRK Meny
Normal

Tilfeldigheter gjorde at Berg ble Blackburn-spiller

Henning Berg spilte over 250 kamper for klubben han nå blir manager for, men det var bare tilfeldig at nordmannen havnet i Blackburn som spiller.

Henning Berg

Henning Berg har tidligere uttalt at han ikke tror han hadde fått spille i Blackburn om det ikke var for tabben til tidligere landslagslege Trygve Kase.

Foto: KIERAN DOHERTY / REUTERS

Fotballtreneren Henning Berg er blitt enig med Championship-klubben Blackburn om å ta over som manager. Nordmannen kommer til en klubb hvor han er godt kjent.

Berg spilte i Blackburn i omtrent fem år og vant serien med klubben i 1995.

Men det var helt tilfeldig at Berg havnet i nettopp Blackburn.

«Hva er stillingen?»

Datoen er 14. oktober 1992. Norge spiller VM-kvalikkamp mot selveste England på Wembley. På tribunen sitter Kenny Dalglish som på den tiden var manager i Blackburn – en klubb med svært god råd takket være millionene til styrtrike Jack Walker.

Dalglish er på Wembley denne dagen for å se på den norske forsvarsklippen Tore Pedersen.

Tore Pedersen

Da Blackburn-manager Kenny Dalglish dro til Wembley hadde han Tore Pedersens navn på blokka. Men det var Henning Berg som fikk kontrakt.

Foto: Bast, Ida von Hanno / NTB scanpix

Det er fortsatt tidlig i kampen når den norske forsvarsspilleren går opp i en hard duell, men deiser ned i gresset og blir liggende. Tanna til Pedersen blir slått ut og han er helt i ørska.

Landslagslege Trygve Kase løper ut på banen og spør om Pedersen husker stillingen for å finne ut hvilken tilstand han er i. Forsvareren svarer helt rett: 0-0. Likevel lar ikke landslagslegen Pedersen få fortsette kampen.

Kort tid etter byttes Henning Berg inn og gjør en kjempekamp for Norge. Få uker etter blir Henning Berg Blackburn-spiller, mens Tore Pedersen blir igjen i Sverige og klubben IFK Göteborg.

– Det morsomme med den historien var at legen trodde stillingen var 1-0 til England og ikke 0-0, sier Tore Pedersen til NRK.

– Ikke sant

Berg har tidligere uttalt til Nettavisen at hvis landslagslege Kase hadde visst at stillingen var 0-0, hadde han ikke gått til Blackburn og kanskje spilt i Norge resten av karrieren.

Pedersen hevder han aldri har vært bitter på at han ble byttet ut. Det har imidlertid blitt en veldig god historie som han har ledd mye av i ettertid. Han tror ikke byttet var helt avgjørende for Bergs overgang til den engelske klubben.

– Blackburn hadde sikkert kjøpt Henning uansett, sier Pedersen.

Tidligere landslagslege Trygve Kase husker situasjonen godt, og blir minnet på den ofte. Men han mener – på sin side – at historien ikke er like morsom som de to tidligere fotballproffene vil ha det til.

Trygve Kase

Tidligere landslagslege Trygve Kase forteller til NRK at historien om hvordan Berg havnet i Blackburn ikke er like morsom som folk vil ha det til. Dette bildet ble tatt i 1996.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

– Pedersen svarte rett på spørsmålet mitt, men jeg tok han av likevel. Han var såpass borte at han måtte ut. Det er ikke sant at jeg trodde at England ledet 1-0, sier Kase, som var landslagslege i hele 18 år.

Uansett hvilken versjon av historien som er riktig: Henning Berg havnet i Blackburn og ble etter hvert den første nordmannen som ble seriemester i engelsk fotball.

Tror Berg vil lykkes

Nå er han altså klar for en ny periode i Ewood Park-klubben som forrige sesong rykket ned til Championship.

Tore Pedersen, som selv fikk muligheten til å spille i Blackburn sesongen 1997/1998-sesongen uten å lykkes nevneverdig, tror Berg kan gjøre det bra som manager.

– Henning vet hva som venter han. Å være manager i England, er noe annet enn å være trener i Norge. Det er en livsstil. Han kan språket flytende og kjenner kulturen, sier Pedersen og legger til:

– Men han er selvfølgelig helt avhengig av resultater.

Trygve Kase gleder seg også over at hans tidligere «pasient» blir manager i England.

– Det er fantastisk morsomt! Han kjenner klubben godt, så det tror jeg kan bli bra, sier Kase.

England - Norge 1-1 fra 1992

England - Norge 1-1 fra 1992.

PS! Kampen mellom England og Norge i 1992 endte for øvrig 1-1 etter et vanvittig reduseringsmål signert Kjetil Rekdal.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.