Runar Bolstad foran traktor på gården
Foto: Kjetil Rydland / NRK

Døden nær etter grov mishandling

Tobarnsfaren Runar Bolstad ble brutalt mishandlet av tre menn, og kan være skadet for livet. Mens han lå på sykehuset, ble han møtt av anklager om voldtekt.

Den første helgen i juli i fjor var Runar Bolstad fra Voss på besøk hos en kamerat i Skudeneshavn på Karmøy.

Tradisjonen tro hadde den 62 år gamle kameraten invitert familie og venner til å bo hos ham i forbindelse med Skudefestivalen. Mens Anita Skorgan sto på festivalscenen fredagskvelden, prioriterte Bolstad og syv andre gjester krabbefest hjemme hos 62-åringen.

– Det er tradisjon. Både jeg og konen min var invitert, men hun kunne ikke være med. Vi koste oss, og stemningen var god, forteller Bolstad.

Runar Bolstad med skader i ansiktet

STORE SKADER: Slik så Runar Bolstad ut etter den massive volden han ble utsatt for på Karmøy. Han står fortsatt i fare for å bli blind på ett øye.

Foto: PRivat

Tidlig neste morgen våknet 44-åringen på Haugesund sykehus. Ansiktet var fullstendig knust, og legene fortalte at han var heldig som var i live.

– Jeg holdt på å bli kvalt av mitt eget blod under ambulanseturen på vei til sykehuset, forteller Bolstad.

Dømt til tre og fire års fengsel

I januar sto tre Stavanger-menn på 25, 27 og 32 år tiltalt i Haugaland tingrett for den omfattende volden som kan ha påført Bolstad livsvarige skader. De ble funnet skyldige, men har alle anket dommen.

«Det var særlig ansiktet hans det gikk utover, og han ble påført knusningsskader. Bolstad var ute av stand til å gjøre noe motstand».

Dommen fra Haugaland tingrett

Som selvstendig næringsdrivende var den 44 år gamle tobarnsfaren aktiv i næringslivet på Voss. Nå sitter han hjemme med konstant hodepine, og er avhengig av konen for å komme seg noen vei fra den litt avsidesliggende gården deres.

– Jeg kan se klart med begge øynene, men ikke med begge samtidig. Derfor tok de fra meg sertifikatet. Og det går jo ingen buss her, så nå føler jeg meg litt som en fange i mitt eget hjem, sier Bolstad.

Det skaper også problemer for gårdsdriften, der familiefaren er avhengig av traktor.

Da dommen falt i februar, ble de tre mennene dømt til lange fengselsstraffer. 27-åringen regnes som hovedmannen. Han fikk fire års fengsel, de to andre fikk tre.

Ingen av de tre erkjente straffskyld, og forsvarerne begjærte dem frikjent. Denne uken bestemte alle tre seg for å anke dommen fra Haugaland tingrett.

Ifølge tingretten skjedde det følgende natt til lørdag 4. juli 2015 i Skudeneshavn:

Hovedmannen ruset på fem ulike stoffer

Etter krabbefesten bestemte den 62-årige husverten, hans sønn og de syv andre gjestene seg for å ta turen til festivalområdet i Skudeneshavn.

Rundt midnatt returnerte 62-åringen, sønnen, Bolstad og to andre overnattingsgjester til huset.

Jeg lå på bakken, og husker bare at jeg hørte navnet mitt.

Runar Bolstad

Tre av dem gikk og la seg, mens husverten og Bolstad bestemte seg for å ta en tur til en bekjent av førstnevnte. På vei hjem igjen, like før de var fremme, møtte de tilfeldig på en 27-åring fra Stavanger.

Bjarte Aarlie

LYKKETREFF: – Det var et lykketreff at han overlevde, sier Bjarte Aarlie, Runar Bolstads bistandsadvokat.

Foto: Sentrumsadvokaten

Han deltok også på festivalen, sammen med et brødrepar på 32 og 25 år.

27-åringen fremsto ifølge dommen som ruset og hissig. Prøver viste senere at han hadde både alkohol, amfetamin, metamfetamin, kokain og cannabis i blodet.

– Han var veldig aggressiv. Det skjedde på torget, der det var mange folk. Røde Kors var også til stede. De merket at det var amper stemning, og fikk roet det ned. Så gikk vi, forteller Bolstad.

Under det ubehagelige møtet på torget uttalte 27-åringen at han «kunne banke opp sånne gamle og stygge folk som [husverten]», ifølge dommen.

– Jeg våknet av roping og skriking

Bolstad og 62-åringen gikk hjem og la seg. Men kort tid etter sto 27-åringen på husvertens soverom, trolig etter å ha tatt seg inn i huset gjennom den ulåste bakdøren.

Ifølge dommen sa 27-åringen at han ville være med på fest. Husverten sa det ikke var noen fest, og ba ham gå. Da ble stemningen amper.

– Jeg våknet av roping og skriking. Da jeg kom inn på soverommet, sto 27-åringen oppi sengen hans, og skulle til å slå ham. Jeg skjønner ikke hvorfor det skjedde, sier Bolstad.

Ifølge dommen klarte Bolstad, husverten og sønnen å få 27-åringen ut, og låste dørene.

Da ropte 27-åringen «noe sånt som at han skulle komme tilbake med «halve Stavanger» og ta dem», ifølge dommen.

– I etterpåklokskapens navn skulle vi ringt til politiet da, sier Bolstad.

Runar Bolstad med øyelapp

HELDIG: «Det er en fattig trøst, men det er nesten et mirakel at du ikke ble blind», sa kirurgen til Runar Bolstad. Dette private bildet er tatt etter at han kom ut fra sykehuset.

Foto: PRivat

Sa til kameratene at han var forsøkt voldtatt

27-åringen gikk ned til båten han og brødreparet på 32 og 25 år bodde i under festivalen. Han vekket dem, og fortalte at han var blitt forsøkt voldtatt av tre menn i et gult hus. 27-åringen sa at han ville opp igjen og «ta dem».

Brødreparet har forklart at 27-åringen fremsto som «ute av seg», og stammet og skalv. Retten mener han sannsynligvis var sint på grunn av utkastelsen, men utelukker ikke at han på grunn av sterk ruspåvirkning kan ha oppfattet episoden der han ble lagt i bakken, som et voldtektsforsøk.

Brødreparet festet lit til voldtektshistorien, og ble med ham opp til huset. På veien fant de en slegge. Da de kom frem til huset, brukte de den til å knuse vinduet i inngangsdøren.

Bolstad våknet av bråket og gikk ned. Da han åpnet inngangsdøren, ble han slått i ansiktet av 27-åringen. Så ble han dratt ut av huset.

Overfallsmennene er heldige som ikke ble drapsmenn, for det var et lykketreff at han overlevde.

Bjarte Aarlie, bistandsadvokat

«Et klart preg av mishandling»

Der ble han tildelt en rekke slag og spark. Ifølge legeerklæringen ble han slått med en jernstang. «Det var særlig ansiktet hans det gikk utover, og han ble påført knusningsskader. Bolstad var ute av stand til å gjøre noe motstand», skriver tingretten.

Knut Lerum (t.v.) og Odd Rune Torstrup

– IKKE INVOLVERT: 32-åringen sier han ikke var involvert i volden, forteller forsvareren hans Knut Lerum.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Voldsutøvelsen beskrives i dommen som meget alvorlig, under særdeles skjerpende omstendigheter, og retten mener den «har et klart preg av mishandling».

Jeg tror ankesaken slipper gjennom.

Knut Lerum, forsvarer for 32-åringen

Husverten og sønnen våknet begge av bråket, og kom ned mens Bolstad lå forsvarsløs på bakken utenfor huset. Sønnen klarte å ta en jernstang fra en av de tre tiltalte. Han slo «vilt rundt seg», og traff 27-åringen i hodet. Da løp han og brødreparet fra stedet.

– Jeg lå på bakken, og husker bare at jeg hørte navnet mitt. Etterpå er jeg blitt fortalt at jeg lå helt stille, ikke kunne se, og falt ut og inn av bevissthet. De ringte ambulanse, som kom etter 15 minutter, sier Bolstad.

«Helt uten rot i virkeligheten»

Til tross for at Bolstad, husverten og sønnen alle var påvirket av alkohol, fester retten lit til deres forklaring. Brødreparet har forklart av det var 27-åringen som utførte volden, mens 27-åringen, som var sterkt ruset, sier han ikke husker hva som skjedde. Retten mener imidlertid alle tre har utøvd vold.

Forsvarerne mente de tre ikke kunne straffes, fordi 27-åringen hadde blitt forsøkt voldtatt like før. Men retten har særdeles lite tiltro til historien 27-åringen serverte brødreparet da han hentet dem i båten, og kaller den urealistisk og «helt uten rot i virkeligheten».

Retten slår dessuten fast at det ikke forelå noen nødvergesituasjon, og mener 25- og 32-åringen burde ringt politiet dersom de trodde på 27-åringens påstand om voldtektsforsøket.

«Men de valgte i stedet å bli med på [27-åringens] hevntokt».

– Jeg fikk vite om voldtektsforklaringen av politiet mens jeg lå på Haukeland. Det var veldig ubehagelig. I retten fikk jeg følelsen av at det var jeg som var tiltalt, at det var jeg som måtte svare for meg, sier Bolstad.

Odd Rune Torstrup

– FEIL: – Bevisene er bedømt feil, sier den 27 år gamle hovedmannens forsvarer, Odd-Rune Torstrup.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Mer enn nok til å drepe

Etter først å ha vært innlagt på Haugesund sykehus, ble 44-åringen overflyttet til Haukeland i Bergen. Der ble han liggende i to måneder.

Volden medførte at øyegulvene på begge øyne ble fullstendig knust, med «bløtvev og muskelvev tytende gjennom bruddspaltene ned i kjevebihulene». På venstre øye var det åpent rett ned i bihulene.

«Det er en fattig trøst, men det er nesten et mirakel at du ikke ble blind»

Legen til Runar Bolstad

Bolstad måtte gjennom en rekke operasjoner.

– Det var for mange brudd til å kunne telle dem. Beina i øyehulene var blitt til mel, og øynene var fulle av beinsplinter. Kirurgen trodde ikke han kunne redde synet mitt, og sa etterpå til meg og konen at «det er en fattig trøst, men det er nesten et mirakel at du ikke ble blind». Han sa også at kraften som var brukt var mer enn nok til å drepe om man hadde truffet litt annerledes, forteller Bolstad.

44-åringen fikk også slått forkjeven løs, og ble påført brudd i neseryggen. Volden ga også indre blødninger, noe som i seg selv nesten var nok til at Bolstad mistet livet på vei til sykehuset.

– Slik det er nå, funker ikke livet mitt

Beina i øyehulene er nå erstattet med plast. Grunnet synsproblemene og store problemer med hodepine, har Bolstad vært ute av stand til å jobbe i de syv månedene som har gått siden overfallet.

– Jeg klarer ikke se skikkelig, og har store problemer med å konsentrere meg på grunn av konstant hodeverk og ringing i hodet, sier han.

Uten sertifikat er dessuten jobbmulighetene der han bor begrensede. Voldsskadene kommer i tillegg til en ryggskade han pådro seg for noen år siden, som han har fått behandling og medisiner for.

Retten slår fast at Bolstad er «meget sterkt preget». Ifølge dommen har han isolert seg, ikke orket å følge opp behandlingen av ryggskaden, og sliter med å finne meningen med å stå opp om morgenen.

– Hvis du spør meg nå om hvordan det går, så er svaret: Det går ikke. Slik det er nå, funker ikke livet mitt. Og jeg har ikke så mye håp om at det skal bli bedre, sier 44-åringen.

– Voldtektspåstanden ble hengende i luften

En liten trøst er det å tenke på at det kunne gått verre. Bolstad frykter han hadde vært død hvis ikke kameratens sønn hadde fått tak i jernstangen og jaget de tre mennene bort.

Retten er enig: «Dersom ikke [sønnen] hadde fått tak i jernstangen, er det uvisst hvordan det hele kunne ha endt. Det var ingen tegn til at de tiltalte ville gi seg med mishandlingen».

Politiet burde tatt flere vitneavhør for å motbevise voldtektspåstanden på et tidligere tidspunkt.

Runar Bolstad

Etter dommen er Bolstad misfornøyd med at retten ikke dømte de tre mennene for bruk av jernstang. Tvilen rundt hvorvidt den ble brukt mot Bolstad kom de tiltalte til gode. Bolstad er også kritisk til politiarbeidet.

– Jeg har fått beskjed om at jernstangen ikke spiller noen rolle for lengden på dommen. Men for meg har det mye å si, fordi det er sant at jeg ble slått med den. Politiet burde tatt fingeravtrykk av jernstangen, og de burde også tatt flere vitneavhør for å motbevise voldtektspåstanden på et tidligere tidspunkt. Nå ble det i stedet hengende i luften til rettssaken, sier Bolstad.

Runar Bolstad foran gården

ISOLERT: Runar Bolstad bor et stykke unna Voss sentrum. Øyelegen har fratatt ham sertifikatet. Nå har han verken mulighet til å jobbe eller kjøre bil.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Kanskje ute av arbeidslivet for alltid

Han og konen har måttet bruke oppsparte penger på saken, blant annet til reising til og fra sykehusene og overnattinger. Nå venter de på oppreisningserstatning og forsikringspenger.

Men ikke minst håper de at Bolstad kan komme seg tilbake i jobb.

Nav frykter han kan bli varig uføretrygdet. En ny operasjon kan korrigere synet, men innebærer også betydelig fare for at han kan bli blind på det øyet som opereres.

– Det er uavklart om han beholder synet på begge øynene, og han må selv ta stilling til operasjonen. Skadene etter volden er så store at han kanskje er ute av arbeidslivet for alltid. Overfallsmennene er heldige som ikke ble drapsmenn, for det var et lykketreff at han overlevde, sier Bjarte Aarlie, Bolstads bistandsadvokat.

Vil be om frifinnelse i lagmannsretten

Straffeutmålingen i saken var i tråd med aktor Thomas Utne Pettersens påstand. Han er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å kommentere dommen og anken.

Odd-Rune Torstrup, den 27 år gamle hovedmannens forsvarer, sier han under en eventuell ankesak vil be om at 27-åringen frifinnes.

– Bevisene er bedømt feil, mener Torstrup.

Det er strengt, men det er nok i tråd med praksis for lignende tilfeller.

Bjarte Aarlie, bistandsadvokat

Knut Lerum, 32-åringens forsvarer, sier hans klient og 25-åringen står fast på at de ikke medvirket til volden mot Bolstad, og har også anket dommen.

– Jeg tror ankesaken slipper gjennom, sier Lerum.

Ifølge ham vil en eventuell ankesak sannsynligvis komme opp for Gulating lagmannsrett i Stavanger, trolig til høsten.

Lengden på straffen oppfattes som streng også av Bolstads bistandsadvokat, som imidlertid mener utmålingen ikke bryter med tidligere rettspraksis.

– Det er strengt, men det er nok i tråd med praksis for lignende tilfeller. Og det er ikke mye som skiller handlingen fra et drapsforsøk, sier Bjarte Aarlie.

27-åringen er tidligere dømt for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter. 32-åringen og 25-åringen er ikke tidligere dømt for vold.