NRK Meny
Normal

Et annet perspektiv

Jonas Hassen Khemiri inviterer den svenske justisministeren inn i sin verden.

Godt ment vignett RIKTIG

Et godt debattinnlegg lar gjerne leseren se en sak fra avsenderens synspunkt. Den svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiris tekst «Bästa Beatrice Ask» gjør nettopp det, på en virtuos og slagkraftig måte.

Teksten, publisert på Dagens Nyheters nettsider på onsdag, er stilet som et brev til den svenske justisministeren Beatrice Ask. Anledningen er at hun i et radiointervju ikke svarte spesielt godt da hun ble spurt om noe mange svensker med innvandrerbakgrunn har meldt fra om: De blir ofte stoppet av politiet, og så å si alltid stoppet i passkontrollen, uten noen annen åpenbar grunn enn at de er mørke i huden.

Khemiri inviterer Ask inn i sin hverdag, og i sine egne minner: «Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igjen. Vi bara gör det.»

INSPIRERT AV KHEMIRI? Bli med i Ytrings kronikkonkurranse

Må være tusen ganger bedre

«När man ser ut som vi så måste man alltid vara tusen gånger bättre än alla andra», sier Khemiris marokkanske far til ham. Å bestemme seg for å bli best i klassen er likevel ikke nok. Khemiri forteller om episoder der han sitter på en fortauskant med noen venner, ser politiet komme kjørende og stoppe opp, spørre gjengen om legitimasjon og planer for kvelden, før de kjører videre. Tilsynelatende ut av ingenting.

Listen over lignende hendelser er overveldende. Leseren sitter igjen med et klart inntrykk av hvor slitsomt og nedverdigende det er å være under konstant mistanke på denne måten.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Teksten var allerede samme dag som den ble publisert delt mer enn 200.000 ganger, mer enn noen annen enkelttekst på DN.se i hele 2012.

Ask selv? Hun synes det var en «viktig artikkel».