Hopp til innhold
Analyse

Sjakk-VM med bismak for Carlsen

Magnus Carlsen har gått med på urimelige betingelser for å spille VM-kamp i Sotsji. Hva fikk ham til å ofre så mye for en kamp hvor han har alt å tape?

Magnus Carlsen

Det sier mye om Magnus Carlsen at han har gått med på sjakktoppenes ekstreme krav, skriver NRK-journalist Mads Nyborg Støstad.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Endelig kom avgjørelsen. Etter to uker med spekulasjoner og utsettelser signerte Magnus Carlsen kontrakten som gjør at han forplikter seg til å spille VM-kamp i sjakk mot Viswanathan Anand i november.

Det var ingen selvfølge.

Bare noen dager før fristen gikk ut ante ikke Carlsens manager Espen Agdestein om det kom til å bli noen VM-kamp. Til slutt var det opp til Magnus Carlsen selv. Og til slutt ble ønsket om å spille sjakk for stort.

Men la det ikke være noen som helst tvil: Dette var en tung pille å svelge for den 23 år gamle lommedølingen.

Verdensmester gjort maktesløs?

Gjennom sjakkhistorien har det vært tradisjon for at verdensmesteren har betydelig makt. Verdensmesteren er avhengig av sjakken, men i enda større grad er sjakken avhengig av verdensmesteren.

Magnus Carlsen har måttet gå med på den ene håpløse betingelsen etter den andre.

Mads Nyborg Støstad

I dette tilfellet har Magnus Carlsen, den største gullkalven i sjakkhistorien, måttet gå med på den ene håpløse betingelsen etter den andre.

Den første skuffelsen dukket opp allerede da verdens sjakkforbund (FIDE) bestemte at VM-kampen skulle spilles i år. VM-kamper i sjakk spilles vanligvis annenhvert år, men Carlsen ble tvunget til å forsvare tittelen sin etter bare 12 måneder. Årsaken? FIDE ville flytte VM fra oddetallsår til partallsår.

Det ble den første i en lang rekke beslutninger som gavnet FIDE, ikke Magnus Carlsen.

Den amerikanske drømmen som ble russisk

Problemene viste seg allerede i valget av VM-by. Carlsen og folkene rundt ham håpet på New York, Paris eller til nøds Norge, så de kunne fortsette å utvide merkevaren Magnus Carlsen i Vesten. Ingen av byene greide å stable en søknad på beina.

Den eneste løsningen FIDE kunne komme opp med, var å spille i Vladimir Putins vintersports-metropol Sotsji. Attraktivt for FIDE-president Kirsan Iljumzjinov, som er kompis med Putin. Ikke så attraktivt for Magnus Carlsen. 1-0 FIDE.

Det passer usedvanlig dårlig å stille opp på bilder med en smilende Vladimir Putin.

Mads Nyborg Støstad

Nordmannen har i flere år bevisst jobbet med å bygge image i Vest-Europa og USA. Det har blitt en årlig tradisjon at han reiser til California for å møte forretningsfolk og gründere i Silicon Valley. Da passer det usedvanlig dårlig å stille opp på bilder med en smilende Vladimir Putin.

Spesielt når hele Vesten er i tottene på Russland på grunn av situasjonen i Ukraina.

Sikkerhetsutfordringer, sanksjoner og PR

Mens de prinsipielle og PR-messige årsakene ble mer og mer tungtveiende, begynte det å gå opp for manager Espen Agdestein at situasjonen i Ukraina skapte reelle usikkerheter rundt selve kampen.

Sotsji ligger 500 kilometer fra Krim, og sikkerheten vil trolig være forholdsvis god - bare ganske ubehagelig. Verre er det at Norge deltar i EUs sanksjoner mot Russland.

Det viste seg at guvernøren i regionen Krasnodar Kraj, som sponser kampen og betaler premiepengene, er på EUs sanksjonsliste. FIDE ville ikke engang fortelle hvilken rolle guvernøren hadde i arrangementet. Plutselig måtte Carlsen-leiren ta kontakt med Utenriksdepartementet for å sjekke om de i det hele tatt kunne stille opp uten å bryte sanksjonene.

Alt dette for å få møte den samme spilleren som Carlsen knuste i fjor, i en kamp hvor han har alt å tape. Og for halvparten av premiepengene.

Carlsens eneste gjennomslag

Ifølge manageren er det ikke noen stor sak for Magnus Carlsen å gå glipp av noen millioner kroner, men den lave premiesummen ble nok et eksempel på at verdensmesteren måtte føye seg etter FIDEs krav.

Krav som garantert ville fått flere av hans forgjengere på sjakktronen til å gå til boikott. Og det blir ikke bedre av at de praktiske detaljene rundt kampen - som hva som blir spillelokalet - fortsatt er fullstendig uklart, bare to måneder før VM.

Carlsen fikk syv dagers ekstra betenkningstid etter at han truet med å trekke seg. Såvidt vi vet er de syv dagene det eneste kravet Carlsen-leiren har fått gjennom i løpet av hele prosessen.

FIDE - Carlsen 10-0. Og de minst gunstige VM-forholdene for en verdensmester på årevis.

Mads Nyborg Støstad

FIDE - Carlsen 10-0. Og de minst gunstige VM-forholdene for en verdensmester på årevis.

Det andre alternativet: Å bryte med FIDE

Carlsen fikk på sett og vis servert den perfekte anledning til å bryte med FIDE - og eventuelt starte sitt eget VM.

Flere eksperter har uttalt at et brudd mellom FIDE og Carlsen ville vært en tragedie for sjakken, men for Carlsen selv kunne det faktisk gitt mange fordeler.

Nordmannen har lenge vært åpent kritisk til dagens FIDE-ledelse. FIDEs sjakkverden er full av vennetjenester, tvilsomme kontrakter (blant annet i forbindelse med TV-rettighetene for VM) og skjulte motiver, noe FIDE-kongressen i Tromsø var et grelt eksempel på.

Når Microsoft eller Coca-Cola vurderer å sponse sjakk, googler de president Kirsan Iljumzjinov og finner rykter om korrupsjon og historier om romvesener.

Iljumzjinov ble valgt for fire nye år for bare en måned siden, og kommer sikkert til å vinne igjen i 2018. Ingen spiller sjakkpolitikken bedre enn ham. Er virkelig Magnus Carlsen villig til å fortsette under et slikt regime i resten av sin karriere?

Den politiske situasjonen i Ukraina var den perfekte anledning hvis Carlsen ønsket å bryte ut.

Mads Nyborg Støstad

Den politiske situasjonen i Ukraina var det moralske argumentet Carlsen trengte for å bryte ut med hodet hevet, men det gjorde han ikke.

Sjakkspiller - ikke politiker

Når man ser på fordelene ved å trekke seg og ulempene ved å stille opp, er det nesten utrolig at Magnus Carlsen har signert VM-kontrakten.

Carlsen selv ønsker ikke å uttale seg om VM-konflikten, så vi kan ikke gjøre annet enn å spekulere i årsakene. Men 23-åringen har alltid sagt at han først og fremst er sjakkspiller - ikke politiker.

Det er sjakkspillet i seg selv som har drevet ham, helt fra han leste sjakkteori ved middagsbordet som 14-åring til han i dag kan glise bredt av et genialt trekk i et helt vanlig oppvisningsparti. Hovedmålet hans å bli bedre i sjakk hver eneste dag, selv om han allerede er historiens beste.

Espen Agdestein fortalte midt i den mest hektiske konflikten at Magnus Carlsen ville vært fullstendig knust hvis han ikke fikk spille VM-kampen.

Carlsen satte hardt mot hardt, og protesterte så lenge at Norge og sjakkverdenen fikk se at han mener alvor. Han holdt på å gå enda lengre. Men Carlsen kunne til nøds tolerere at FIDE tok fra ham nesten alt han hadde krav på.

Bare de ikke tok fra ham VM også.