Kronikk

Den kyniske idretten

Når ble idretten et fristed for arroganse, korrupsjon, usolidariske ledere og snuskete prosesser?

Tom Høgli

«FIFA og IOC håver inn milliarder etter VM og OL, men de gjør ikke sitt beste i saker som handler om menneskerettigheter i forbindelse med arrangementer», skriver fotballspiller Tom Høgli. Her er Høgli i aksjon mot Sverige i sin A-landskamp nummer 45.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tenk deg at året er 2022 og fotball-VM i Qatar starter. På mektige Lusail Iconic Stadium er det varmt, veldig varmt. Likevel sørger det nye kjølesystemet for at publikum får den nødvendige hjelpen til å kunne nyte kampen. På VIP-tribunen sitter FIFA- presidenten og trykker på noen knapper. Han er utstyrt med en universell fjernkontroll som gjør at han kan bestille en ny runde med kanapeer og litt vin samtidig som han justerer temperaturen i stolen. Kanskje stiller han inn litt massasje i ryggen mens lagene varmer opp.

Det er viktig å ha det godt, skulle bare mangle. Bak presidenten sitter styre og stell i FIFA. Han ene er fortsatt irritert for at VIP-filen fra hotellet og til stadion ikke fungerte optimalt. Han var tvunget til å kjøre noen kilometer på den offentlige veien. En mann i hans stilling burde være spart for den slags. På grunn av dette gikk han glipp av første bordsetning på stadion to timer før kamp.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook.

Nervøse spillere, utslitte arbeidere

Går vi noen etasjer lenger ned sitter de to lag som skal sparke VM 2022 i gang. De er nervøse. Et enormt press hviler på deres skuldre. De har trent hardt for dette og har fortjent å komme til VM. Mange hundre millioner tv-seere er i fyr og flamme i deres respektive land.

Hva med oss utøvere? Jeg synes at vi skal begynne å bry oss.

Tom Høgli

Under det mektige stadionet ligger noen hundre mennesker og hviler. De er ikke noen hvem som helst. Det er fagfolk. De forlot sine familier for å sørge for at du og jeg kan se fotball på verdens fineste arena. Det er presisjon og lagtaktisk arbeid på et nivå som dagens fotballkamp ikke er i nærheten av. De får dessverre ikke sett dagens kamp og nyte hva deres kompetanse kan føre til av fotballfest.

Ofret sine siste krefter

Mange av deres kollegaer ligger også og hviler. Ikke her, men på andre stadioner rundt i Qatar. Alle ofret de sine siste krefter for at denne fotballturneringen skulle bli så spektakulær som mulig. De installerte verdens mest moderne kjøleanlegg, men det eneste kjølige de selv fikk var en kald skulder fra de som kunne ha hjulpet dem.

Tilbake til nåtiden, august 2015, og hvordan situasjonen ser ut i Qatar 7 år før det hele sparkes i gang. Medier har klart å avdekke de avskyelige forholdene arbeiderne lever under. Mulighetene til å gjøre noe er tilstede. FIFA, med sine ressurser, makt og sterke stemme i verdenssamfunnet, kan benytte innflytelsen til å gjøre noe for fellesskapet og de som sitter nederst ved bordet. Det står jo så fint på deres egen hjemmeside under «what we stand for»: «caring about society and the environment».

Moderne slaver

Vi vet at arbeiderne lever som moderne slaver i Qatar. Fagfolk fra Nepal, Sri Lanka og India jobber under håpløse forhold. De får ikke sin rettmessige lønn, deres pass er inndratt, lange dager i opptil 50 graders varme, forferdelige boforhold og elendig sikkerhet.

De forlot sine familier for å sørge for at du og jeg kan se fotball på verdens fineste arena.

Tom Høgli

Kafala-systemet er ikke lett å komme seg ut av. Mange er allerede døde, og flere vil det bli frem mot mesterskapet starter. Ulykker, dårlig helse og selvmord er de vanligste årsakene. FIFA kan stille krav, men i stedet svarte president Sepp Blatter følgende angående dette temaet i 2015: «Arbeidernes forhold er ikke FIFAs ansvar» (NRK.no publisert 19.05.2015).

Jeg er så naiv at jeg tror fotballen har potensial til å kunne hjelpe til med å redusere elendigheten i verden. I mitt hode er FIFAs merkevare så sterk at de enkelt kunne gått inn og påvirket myndighetene i Qatar.

Forventer noe annet av FIFA og IOC

Både FIFA og IOC håver inn milliarder etter VM og OL. Da må man kunne forvente at de bryr seg om det lokalsamfunnet de opererer i. I stedet er de mer nøye på at de selv får den oppvartningen som de mener at de fortjener.

Vi så det da Oslo var aktuell som arrangør for vinter-OL 2022. Det kom 7000 sider med krav og regler som gagnet IOC og deres sponsorer. Enkelte krav var hinsides all fornuft.

I mitt hode er FIFAs merkevare så sterk at de enkelt kunne gått inn og påvirket myndighetene i Qatar.

Tom Høgli

Når ble idretten så kald? Når ble idretten et fristed for arroganse, korrupsjon, usolidariske ledere og snuskete prosesser? Hva er det som gjør at ikke FIFA og IOC kan skrive i kontraktene med vertslandene at enten overholder dere grunnleggende menneskerettigheter eller så får dere ikke arrangere mesterskapet? Skal ikke FIFA og IOC våkne snart?

Når ble idretten så kald?

Det verste er, at jeg synes ikke FIFA og IOC gjør sitt beste i saker som omhandler menneskerettigheter i forbindelse med mesterskap. Det føles dessverre ikke som at de forsøker engang.

Etter min oppfatning må man si stopp og legge vekk strategier, økonomi og prestisje når idrettsarrangement går på bekostning av andre mennesker. Dette handler ikke om ulik fotballfilosofi, om sone vs. mannsmarkering, om offensive backer eller debatten om kunstgress kontra naturgress. Dette handler om mennesker! Ekte mennesker!!

Vi vet at arbeiderne lever som moderne slaver i Qatar.

Tom Høgli

Hva med oss utøvere? Jeg synes at vi skal begynne å bry oss. Vi kan ikke lukke øynene for menneskerettighetsbruddene som begås i idrettens navn. Og til dere som lurer på om det er lurt å blande idrett og politikk: Dette er IKKE politikk. Det er sunn fornuft, ansvar og solidaritet!

Spillerne har også ansvar

Vi spillere har også et ansvar for å bidra til dette. Derfor var det svært synd at ikke Ronaldo, en av verdens beste spillere, benyttet muligheten til å sette en standard da han ble spurt om Qatar på en pressekonferanse for noen uker siden. I stedet ble han sur og gikk. Nettopp hans stemme kunne, etter min oppfatning, vært utrolig viktig med tanke på å påvirke FIFA til å gjøre noe.

Vi må se på idretten i en større sammenheng. Vi må ikke kaste bort muligheten til å utnytte idrettens potensial som en samlende part for alle folkegrupper. Det er uverdig at noen blir liggende i rennesteinen!

Dommeren har blåst kampen i gang. VM 2022 i Qatar er åpnet. Håper presidenten av den mektigste idrettsorganisasjon i verden har det behagelig. Det er jo grunnleggende rettigheter for en FIFA-president!! Og deres rettigheter sørger de for.