Hopp til innhold
Kommentar

Et skammens kapittel

Hvorfor i all verden er ingen blitt stilt til ansvar for de kriminelle handlingene som ble begått i CIAs hemmelige fengsler?

Senator Dianne Feinstein møter pressen etter at hun har redegjort i Senatet om CIA-tortur

Senator Dianne Feinstein møter pressen etter at hun har redegjort i Senatet om CIAs bruk av tortur under «krigen mot terror».

Foto: SAUL LOEB / Afp

Hvorfor er ingen stilt til ansvar? Hvorfor kommer ingen til å bli stilt til ansvar?

Dette er spørsmålene en sitter igjen med etter å ha trålt det frigitte sammendraget av den offisielle rapporten om torturmetodene USA brukte mot terrormistenkte fanger.

Mange detaljer om torturen kjente vi fra før, men det er likevel rystende å lese de detaljerte beskrivelsene av hva USAs krigsfanger i krigen mot terror ble utsatt for:

De ble lenket fast til taket i cellene sine iført bleie og ble hengende slik i 30 timer.

De ble matet gjennom endetarmen uten medisinsk grunn.

De ble holdt våkne i opptil 180 timer.

En frøs ihjel lenket til et kaldt betonggulv.

En annen ble utsatt for en «liksom-henrettelse» med en drill mens han hadde bind for øynene.

Og slik fortsetter det.

LES OGSÅ: – Brutal amerikansk tortur var ikkje effektiv.

Verre enn Abu Ghraib

Alt dette foregikk i amerikanske myndigheters regi, og først nå, 13 år etter at det hele begynte, kommer den offisielle sannheten fram.

Det er rystende å lese.

Tove Bjørgaas, NRKs USA-korrespondent

Den sannheten er mye verre enn bildene fra Abu Ghraib-fengslet i Irak fra 2008. Da de nådde offentligheten understreket CIA at det de holdt på med ikke lignet på det en kunne se på bildene av nakne fanger med hundehalsbånd.

Nei, det som skjedde i de hemmelige fengslene til CIA lignet ikke. Det var mye verre.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Obamas tabbe

President Obama gjorde en enorm feil ved å la være å opprette en sannhetskommisjon som kunne ha gransket hva som hadde foregått på et langt tidligere tidspunkt. Han kunne slik ha sørget for at de som hadde begått kriminelle handlinger ble straffet, men han våget det ikke, skriver New York Times på lederplass i dag.

Sannheten er mye verre enn bildene fra Abu Ghraib-fengslet.

Tove Bjørgaas, NRKs USA-korrespondent

I stedet ble det Senatets etterretningskomite som i 2011 satte i gang arbeidet med rapporten som nå foreligger. Den vil neppe føre til at noen blir straffet. Det er for sent nå, mener juridiske eksperter her.

Selv CIA-mellomlederen som ødela mer enn 100 timer med videoopptak av avhør som ikke tålte dagens lys vil slippe straff. Om to uker overtar Republikanerne flertallet i Senatet. Blant dem er det mange som bestrider innholdet i rapporten, slik Bush-administrasjonen også gjør. Republikanerne vil trolig legge den 6.700 sider lange rapporten i en skuff.

En må likevel spørre hvorfor det skal gjelde andre regler for USA enn for andre land når det gjelder brudd på menneskerettighetene. Selv Nord-Korea påpeker det overfor FN i dag. Landet mener det vil være vanskelig å ta trusler fra FNs sikkerhetsråd alvorlig etter dette.

Løgn og bedrag

For det er ikke bare selve torturen som ryster i rapporten. Minst like opprørende er det å lese om hva som foregikk innad i CIA for å pynte på sannheten eller skjule det som ikke tålte dagens lys. USAs stolte etterretningsorganisasjon har ikke mye å være stolt av her, selv om tidligere president George W. Bush kalte de CIA-ansatte som avhørte fangene for patrioter senest på søndag.

CIA-ledere løy og førte både presidenten, Kongressen og pressen bak lyset
De fortalte ikke hvilke torturmetoder som ble brukt, men de redegjorde gjerne i detalj for hvordan avhørsmetodene fikk fanger til å levere informasjon som ledet til å avverge terrorangrep eller til å finne Osama Bin Laden.

Så sent som i 2011, dagen etter at toppterroristen ble tatt, holdt CIA en nøye planlagt pressekonferanse der de forklarte hvordan informasjon de hadde fått gjennom «forsterkede avhørsmetoder» hadde ledet dem til Bin Laden.

Ifølge rapporten til Senatet er dette helt feil. Bin Laden ble funnet på bakgrunn av annen etterretning. Ikke i noe tilfelle førte torturen til at fanger gav amerikanerne informasjon som avverget terrorangrep eller ledet til andre seire. Torturen tjente ikke noe formål. Tortur gjør sjelden det.

En rengjøringsarbeider feier gulvet med på CIAs hovedkvarter i Langley.

Oppvask: En renholdsarbeider vasker gulvet på CIAs hovedkvarter ved Langley i delstaten Virginia.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Outsourcet tortur

Det er også utrolig å lese om hvordan avhørsprogrammet ble organisert i CIA, der to innleide psykologer nærmest fikk frie tøyler.

Rapporten vil neppe føre til at noen blir straffet.

Tove Bjørgaas, NRKs USA-korrespondent

De utviklet, drev og evaluerte avhørsprogrammet selv om ingen av dem hadde erfaring fra avhør. Deres erfaring kom fra et program i luftforsvaret der de hadde trent soldater i å holde ut tortur som USAs fiender hadde brukt mot amerikanske fanger under den kalde krigen.

De to psykologene kjente ikke Al Qaida, eller språk og kultur i den muslimske verden spesielt godt, ifølge rapporten. Likevel fikk de utvikle og videreutvikle torturprogrammet. De avgjorde hvilke fanger som skulle utsettes for hvilke torturmetoder. I 2005 startet de et privat selskap, og de neste fire årene fakturerte de CIA for 81 millioner dollar for å drive torturprogrammet, står det i rapporten.

De satte også uerfarne lavere offiserer til å utføre torturen. Torturistenes navn er unntatt offentlighet i rapporten.

LES OGSÅ: – Tortur-ansvarlege må stillast for retten.

I anstendighetens navn

I Washington var det ingen som stanset dem. CIA-ledelsen dekket i stedet over det som skjedde. Men noen ante uråd: En tidligere mellomleder i CIA sier i rapporten at han så at «dette er et tog som kommer til å spore av før eller senere» om det organisasjonen holdt på med.

Torturen tjente ikke noe formål. Tortur gjør sjelden det.

Tove Bjørgaas, NRKs USA-korrespondent

Han gikk fra sin jobb. Men det var mange som ble sittende. Blant annet George Tenet, CIAs sjef fram til 2004, som fikk presidentens frihetsmedalje da han gikk av med pensjon det året.

Den utmerkelsen er det mange som mener han bør levere tilbake i anstendighetens navn.

Men trolig vil lite skje nå bortsett fra at CIA får mulighet til å «rette opp feil som ble begått og lære av dem» slik senator Dianne Feinstein som har ledet arbeidet med rapporten understreket da hun la den fram i går.

Hun mener, i likhet med mange, at et skammens kapittel i USAs historie foregikk i de hemmelige fengslene i Afghanistan og Europa.