Hopp til innhold
Kronikk

Dysleksidödaren

Jeg havnet på Dagsrevyen ved å trolle statsministeren. Det var lærerikt.

Erna vert kritisert for skrivefeil.

Kronikkforfatteren kritiserte Erna Solbergs skrivefeil. Men den som graver en grav for andre ...

Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix, faksimile fra facebook (montasje)

Mandag. Klokken nærmer seg 23.00. Siste sjekk på Facebook.

Erna har hatt damebesøk og forteller sine fans om hvor hyggelig det har vært. Undertegnede leser innlegget, går i professor-modus, og merker seg raskt at her er det en skriveleif eller to. Er ikke dette statsministeren da? Kan ikke la det gå. Som hobbynorsklærer og besserwisser sier hjernen at dette må arresteres sporenstreks!

Boom! Der satt den. Triumferende smil etter en saftig kommentar som skal rette opp i skrivefeilene til statsministerens assistenter.

To minutter senere. «Erna Solberg har kommentert innlegget ditt.»

Et nyord?

Hun sier hun har dysleksi og skriver selv. Ikke nok med det, en god del andre har også begynt å kommentere med et nyord: Pirkette??! Neeeeei er det mulig!

Her må man legge seg flat. Forteller først Erna at det er godkjent når hun skriver selv og har dysleksi, så legger jeg meg flat for alle andre som har begynt å kommentere min mildt sagt flaue skrivefeil.

LES OGSÅ: Intervju med kronikkforfatteren

Telefonen går varm

Tirsdag morgen. Bussen går som vanlig tregt. Istedenfor å lese avisen tar jeg meg denne morgenen friheten til å lese på smarttelefonen. På Facebook har det kommet en del nye kommentarer som jeg overser. Jeg scroller videre og kommer over en sak på Nettavisen om «Erna som slår tilbake». Magen suger seg sammen. Det der er jo min kommentar! Gode råd er dyre.

Mitt opprinnelige innlegg slettes for å unngå videre ydmykelse. Puuuh! Når det er gjort begynner humoren og ironien i det hele å synke inn. En kollasj blir laget og lagt ut på Facebook. «Man høster som man sår.»

Ikke lenge etter begynner smarttelefonen å gå varm.

At voksne folk kan gjøre slikt

Jeg skal på seminar denne dagen. Temaet er den fjerde industrielle revolusjon, eller som foredragsholderen sier, den fjerde (r) evolusjon. Det går for tomme ører for den relativt unge mannen som sitter og følger med på hva som rører seg i Medie-Norge.

«At voksne folk kan synke til et slikt lavmål!», sier en. «Stå på Erna ikke gi deg for mobberne», sier en annen.

Thor Morten Wangen

TV2, NRK, forsiden av VG. John Christian Elden, Davy Wathne. Det er overalt, og det koker i kommentarfeltene. «At voksne folk kan synke til et slikt lavmål!», sier en. «Stå på Erna ikke gi deg for mobberne», sier en annen.

LES OGSÅ: Retter du andres skrivefeil? Tenk på dette først

En våt drøm – men ikke helt sånn

Jeg kjenner det nå. Det kommer krypende. Jeg vet hvem jeg er. Jeg er dysleksidödaren. En fjern, fjern fetter til nettrollet, fri for caps-lock syndromet og ti-gangern i utropstegn, mye mer høflig kanskje litt som en svenske, og en god porsjon besserwisser. Dysleksidödaren ja.

Det slutter der. Besserwisseren har fått en lærepenge han sent vil glemme.

Thor Morten Wangen

Ettersom saken øker i popularitet blir Ernas tilsvar også tatt opp i Dagsrevyen. Statsministeren stiller til intervju, og det selv på sin 54-årsdag. Det å klare å komme på Dagsrevyen er en våt drøm for oss som på fritiden driver mye norsk-, historie- og samfunnsfagsopplæring på internettets diverse kommentarfelt. Det er uten tvil det gjeveste nyhetsmediet for oss besserwissere, og Dagsrevyen følges hver dag. Men gjevheten får en knekk når man har klart å komme seg dit ved å trolle statsministeren. Saken tas opp, intervjuet fullføres og neste sak kommer.

Det slutter der. Besserwisseren har fått en lærepenge han sent vil glemme. En respekt synker også inn for alle som lever med daglig mediepress og hvordan ting kan gå ut av proporsjoner, uten at man har kontroll. I fremtiden skal han nok tenke seg om to ganger før han poster og ikke minst prøve å være litt mindre «pirkette».