NRK Meny
Replikk

APs sykehusspill

Arbeiderpartiet forsøker desperat å ta avstand fra regjeringens sykehusplan. Problemet er at ingen skjønner hva de egentlige er uenige i, eller hva de selv mener.

Bent Høie og Torgeir Michaelsen

Torgeir Michaelsen (til venstre) og Bent Høie om sykehusplaner

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I Torgeir Micaelsens innlegg viser Ap at de er glade i å kritisere, men liker dårlig å konkretisere. Med brask og bram lanserte Ap sist fredag at de er mot regjeringens forslag til nasjonal helse og sykehusplan. Planen skal sikre trygge sykehus og bedre helsetjenester, uansett hvor du bor. Ap er veldig uenige, men mindre tydelige om hva de er uenig i. For i Micaelsens blogg som forklarer hvorfor han er imot vår plan, er beskrivelsen av Aps politikk forbausende lik regjeringen har foreslått.

Det er kanskje ikke så rart. Dagen etter planen ble lagt frem sa Micaelsen at «Høie har tatt til vettet». En hyggelig tilbakemelding fra en ellers kritisk opposisjon. Da innholdet i planen ble presentert i sykehusetalen min for ett år siden, sa Micaelsen: «Jeg er veldig enig».

Aps uenighet virker mer motivert av politisk spill, enn politiske realiteter.

Aps taktikk

Så hvordan kan Ap ha snudd så veldig? Jo, ved å late som om det er regjeringen egentlig har foreslått noe helt annet enn vi har gjort. Når vi oppklarer misforståelsen, påstår Ap det er regjeringen som har snudd. Micaelsens har følgende bevis i sitt innlegg: «Arbeiderpartiet går imot regjeringens sykehusplan. […] Det er forståelig at alarmen gikk i Høyres hus. Høyres sykehuspolitiske talskvinne, Kristin Ørmen Johnsen, gjorde full retrett».

Det er dette intervjuet Ap mener beviser at Høyre snur i panikk. Problemet for Micaelsen er at dette ble gjennomført flere dager før Aps utspill. Om Micaelsen mener hvordan intervjuet forklarer regjeringens politikk, minner veldig om hva Ap foreslår, er det kanskje fordi Aps forslag ikke er så veldig annerledes. Det er riktignok vanskelig å vite, for hva konkret Ap legger i sin «tredje vei», er mindre klart. Det virker som de mest av alt er uenig i at politikere i det hele tatt skal ta ansvar for hvordan sykehusene utvikler seg.

Saken er nå til behandling i Stortinget. Høyre, Frp, KrF og Venstre snakker nå godt sammen i Stortinget om innholdet i planen. Jeg er selvsagt åpen for at det der skjer endringer som følge av at våre samarbeidspartier ønsker å sette sitt preg på planen. Derimot virker det som om Ap er mer opptatt av spillet enn av innholdet. Det de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre er enige om er at Stortinget skal vedta en overordnet plan for hvordan sykehusene våre skal utvikle seg videre. Det vil skape trygghet for sykehusenes fremtid, og tydeliggjøre det politiske ansvaret for helsetjenesten vår.

Det virker som de mest av alt er uenig i at politikere i det hele tatt skal ta ansvar for hvordan sykehusene utvikler seg.

Et politisk spill

Stortinget verken kan eller skal bestemme hvilket innhold det skal være i vært enkelt sykehus ned på avdelingsnivå, men Stortinget skal bestemme hvilke typer sykehus vi skal ha i Norge, med minimumskrav til innhold. Vi har tydelig sagt at også mindre sykehus må ha et større tilbud om avstand, klima og beredskap gjør det nødvendig. Aps uenighet virker mer motivert av politisk spill, enn politiske realiteter. En hovedforskjell mellom Arbeiderpartiet på den ene siden og samarbeidspartiene på den andre er imidlertid synet på om det skal lages en nasjonal helse- og sykehusplan som behandles av Stortinget. Arbeiderpartiet har vært imot, vi har vært for.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter

Hvis Arbeiderpartiet fortsatt mener at det er en dårlig ide at Stortinget får mer makt på bekostning av de regionale helseforetakene, så er det ærlig og greit. Det var det partiet gikk til valg på. Har de derimot snudd, og støtter at vi skal ha en nasjonal helse- og sykehusplan og samtidig stort sett er enig i innholdet så er det veldig bra. Det hadde i så fall vært fint å slippe unødvendig politiske spill.