Hopp til innhold
Kommentar

En katastrofevalgkamp

Å drive valgkamp etter en naturkatastrofe er en svært vanskelig øvelse. Det opplever både Romney og Obama nå, og de har få historiske eksempler å lære av, skriver Tove Bjørgaas.

OBAMA

Obama taler i Røde Kors' hovedkvarter i Wahsington. Han har de siste to dagene lagt politikken til side for å fokusere på redningsarbeidet etter orkanen Sandy.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Guvernøren i New Jersey, Chris Christie, er en populær republikaner og en av Mitt Romneys nærmeste støttespillere. Lenge var han nevnt som en mulig visepresidentkandidat, og han har ambisjoner om å flytte inn i Det hvite hus en gang i framtida.

Nå hyller han likevel president Obama for måten han har håndtert stormen Sandy på. Han roser presidenten for katastrofeberedskap og kontroll. Å være guvernør når delstaten din rammes er en krevende oppgave. Men det er slike oppgaver som kan løfte guvernører opp på den nasjonale politiske scenen i USA.

Det er ikke Chris Christies fremste tanke nå. Han skal håndtere den største krisen den lille delstaten hans har stått overfor. Mange har omkommet, hundretusener har mistet det meste og millioner mangler strøm. Nå er det krise i New Jersey, ikke valgkamp.

Verst for Romney

De siste to dagene har Både Christie, Obama og Romney langt på vei lagt politikken til side. Obama fokuserer på redningsarbeidet og har sendt Bill Clinton av gårde for å drive valgkamp i vippestatene. Romney har den vanskeligste oppgaven: At han ikke har noen oppgave i denne krisesituasjonen.

Han må passe nøye på hva han sier og gjør. Romney holder valgmøter i dag, men vil ventelig være varsom med å kritisere Obama. Velgerne liker ikke negativt fokus så tett oppunder valget. Derfor hjelper kanskje Chris Christies ros av Obama Romney.

Romney har den vanskeligste oppgaven: At han ikke har noen oppgave i denne krisesituasjonen.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

I morgen forlater Obama de kriserammede og reiser til Las Vegas og Colorado for å fortsette valgkampen – om enn litt forsiktig.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Clinton i Florida

Det finnes ingen eksempler på at en katastrofe har rammet så få dager før et amerikansk valg. Det nærmeste en kommer, og det er ikke særlig nært, er valgkampen mellom Bush og Clinton i 1992. I august, tre måneder før valget, rammet orkanen Andrew Florida. Bill Clinton møtte opp i vippestaten for å vise sin medfølelsene med ofrene, selv om han bare var guvernør i Arkansas og det var president Bush som hadde ansvaret.

Clinton fikk kritikk for dette trekket, og selv om han vant presidentvalget, tapte han i Florida. Denne hendelsen kan likevel ikke sammenlignes med de feberhete dagene like før et valg, der det er så jevnt på meningsmålingene som nå.

SE OGSÅ: Dette er Sandy-bildene vi husker

Drittlei

I flere av vippestatene forteller velgerne nå at de er drittlei hele valgkampen. De kan ikke slå på TV eller åpne e-posten uten å bli bombardert med valgreklame. Mange sier de gleder seg til valgkampen er over på tirsdag.

Mange sier de gleder seg til valgkampen er over på tirsdag.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Sandy har gitt velgerne en liten pause. Selv om reklamekjøret har fortsatt med uforminsket styrke i de heteste vippestatene, har kandidatene fått noe nytt å tenke på og nyhetssendingene har fått et annet fokus.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Polarisering

Amerikanerne kommer alltid sammen når det er krise. Polariseringen er på plass igjen når opprydningen er i gang, og TV-selskapene reiser videre. TV-bilder av hus i New Jersey, som er knust til pinneved, vil utvilsomt rulle over amerikanske TV-skjermer helt fram til valgdagen.

Det store spørsmålet er selvsagt om bildene vil påvirke velgere i Ohio og Florida. Vil de få større sympati med presidenten, som får ros for å håndtere krisen med nødvendig presidentautoritet?

Vil de få større sympati med presidenten, som får ros for å håndtere krisen med nødvendig presidentautoritet?

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Eller vil de tenke at Mitt Romney kunne ha gjort dette like bra? Og at hans venn og kollega Chris Christie i New Jersey leder sin kriserammede delstat med åtte millioner innbyggere med like mye autoritet som Obama leder landet.

Tove Bjørgaas var NRKs USA-korrespondent fra 2006-2010, og ga i 2011 ut bok om Barack Obamas første periode.