Hopp til innhold

Fødsel og barseltid styres ikke av trender

Jeg kjenner at jeg blir forbanna. På mine og andre kvinners vegne.

Jordmor Cathrine Trulsvik sitter klar med jordmorvesken.

Det er ingen trend å ville føde hjemme for å få den tryggheten en kvinne vet hun trenger for å føde best og være på sitt sterkeste fysisk og mentalt, skriver replikkforfatter Cathrine Trulsvik.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Noe mer nedlatende enn replikken «Stakkars unge kvinner» av fastlege Kari Løvendahl Mogstad er det lenge siden jeg har lest. Snakk om å mentalt tråkke ned en gruppe mennesker!

Forfatteren skriver at «trender fra Instagram og Facebook styrer samtalene på legekontoret hennes». Hun sier hun «er takknemlig for oppdateringer og tips om nye måter å jobbe på, men at hun også har plikt til å jobbe faglig.» Som om dette er en motsetning.

Kvinner tenker selv. De tar egne avgjørelser og som regel, gode valg for seg selv. Vår jobb som omsorgsgiver er å lytte, informere og veilede.

Det er ikke en trend å ha vondt i bekkenet sitt etter fødsel.

Vi skal kunne gi råd når det blir etterspurt. Vi skal være i kulissene og støtte deres valg. Kvinner i dag – både de som har lest mye og de som mer tar det som det kommer, er spesialist på seg selv.

Kun gjennom tillitsfullt samarbeid kan vi å få fram den optimale, individuelle framgangsmåten for at hver og en skal oppleve å bli tatt godt vare på, styrket og ansvarlig for egne valg.

Helsepersonelloven viser til vår plikt til å informere. Om ikke god faglig oppdatert informasjon gis, kan det ikke heller kalles et informert valg. Derfor forutsetter god helsehjelp og omsorgsfull oppfølging at valgmulighetene, informasjonen, forskningen og kunnskapen deles med kvinnene vi bistår.

Det er ikke en trend å føle ammepress.

Det er IKKE trender i verken svangerskap, fødsel eller barseltid. Det er ekte og virkelige hendelser, problemer og opplevelser. Det er virkelige mennesker som sier ifra om sine ekte behov og utfordringer.

Kvinner finner ikke på nye problemer som deretter blir trender. Det er ikke en trend å ha vondt i bekkenet sitt etter fødsel. Det er ikke en trend å føle ammepress. Det er heller ikke en trend å ville føde på en så fysiologisk måte som mulig.

Det er ingen trend å ville føde hjemme for å få den tryggheten en kvinne vet hun trenger for å føde best og være på sitt sterkest fysisk og mentalt. Det er hva kvinner har visst og kjent på siden tidenes morgen. Det er instinktive, grunnleggende følelser og driv som bringer menneskeheten framover.

Det er ingen trend å ville føde hjemme.

Det er ikke trendy å være deprimert etter en fødsel. Eller ønsket å være sammen med barnet i den tiden det tar uten å bli pressa ut i arbeid. Heller ikke er det trendy å ville jobbe så fort som mulig etter en fødsel. Det det er, er individuelle menneskers behov til enhver tid.

Noen mennesker er bedre enn andre til å sette ord på en opplevelse, en situasjon eller en hendelse. De som har denne gaven kan, i større grad enn før, dele med mange. Noe som gjør at andre kjenner seg igjen. Som er en bra ting!

Så har replikkforfatter Kari Løvendahl Mogstad frekkhet nok til å kalle dette en trend. Jeg kjenner at jeg blir forbanna. På mine og andre kvinners vegne.

Det er ikke trendy å være deprimert etter en fødsel.

Det er i beste fall uvitenhet som gjør at voksne mennesker behandler gravide, fødende og barselkvinner som om de ikke vet sitt eget beste. Som om de plutselig ikke klarer å ta egne avgjørelser, som om de må beskyttes fra seg selv.

Uansett hashtagg eller ikke, nye eller latinske ord; kvinner fortjener å bli hørt på og møtt på sine utfordringer og problemer både før, under og etter en fødsel. Jeg mener vi distanserer oss fra problemene ved å kalle dem trender.

FØLG DEBATTEN: