Hopp til innhold
Kronikk

Et politisk spill

Fotball er viktig, også for politikere. Her er lista over statsledere som kommer til å følge ekstra godt med under fotball-EM i Frankrike.

FBL-EURO-2016-FRA-TRAINING

Frankrike vinner ofte store turneringer på hjemmebane, og det hadde hjulpet godt for en presset president François Hollande. Denne sommeren kommer presidenten til å drømme om Frankrikes superstjerne Paul Pogba, skriver kronikkforfatteren. Her er Pogba midt blant lagkameratene under landslagstreningen fire dager før EM-start.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Flere av Europas statsledere er i hardt vær, og står overfor vanskelige valg knyttet til EU, finanskrise, flyktningsituasjonen og det flerkulturelle Europa. Mange av dem kan ha god bruk for en opptur, og gode resultater i EM kan skape samhold og politiske pustepauser. Her er lista med 9 statsledere som håper på fotballsuksess -og én som muligens ikke gjør det. Selv om han nok vil påstå det motsatte.

1: David Cameron, England

23. juni er D-dagen for statsminister David Cameron. England går til valgurnene for å stemme om England skal bli værende eller melde seg ut av EU. Bremain eller Brexit. Roy Hodgsons menn reiser til Frankrike uten det vanlige forventningspresset, og flere tror det kan slå positivt ut.

Men hvordan vil gode resultater påvirke valgkampen? Vil engelsk storspill forsterke nasjonalfølelsen og gi engelskmennene troen på at de kan klare seg alene – og kan Jamie Vardy skyte England ut av EU?

Mon tro om ikke Cameron innerst inne håper at England ryker ut i gruppespillet.

Gode resultater i EM kan skape samhold og politiske pustepauser.

2: François Hollande, Frankrike

President Hollande har mye å gjøre om dagen. Frankrike er vertsnasjon og vil vise seg fra sin beste side, men det er ikke enkelt når landet må håndtere terrortrusler, fremmedfiendtlighet, økonomisk stagnasjon, streik og flom. I bakgrunnen lurer Marine Le Pen og Front National, som er klare til å utfordre Hollande og Sosialistpartiet. Hollande kan få en pustepause hvis Frankrike gjør jobben i EM. En fotballsuksess i EM vil samle nasjonen. Historien viser også at franskmennene leverer på hjemmebane: De har arrangert store mesterskap to ganger tidligere, EM i 1984 og VM I 1998, og Frankrike vant begge gangene.

Denne sommeren kommer François Hollande til å drømme jevnlig om Paul Pogba.

3: Volodymyr Hrojsman, Ukraina

Mye har skjedd siden Ukraina arrangerte EM i 2012 sammen med Polen. Krigen i Ukraina har splittet befolkningen og skapt mye lidelse. Suksess i Frankrike vil ikke ende krigen, men hvis Konopljanka og Yarmolenko får samspillet til å sitte, kan Maidanplassen for første gang på lenge være en arena for feiring.

Såfremt skjebnen ikke vil det slik at Russland og Ukraina møter hverandre i 8.-delsfinalen. Det kan bli stygt.

4: Recep Tayyip Erdogan, Tyrkia

Man kan vel ikke si at Recep Erdogans posisjon er truet, men han har et hatt et hektisk år, der han har måttet håndtere flyktningforhandlinger med EU, terror og motstand fra kurdiske partier, krigen i Syria og en tysk komiker. Erdogan er klar for en opptur og reiser til Frankrike med det tyrkiske skjerfet i kofferten. Erdogan er ikke fremmed for å spille på nasjonalistiske følelser, og setter sin lit til at Hakan Calhanoglu og Arda Turan vil gi nasjonen noe å juble for.

Erdogan er ikke fremmed for å spille på nasjonalistiske følelser.

5: Charles Michel, Belgia

Terrorangrepene i Brussel i mars rystet en nasjon som allerede hadde nok av interne problemer. Bydelen Molenbeek i Brussel ble verdenskjent for å være et arnested for terrorisme. Konflikten mellom Flandern i nord og Vallonia i sør har skapt politisk kaos, skjøre koalisjonsregjeringer og perioder uten klar ledelse. Og som ikke det er nok er Brussel hovedsete for et vaklende EU.

Nå skal de røde djevlene skape samhold og nasjonalfølelse. Heldigvis for statsminister Charles Michel har Belgia et av de sterkeste lagene på papiret, men uten den skadede kapteinen Vincent Kompany, står Belgia paradoksalt nok overfor enda ett ledelsesproblem.

6: Stefan Löfven, Sverige

Sammen med Tyskland var Sverige et av landene som tok imot flest flyktninger i 2015. Den svenske innvandringsdebatten har hardnet kraftig til og statsminister Stefan Löfven merker presset fra høyresiden, med Sverigedemokraterna i spissen.

Denne våren har vi lest flere artikler om svenske parallellsamfunn i norske medier. Mange av Sveriges fremste stjerner kommer fra disse parallellsamfunnene. Mest kjent er selvfølgelig Zlatan Ibrahimovic. Stefan Lövfen håper på en reprise av det svenske gullet i U21-EM i 2015.

Mange av Sveriges fremste stjerner kommer fra disse parallellsamfunnene.

7: Angela Merkel, Tyskland

Forbundskansleren setter sin lit til at de tyske fotballguttene vil gi Tyskland nok en fin sommer. 2015 var et merkelig år for Merkel. Først fikk hun mye positiv omtale for sin håndtering av flyktningkrisen, men ros gikk over til kritikk og den ellers så populære statslederen fikk sin posisjon truet. Under EM håper hun nok særlig at spillerne med flerkulturell bakgrunn vil prestere. Det er med andre ord et ekstra press på Mesut Özil, Sami Khedira og Jérôme Boateng.

8: Johann N. Schneider-Ammann, Sveits

Et av EMs mest spesielle oppgjør er Sveits mot Albania, som spilles allerede lørdag 11. juni. Under krigen på Balkan flyktet mange kosovoalbanere til Sveits for å starte et nytt liv. Sveits store stjerne, Xherdan Shaqiri, var en av dem. Han har tidligere spilt i sko med flaggene til Sveits, Albania og Kosovo sydd inn på skolæret. Vil han bruke disse skoene under EM? Presidenten Johann N. Schneider-Ammann håper på klemmer og forbrødring etter kampen.

9: Sigurdur Ingi Jóhannsson, Island

De fleste trodde kanskje at Island var ferdige med politiske skandaler og finanskrisen, men i de mye omtalte Panamapapirene kom det fram at den islandske statsministeren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hadde plassert penger i et skatteparadis.

Tilliten til islandske politikere er igjen på et nullpunkt, og hva som helst virker mulig i et land der en komiker har vært ordfører i hovedstaden. Noen har til og med foreslått Islands svenske landslagstrener, Lars Lagerbäck, som mulig statsministerkandidat. Lagerbäck er utrolig populær og har uttalt at han gir seg etter EM. Alltinget neste?

Noen har til og med foreslått Islands svenske landslagstrener, Lars Lagerbäck, som mulig statsministerkandidat.

10: Matteo Renzi, Italia

Man kan si mye om italiensk politikk, men kjedelig er den i hvert fall ikke. Søndag 12. juni er det lokalvalg i Italia og det er knyttet spenning til hvor store protestpartiet Femstjernersbevegelsen vil bli. Bevegelsen ble startet av komikeren Beppe Grillo og er en seriøs utfordrer til de etablerte partiene og statsminister Matteo Renzi. En ny sommer med tusenvis av flyktninger som kommer over Middelhavet og økonomiske vanskeligheter vil også skape misnøye. Renzi er en lidenskapelig fotballtilhenger og sier ikke nei takk til italiensk EM-gull, men hvem skal redde Italia når ikke Super-Mario (Balotelli) er med i troppen?