Hopp til innhold
Kommentar

En historisk mafiarettssak

I dag startet en rettssak vi aldri har sett maken til i Oslo tingrett.

Metkel Betew i Oslo tingrett.

I dag startet saken mot NOKAS-dømte Metkel Betew (bildet) og 12 andre i Oslo tingrett.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er en helt unik rettssak som nå er i gang i Oslo tingrett. Ifølge politiet skal den kriminelle ligaen stå bak både draps- og ransplaner, og smugling av store mengder narkotika. I spissen for det hele: Nokas-dømte Metkel Betew.

Det var et spesielt skue da samtlige 13 tiltalte reiste seg for å høre anklagene mot dem, like etter klokken ni i morges. En av tinghusets største saler er fylt til randen av tiltalte, advokater, politi og pressefolk. På første rad sitter Betew, og den gamle Bandidos-sjefen Lars Harnes.

Sammen med dem sitter elleve andre menn i alderen 25–55 år, mange av dem med en kriminell fortid. På motsatt side, delvis skjult bak aktoratet, sitter mannen som går under kallenavnet «onkel Skrue» i det kriminelle miljøet, Imran Saber. Han var tidligere regnet som en nær venn av David Toska, nå mener påtalemyndigheten at han var målet for drapsplanene til Betew og Harnes. Begge de to nekter all skyld.

Saken, som skal gå for retten helt frem til jul, går under navnet «operasjon Sult» i politikretser. Tiltalen er et resultat av et omfattende og hemmelig politiarbeid over flere år, det hele ble offentlig kjent da politiet gikk til storaksjon mot den påståtte ligaen sommeren 2015.

Ifølge påtalemyndigheten rullet de opp en liga man ikke har sett maken til på mange år.

Saken startet allerede høsten 2014 da Metkel Betew ble løslatt fra forvaringsdommen han ble idømt i Nokas-saken. Politiet trodde ikke på Betews forsikringer om at han nå var blitt lovlydig, og han ble derfor nesten umiddelbart satt under spaning. Og politiet tok i bruk «hele verktøykassa»: Avlytting av telefoner, romavlytting, teknisk sporing og infiltrasjon. Tilsynelatende gav det resultater – ifølge påtalemyndigheten rullet de opp en liga man ikke har sett maken til på mange år her til lands. Politiet mener nettverket planla å drepe Saber, rane et verditransportfly på Gardermoen og gjøre seg til storsmuglere av narkotika. I narkotikaetterforskningen ble det brukt danske politispanere til å infiltrere ligaen, metoden var omstridt, og politiet fikk kritikk for å ha mistet kontrollen over et større hasjparti.

Det er likevel drapsdelen av tiltalen som vekker størst interesse. Betew og Harnes, begge med forvaringsdommer bak seg, skal altså ha lagt planer for å drepe den gamle Toska-vennen Imran Saber. Harnes ble tatt på fersk gjerning i garasjeanlegget der Saber bor, iført regndress og en heldekkende motorsykkelhjelm. Han kom dit på en stjålet Vespa og hadde med seg et håndvåpen.

Likevel nekter han hardnakket for at planen var å ta livet av noen. For øvrig har både Betew og Harnes nektet å forklare seg for politiet, det er derfor knyttet stor spenning til om de vil si noe her i retten.

I denne saken kommer ikke aktoratet til å få noe drahjelp.

Nokas-saken er på mange måter bakteppet for saken som nå skal behandles i Oslo tingrett. Både flere av de tiltalte og fornærmede Saber kan knyttes til den samme kretsen som gjennomførte dødsranet i Stavanger. Men motivet for det angivelige drapsforsøket mot Saber er fortsatt en gåte. Hvorfor skulle Harnes, på bestilling fra Betew, forsøke å drepe ham?

Det er høyst tvilsomt om man kommer noe nærmere svaret på dette i løpet av denne rettssaken. Saber selv skal ikke ha vært spesielt samarbeidsvillig i avhør, og i morges kom han med kraftige utfall mot påtalemyndigheten da han ankom salen.

Som i alle andre saker; skal de tiltalte dømmes er det påtalemyndigheten som har bevisbyrden. Det er de som må bevise ut over enhver rimelig tvil at de tiltalte er skyldige, ikke motsatt. Og i denne saken kommer ikke aktoratet til å få noe drahjelp.

I dette miljøet gjelder det egne regler; man snakker sjelden eller aldri om andre, og hvis det kan unngås, heller ikke om seg selv.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter