Hopp til innhold

Militsleder: – 47-åringen var der med våpen da folk ble drept

47-åringen bosatt i Bergen var til stede med pistol da 1000 mennesker ble likvidert ved en kirke. Det sa et av vitnene som selv er dømt for folkemordet i Rwanda.

Rettstegning fra Rwanda-rettssaken

TILTALTE: 47-åringen har bodd i Bergen i nesten ti år. Nå sitter han tiltalt for flere tusen drap i Rwanda i 1994. Rettstegning fra Oslo tingrett.

Foto: Vaglieri, Marco / NTB scanpix

Tiltalte var til stede og væpnet med pistol under likvideringen av 1.000 mennesker i Kibungo. Det sa et vitne tirsdag under rettssaken mot 47-åringen som står tiltalt for massedrap under folkemordet i Rwanda i 1994.

47-åringen står tiltalt for å ha deltatt i og organisert drapene på 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda. Han har i flere år bodd og jobbet som renholder i Bergen før han ble pågrepet og siktet i mai i fjor.

Vitnet på video fra Rwanda

Personen som i dag vitnet er en av mange som er blitt avhørt og som skal vitne fra Rwanda i den historiske rettssaken i Oslo tingrett.

Vitnet er en lokal leder av militsgruppen Interahamwe, som sitter fengslet på livstid i Rwanda for sin rolle under folkemordet. Han vitnet på videolink fra Rwanda i rettssaken i Oslo tinghus.

Interahamwe-lederen som er født i 1957, fikk opprinnelig dødsstraff, men dommen ble endret til livsvarig fengsel da Rwanda avskaffet dødsstraff.

Det er første gang en slik rettssak kommer opp i Norge.

1000 likvidert ved en kirke

I håp om å redde livet hadde 1000 mennesker 15. april 1994 søkt tilflukt i det katolske kirkesenteret i Kibungo. Men der fant de ingen beskyttelse. Bare noen få kom levende fra massakren.

Massakren på kirkesenteret er en av tre konkrete angrep 47-åringen festes til.

Da likvideringene var gjennomført, ble mennesker som bare var såret og skadd, stuet i en lastebil og kjørt vekk for å drepes. Interahamwe-lederen bekreftet i retten at han selv satte seg bak rattet i en lastebil og fraktet sårede bort for at de skulle tas av dage et annet sted.

Støtter aktoratets tiltale

Nær hele tirsdag gikk med til statsadvokat Petter Mandts utspørring av Interahamwe-lederen. Da forsvarerne slapp til mot slutten av dagen, sviktet teknikken, og forbindelsen med Kibungo ble brutt. Dermed fortsetter utspørringen av militslederen onsdag.

Interahamwe-lederens vitneprov inneholdt flere opplysninger som understøtter aktoratets tiltale om at 47-åringen hadde en rolle som lokal leder og organisator under folkemordet.

Vitnet fortalte også at tiltalte i en periode før folkemordet var aktivt medlem av det mest ekstremistiske hutupartiet, CDR.

Dette ekstremistpartiet ble dannet da flerpartisystemet ble innført i Rwanda i 1991. Det er ansett for etablert sannhet at forbindelsen var kort mellom CDR og radiostasjonen RTLMC, som hele tiden var tutsi-fiendtlig. Men fra 6. april 1994 oppfordret radiostasjonen direkte også til drap på tutsier.

6. april var datoen da president Juvenal Habyarimanas fly ble skutt ned.
Hutuekstremistene ga tutsiene skylden for nedskytingen.

Kjente hverandre

I sitt vitneprov omtalte militslederen den tiltalte rwanderen som en venn. De besøkte ikke hverandre, men konene deres kjente hverandre, og
militslederens kone kjente også tiltaltes svigermor, fortalte han.

Han hevdet det våren 1994 var alminnelig kjent at tiltalte var CDR-medlem. Tiltalte hadde medlemskort og lue med partiets logo, forklarte han.

– En sterk mann er synlig. Alt var tydelig den gang. Ingen gjemte seg. Partitilhørighet var ingen hemmelighet, sa vitnet, som la til at ingen kunne den gang vite hvilke spørsmål ettertiden ville stille.

– Fikk ultimatum

Vitnet sa at han var soldat fra 1976 til februar 1990. Han var korporal da han sluttet i militæret. Deretter ble han lastebileier og sjåfør. Opprinnelig hadde han vært medlem av det moderate politiske partiet MDR. Han kjørte partifeller med
lastebil til partimøter.

En dag ble han oppsøkt av borgermesteren i Birenga kommune i Kibungo, Melchiade Tahimana, og oberst Pierre Celestin Rwagafirita i den rwandiske hæren.

Budskapet som etter hvert ble formidlet til vitnet var et ultimatum: Enten meldte han overgang til partiet MRND og kjørte folk til dette partiets møter, eller så ville han og familien bli drept.

MRDN og CDR spilte begge en sentral rolle i folkemordet. Vitnet meldte overgang til MRND og ble belønnet med seks nye dekk til lastebilen. Senere ble han utnevnt til president i Interahamwe i Kibungo, forklarte han.

Tidligere borgermester Tahimana er etterlyst gjennom Interpol. Oberst Rwagafirita er heller ikke tatt, og opplysninger tyder på at han er død.

Hodeskaller etter folkemordet i Rwanda

RETTSSAK I NORGE: Så mye som en million mennesker kan ha blitt drept i folkemordet i Rwanda i 1994. Mannen som er tiltalt i Oslo tingrett er siktet for 2000 konkrete drap i tre ulike angrep.

Foto: ANTONY NJUGUNA / Reuters