Hopp til innhold
Kronikk

«Det blir verre før det blir bedre»

Denne påstanden hører man om nesten all alternativ behandling. Slik fremmer alternativ behandling illusjonen av at det virker, skriver bloggeren Gunnar R. Tjomlid.

LIFE ACCUPUNCTURE

Alternativ behandling virker ved å gjøre seg selv uangripelig. Den er tilsynelatende effektiv uansett hva pasienten opplever, skriver blogger Gunnar R. Tjomlid.

Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Rundt en av tre nordmenn har forsøkt alternativ behandling det siste året. Kvinner oppsøker alternative behandlere omtrent dobbelt så hyppig som menn, og totalt legger vi igjen minst 3 milliarder kroner hos alternative behandlere, i tillegg til et par milliarder i kosttilskudd uten dokumentert effekt. Akupunktur, fotsoneterapi og healing er blant de mest populære alternative behandlinger i følge Statistisk Sentralbyrå. Er dette vel anvendte penger, eller kjøper vi oss en illusjon?

Litt mer komplisert enn som så

Vi bruker tre milliarder kroner i året på alternativ behandling. Er dette vel anvendte penger, eller kjøper vi oss en illusjon?

Gunnar R. Tjomlid, blogger

En pasient som går til en alternativ behandler vil ofte oppleve at plagene forsvinner. Noe virker. Men hva vil det egentlig si at noe virker? Her strides alternativtilhengerne og skeptikerne. Alternative behandlere vil si at hvis en pasient føler seg bedre, så er det bevis på effekt. En skeptiker vil si at det nok er litt mer komplisert enn som så.

«Reiki setter i gang kroppens egne helbredelsesmekanismer. Det eneste 'negative' er at en kan bli verre før en blir bedre, men det varer som regel to, tre dager.»

«Behandlingen kan føre til at du blir verre i første omgang … eller du blir full av energi. Du kan bli klarere i tankene, få mareritt, smerter i ulike deler av kroppen, frysninger, hetetokter og mange andre reaksjoner … det er bare tegn på at healingen virker.»

Dette er en påstand vi får høre om nesten alle typer alternativ behandling: Det kan bli verre før det blir bedre, fordi behandlingen starter selvhelbredende prosesser i kroppen. som gjør at du kan føle ubehag i starten. Det er et markedsføringstriks, som sørger for at behandlingen blir uangripelig og tilsynelatende effektiv uansett hva pasienten opplever.

Det går over av seg selv

Vi vet at de fleste sykdommer går over av seg selv. Kroppen er en fantastisk maskin som over millioner av år har utviklet utallige beskyttelsesmekanismer for å sørge for at vi holder oss levende lenge nok til at vi får forplantet oss. Alt fra sår og knokler som gror sammen, til et immunsystem som tar knekken på de fleste sykdomsfremkallende mikroorganismer som forsøker å invadere kroppen vår.

Noen sykdommer er også kroniske, med symptomer som varierer i styrke over tid, med gode og dårlige perioder. At kroppen som regel helbreder seg selv uten hjelp, og at langvarige sykdommer varierende symptomer, er blant nøklene til alternativbehandlingens suksess.

Det går opp og ned

Når én hendelse skjer før en annen vil vi alt for ofte slutte oss til at den første hendelsen forårsaket den andre. Det er feil oftere enn vi liker å tro.

Gunnar R. Tjomlid, blogger

Mennesker ser mønstre og sammenhenger. Når én hendelse skjer før en annen vil vi alt for ofte slutte oss til at den første hendelsen forårsaket den andre. Det er feil oftere enn vi liker å tro.

Se for deg en kurve med bølgetopper og bølgedaler. Hvis en person med leddgikt oppsøker en healer når smertene er på sitt verste, altså på en bølgetopp, så vil smertene gradvis reduseres over tid på grunn av sykdommens naturlige svingninger. Helt uavhengig av healingen.

Men hva om den giktsyke går til en healer før smertene er på sitt verste, altså på en stigende bølgekurve? Da vil de oppleve akkurat det healeren sier: Symptomene blir verre før de blir bedre. Med andre ord, uansett om man blir verre eller bedre, så er det bevis på at behandlingen virker. Det er en ganske fiffig retorikk og strategi.

Behandling – eller stressmestring?

En svært stor del av de symptomer den jevne nordmann sliter med i hverdagen skyldes eller påvirkes av stress. Høyt blodtrykk, hodepine, fordøyelsesproblemer, søvnløshet, allergier, psoriasis, brystsmerter, astma og mye mer. Ved slike plager velger enkelte å oppsøke en alternativ behandler.

Den alternative behandler er ofte en varm og empatisk person med god tid. Det kan være alt som skal til. Mennesker trenger å bli sett. Vi trenger at våre problemer anerkjennes av et annet individ. Vi trenger å bli tatt på. Å få sette seg ned og prate med noen som bryr seg, kan være halve helbredelsen i seg selv.

Uansett om man blir verre eller bedre, så er det bevis på at behandlingen virker. Det er en ganske fiffig retorikk og strategi.

Gunnar R. Tjomlid, blogger

Den andre halvdel består i at man får et verktøy til å håndtere stress. Stress skyldes manglende følelse av mestring. Det kan være ekteskapsproblemer, et barn som mobbes, problemer på jobb, økonomi, tidsklemma – vi kjenner oss nok alle igjen i noe av dette og føler oss hjelpeløse.

Illusjonen av mestring

Men når en alternativbehandler gir deg et verktøy som gir deg illusjonen av mestring, så reduseres også stress. Dette verktøyet kan være alt fra ritualer og spesielle dietter, til å ta meningsløse piller eller kosttilskudd. Det viktige er ikke hva man gjør, men at det gir følelsen av å ha tatt tilbake kontrollen. At man tar grep og mestrer sitt eget liv.

Denne mestringsfølelsen omstiller kroppen fra fryktmodus til hvilemodus, og det påvirker utskillelsen av hormoner som påvirker funksjoner som blodtrykk, fordøyelse, sårheling og søvn. Symptomer som allergier, eksemer, og ulike smerter og ubehag kan også påvirkes til det bedre.

Det virker for meg!

Man får en illusjon av at behandlingen virker, men elimineres disse faktorene står man igjen med null reell behandlingseffekt.

Gunnar R. Tjomlid, blogger

Betyr det at den alternative behandlingen virket? Ja, vil alternativtilhengeren si. Nei, sier skeptikeren. Det er riktig at pasienten kan oppleve å bli bedre, men det skyldes en kombinasjon av følgende punkter:

  • At kroppen stort sett helbreder seg selv gitt nok tid.
  • At symptomer varierer over tid.
  • At stressreduksjon påvirker mange kroppslige prosesser og symptomer.
  • At opplevelsen av symptomer som smerte og kvalme kan endres.

Alternativ behandling er alternativ nettopp fordi den ikke har bestått de kliniske studier som kreves for å dokumentere en effekt som skiller seg fra de fire punktene ovenfor. Summen av disse gir en illusjon av at behandlingen virker, men eliminerer man disse faktorene står man igjen med null reell behandlingseffekt. Man kan føle seg bedre fra symptomer kroppen påfører seg selv, men man blir ikke frisk fra sykdom.