Hopp til innhold
Kronikk

Aldersgrenser til besvær

I utgangspunktet høres det rimelig ut at det finnes aldersgrenser. Men det får være måte på.

Et langt liv levd

Det er paradoksalt at du som 75-åring kan nektes å kjøpe seniorbolig. Vi trenger et ombud for å fjerne aldersdiskrimineringen i samfunnet, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Susanne Josefsen

Det er fornuftig at du må være 18 år for å kjøre bil. Det handler om modenhet. I USA kan du kjøre bil når du er 16 år. Om det betyr at amerikanske ungdommer er mer modne enn norske, skal ikke jeg ha sagt, men 18 års aldersgrense for å kjøre bil oppfattes av de fleste nordmenn som fornuftig. Aldersgrensen er det som kalles saklig begrunnet.

Det er et paradoks at du er for gammel til å kjøpe eldrebolig.

Men er det fornuftig at personer over 75 år ikke kan kjøpe seniorbolig? I et sameie i Bærum er det slik. Begrunnelsen er at det er så mange svært gamle som flytter dit. Er den begrunnelsen saklig? Kanskje for dem som bor i sameiet, men som samfunn kan vi ikke akseptere en slik aldersgrense. Det er dessuten et paradoks at du blir fortalt at du er for gammel til å kjøpe eldrebolig.

Nektes psykologhjelp

I Stavanger får ikke eldre over 65 år time hos psykolog med kommunal avtale, men henvises til å finne en privatpraktiserende psykolog og betale selv. Det er ingen fornuft i denne aldersgrensen. Pensjonistforbundet mener at slike aldersgrenser er satt der av økonomiske hensyn og er klart aldersdiskriminerende. Hvert fjerde selvmord i Norge begås av eldre over 60 år.

Får ikke være meddommere

For stortingsrepresentanter er det derimot ingen øvre aldersgrense. 82 år gamle Astrid Nøklebye Heiberg sitter på Stortinget for Høyre. Hun kan vedta lover. Paradokset er at hun ikke kan dømme etter de samme lovene. For den øvre aldersgrensen for når du kan oppnevnes til meddommer er 70 år, og da kan du sitte til du er 74 år.

Alle har vi hørt om en eldre meddommer som satt og sov i rettssalen. Men hva med den årvåkne meddommeren på 73 år som fulgte så godt med under rettssaken at hun fikk stanset frifinnelsen av en grov voldsforbryter. Det var en detalj i domfeltes forklaring som avslørte at han løy. Fagdommeren roste etterpå 73-åringen.

Det å nekte eldre å være meddommer er aldersdiskriminerende.

Eksemplet viser at aldersgrenser for meddommere etter Pensjonistforbundets syn ikke er saklig begrunnet. Hvem som er skikket til å være meddommer kan ikke utelukkende baseres på alder. Det må finnes andre måter å luke ut dem som ikke har helse til å være meddommere enn å skjære alle over en kam. Etter vår mening er det å nekte eldre å være meddommer aldersdiskriminerende.

Jobbe uten rettigheter

Det finnes mange eksempler på diskriminerende aldersgrenser. Som at du mister retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA) når du blir 67 år, eller at du ikke får delta i det nasjonale mammografiprogrammet når du har fylt 69 år.

Er du frisk er det greit. Er du syk er det ikke like greit.

Vi blir friskere og vi lever lengre. For å opprettholde velferdsstaten vil myndighetene at vi skal jobbe lenger, noe Pensjonistforbundet ikke udelt støtter. Men myndighetene vil rett og slett ikke ha noen øvre aldersgrense for når du kan gå av med pensjon. Er du frisk er det greit. Er du syk er det ikke like greit. Du får nemlig ikke sykepenger i mer enn 60 dager hvis du blir syk etter 67 år, uansett om du har planlagt å jobbe til for eksempel 70 år.

Aldersdiskriminering er forbudt

Fra årsskiftet ble det forbudt å diskriminere noen som følge av alder. Like fullt fortsetter samfunnet en aldersdiskriminerende praksis. Den bidrar til at mange eldre føler seg mindre verdt som samfunnsborgere.

Vi trenger et ombud for å fjerne aldersdiskrimineringen i samfunnet.

For å bekjempe diskriminering som følge av kjønn, seksuell orientering eller etnisk opprinnelse har vi et likestillings- og diskrimineringsombud. Det er dette ombudet som også skal håndheve aldersdiskriminering. Vi er mange eldre som ønsker oss et eget eldreombud. Enten lagt til kontoret til Likestillings- og diskrimineringsombudet eller som et eget eldreombud. Det vi ikke ønsker, er et eldre- og pasientombud. Vi vil ikke sykeliggjøres. Eldre som ikke får den pleie og omsorg de har krav på, kan klage til pasientombudet. Vi trenger ikke et eget ombud til det. Men vi trenger et ombud for å fjerne aldersdiskrimineringen i samfunnet.

Verdsette eldre

Blant sakene Pensjonistforbundet skal behandle på landsmøtet i juni er et krav om å fjerne alle aldersgrenser som ikke er saklig begrunnet. Vi vil ikke ha de vilkårlige aldersgrensene som noen ganger er satt der for at myndighetene skal spare penger, eller noen ganger er satt der for å gjøre det enkelt for samfunnet. Pensjonistforbundet vil ha et samfunn som verdsetter eldre og anerkjenner den enkelte ut fra den enkelte selv. Vi sier nei til aldersdiskriminering og nei til vilkårlige aldersgrenser!

Følg NRK debatt på Facebook