Hopp til innhold
Kommentar

En spesiell rettsdag

Det var en spesiell seanse som utspant seg i Sunnmøre tingrett i dag. En tiltalt som nektet å forklare seg stod sentralt.

Politiet fjerner sperringene på Akslafjellet i Ålesund

Bildet viser politi som fjerner sperringene ved Akslafjellet i Ålesund under etterforskningen av drapet på Anja Weløy Aarseth.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Iført caps og mørk hettejakke ble den drapstiltalte 24-åringen ført inn i retten. Foran en fullsatt sal vekslet blikket hans fra aktor og forsvarer til publikum og presse på tilhørerbenkene. Først da retten ble satt var det merkbart at den tiltalte var lite villig til å bidra til sakens opplysning.

Gjentatte spørsmål fra dommeren ble bare besvart med korte nikk. «Min klient er ikke i form til å forklare seg akkurat nå», opplyste forsvareren hans til slutt.

Olav Rønneberg

Konfrontert med den rystende drapstiltalen virket han også nærmest likegyldig. Mens statsadvokaten leste opp punkt for punkt i tiltalen satt 24-åringen stort sett og lekte med capsen sin. Få meter fra han, på den andre siden av rettssalen, satt foreldrene til Anja Weløy Aarseth. For dem var det helt tydelig en stor belastning å høre aktors beskrivelse av hvordan datteren ble drept. Kanskje ble belastningen enda større av å se hvordan den tiltalte fremstod.

Ikke i form

Svært lavmælt og med enstavelsesord svarte 24-åringen på dommerens spørsmål om skylderkjennelse. Han erkjente skyld etter tiltalen for drap og voldtekt av Anja. Men det stoppet med denne erkjennelsen, retten fikk aldri høre noen forklaring fra den drapstiltalte. Gjentatte spørsmål fra dommeren ble bare besvart med korte nikk. «Min klient er ikke i form til å forklare seg akkurat nå», opplyste forsvareren hans til slutt.

Aksla-rettsssaken: Rettstegning av aktor Ingvild Thorn Nordheim og tiltalte

Sammensunket og med en caps trukket ned i ansiktet satt tiltalte i retten.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

24-åringen har en lovbestemt rett til å nekte å forklare seg i retten, men det gagner neppe hans sak. Løsningen ble uansett å lese opp politiavhørene av ham, også det i tråd med lovverket. Stadig mer sammensunket, med ansiktet i hendene og etter hvert med caps og hette på hodet, fulgte den tiltalte taust med på aktors opplesning.

Har gjort en grundig jobb

Og politiet har gjort en grundig jobb; bare timer etter at han ble pågrepet ble 24-åringen avhørt for første gang. Etter kort tid tilstod han at det var han som overfalt og kvalte 21-åringen, noe senere kom også innrømmelsen om voldtekt. Men ut over dette fremstår forklaringene hans som usammenhengende og preget av dårlig hukommelse. Rundt 70 sider med avhør til tross, han har aldri gitt noen detaljert forklaring på hva han gjorde med Anja, hvorfor han gjorde det, eller hva han gjorde i tidsperioden før og etter drapet. – Jeg har vært ruset de siste 14 dagene, forklarte han i det første avhøret.

Men noe synes han å huske; i flere av politiavhørene har 24-åringen beskrevet en «mister X», som skal ha bestilt drapet på Anja, og en ukjent person som var på åstedet da hun ble drept. Men politiet har aldri funnet holdepunkter for at noen flere enn 24-åringen var involvert. Heller ikke tekniske spor på åstedet, eller elektroniske spor, underbygger denne forklaringen. Alt etterforskning tilsier tvert imot at 24-åringen var alene om drapet.

Pedagogisk god dommer

Etter lunsj stod den tiltaltes plass tom. Ifølge advokaten hans var han ikke lenger i stand til å følge rettsforhandlingene. Etter en kort rådslagning bestemte retten likevel at 24-åringen måtte tilbake – begrunnelsen var av hensyn til ham selv, nemlig at det er viktig at han er til stede og får høre bevisene som legges frem. I alle fall så lenge det er hans egne forklaringer som leses opp.

Mangelfulle og usammenhengende politiforklaringer er likevel ikke avgjørende i denne saken. Den tiltalte har tilstått, og tilståelsen underbygges av tekniske og elektroniske bevis.

Olav Rønneberg

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen håndterte dette spørsmålet på en pedagogisk god måte, og unngikk med det en situasjon som kunne ha gått ut over verdigheten i retten. I ytterste konsekvens kunne dommeren nemlig ha beordret politiet til å hente 24-åringen tilbake med makt.

Utover ettermiddagen har statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim fortsatt med å lese opp hva den tiltalte har sagt til politiet. Uten at vi har fått noen flere svar.

Mangelfulle og usammenhengende politiforklaringer er likevel ikke avgjørende i denne saken. Den tiltalte har tilstått, og tilståelsen underbygges av tekniske og elektroniske bevis. Det er likevel en stor tilleggsbelastning for de etterlatte at de ikke får vite noe mer om hva som skjedde med Anja. Kanskje kunne den tiltalte ha gitt noen flere svar, dersom han selv hadde villet.