Vil bruke vold mot islam-kritikere

Militante aktivister er klare til å gi både anti-islamister og nynazister «grisejuling» om sjansen byr seg. Antifascisten «Otto» bruker gjerne vold mot de han mener er farlige.

Anti-islamske organisasjoner som Norwegian Defence League gjør at aktiviteten i de militante antifascistiske gruppene i Norge øker. «Otto» vil bruke vold for å holde anti-islamister og nynazister borte fra Bergen sentrum.

BORGERVERN? «Otto» og andre antifascister gjør det utrygt å være nynazist i Bergens gater. Hør ham fortelle om hvordan Antifascistisk aksjon tar loven i egen hender. Under den nynazistiske demonstrasjonen, han nevner i Trondheim, ble en motdemonstrant lettere skadet, ifølge politiet.

– Vi organiserer oss i militante grupperinger og tar loven i egne hender, forteller «Otto» som er med i den internasjonale undergrunnsbevegelsen Antifascistisk aksjon (AFA).

Ett år etter 22. juli advarer antifascistiske aksjonister mot å tro at høyreekstreme organisasjoner er ufarlige. Men også de militante venstresideaktivistene vil framstå som farlige for sine fiender.

NRK.no møter den anonyme aktivisten ute i Bergens gater hvor antifascister og nynazister nå driver en stille kamp mot hverandre. Med klistermerker på lyktestolper, og løpesedler i postkasser, viser Nordfront og AFA at de er tilstede i byen.

Vil gå til direkte angrep

Sammen med et ukjent antall andre venstresideaktivister er «Otto» villig til å dele ut harde slag, og selv tåle juling, for å bekjempe det de ser på som farlige mennesker med farlige holdninger.

– Det er ikke en form for selvforsvar. Det er direkte angrep. Baktanken er å vise dem at når de viser trynet sitt på gaten så vil man reagere på det. Veldig resolutt og veldig voldsomt.

Slik har Antifascistisk aksjon (AFA) arbeidet siden før andre verdenskrig. Kritikerne mener det fører til krig mellom de politiske ytterfløyene som fører til unødvendig vold og mer radikalisering.

En skadd demonstrant fra den ytterliggående høyregrupperingen EDL

GATESLAG: English Defence League har vært innvolvert i flere slåsskamper i forbindelse med demonstrasjoner.

Foto: Darren Staples / Reuters
Benjamin Hermansen

GLEMMES IKKE: Nynazisters drap på femten år gamle Benjamin Hermansen i Oslo i 2000 gjorde at «Otto» ble militant antifascist.

Foto: NRK
Minnemarkering på Youngstorget

«IKKE NOK»: De voldelige venstresideaktivistene mener at det ikke holder å gå i fakkeltog for å stoppe høyreekstreme som dem som drepte Benjamin Hermansen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

«Otto» mener at volden fra blant annet AFAere knyttet til Blitzhuset er grunnen til at ikke nynazister går uniformert i norske sentrumsgater.

– Forskjellen er at høyreekstreme bruker vold mot tilfeldige mennesker med en annen hudfarge og seksuell legning. Vi bruker vold for å beskytte våre egne lokalsamfunn mot dem, mener aktivisten som forteller om mange uavhengige grupper i Norge.

Benjamin-drapet var en vekker

Drapet på Benjamin Hermansen var starten på mitt engasjement i antifascisme. Det var da jeg så alvoret i den nynazistiske organiseringen, forteller «Otto» til NRK.no mens han henger opp klistermerker i Bergen sentrum.

– Jeg skjønte hva de er i stand til å gjøre med forsvarsløse 15 år gamle gutter som er ute med kameratene sine. Han var bare en person som ikke passet inn i deres idé om et reint Norge, sier «Otto».

Siden den gang har han blitt nødt til å tåle å få juling fra voldelige nynazister selv. Mer om den slåsskampen seinere i artikkelen, for før det skal vi se at tre nye organisasjoner ble kjent samme år som Anders Behring Brevik begikk massedrap.

«Legitime mål for vold»

Tradisjonelt har antifascistene slåss med nynazister. Nå er også anti-islamistene i omstridte Norwegian Defence League (NDL) mål for de militante aktivistene.

– Det har vist seg gjennom English Defence League at disse gruppene blir mer og mer radikalisert, blander seg inn i hooliganmiljøene og så begynner de å forme gategjenger. Det er noe vi vil unngå at skjer i Bergen. De er helt klart legitime mål for vold, mener «Otto».

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– NDL legitimerer hets og rasisme

NDL skal ha nære bånd til sin britiske moderorganisasjon som er kjent for demonstrasjoner som har endt i gateslag. Etter at Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og NDL økte sin aktivitet i fjor har AFA fått flere sympatisører som er villige til å møte anti-islamistene med vold.

– De er to former for nyfascistiske organisasjoner som ideologisk er langt fra nynazistene, men de representerer den samme trusselen. De prøver å legitimere hets og rasisme mot enkeltgrupper basert på tullete konspiratoriske ideer, mener «Otto».

Det kjenner ikke styremedlem Kjersti Margrethe Adelheid Gilje i NDL igjen. Hun har vært med på en stor anti-islamsk demonstrasjon i Århus i vår, og organiserte en demonstrasjon i Stavanger i juni i år.

– Vi bruker aldri vold. Det viste seg i Århus hvem som er voldelige. Det var blitzerne og våre motdemonstranter som var voldelige. Vi bruker ordets makt, sier Gilje som hevder voldelige personer ikke får være medlem hos dem.

– AFA minner om Hirden

Demo SIAN Tumyr

BRUKER YTRINGSFRIHETEN: De voldelige motdemonstrantene til organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) respekterer ikke ytringfriheten, mener leder Arne Tumyr.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX
Demonstrasjon i Århus.

NORDMENN I DANMARK: Medlemmer i Norwegian Defence League (NDL) har deltatt i demonstrasjoner utenlands som her i Århus, men har ikke fått til store arrangement i Norge så langt.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK
English Defence League

MODERORGANISASJON: Norske anti-islamister er nært knyttet til English Defence League og tidligere ledere I NDL har vært med på demonstrasjoner i England.

Foto: Carl Court / Afp

Heller ikke Arne Tumyr som leder SIAN mener at medlemmer i hans organisasjon er voldelige.

– Bare tøv. Vi har en agenda hvor vi med samtaler, argumenter og opplysning vil vise Islams sanne ansikt, sier Tumyr som vil mener at det er AFA som er kriminelle og farlige.

– Vi synes det er trist at slike grupper ikke respekterer vanlig ytringsfrihet. De minner med om Hirden og deres demonstrasjoner under krigen. Jeg er skuffet over at politiet tar disse med silkehansker.

PST forventer voldelige grupper

Selv om de anti-islamske gruppene tar avstand fra vold så tiltrekker de seg voldelige enkeltpersoner, skriver PST i sin årlige trusselvurdering:

«Flere av dem har vært tilknyttet tradisjonelle høyreekstreme miljøer. Vi forventer at enkelte av disse personene vil forsøke å utnytte de antiislamske organisasjonenes rekrutteringsgrunnlag til å etablere undergrupper som har en mer voldelig profil.»

Også antifascistene frykter at ideene til NDL og SIAN skal inspirere mer voldelige krefter og legitimere det de kaller hatefulle meninger.

– Konsekvensene er større om vi lar de ekstreme høyregruppene få fotfeste i lokalmiljøet så begynner de å gå uniformert rundt slik Boot Boys gjorde på Østlandet på 90-tallet, frykter «Otto» som forteller at Antifascistisk aksjon fortsatt har størst fokus på nynazister.

– Fakkeltog er ikke nok

Selv om politiet ser på AFA som en trussel, mener de selv at de bidrar til et bedre samfunn. Ifølge «Otto» blir folk med i AFA fordi de mener at politiets innsats, og fakkeltog mot fremmedfrykt, ikke er nok.

AFA mener de er et slags sivilt borgevern som tar saken i egne hender og opererer utenfor loven.

– Historien har lært oss at om vi ikke griper inn så kommer situasjonen ut av kontroll, hevder «Otto».

– Ikke mange passer i nynazistenes Norge

Nordfront (Den norske motstandsbevegelsen) er et nordisk nettverk av selverklærte nasjonalsosialister. De har de siste månedene vært aller mest aktive i Bergen. «Otto» er klar på at AFA er klare til å bruke vold mot Nordfronts aktivister om de skulle vise seg på gata slik de gjorde i Trondheim i vår.

– Nordfront utgjør en trussel mot mennesker som ikke passer inn i deres idé om et reint Norge. Og det er ikke mange som passer inn i den ideen, hevder «Otto».

Otto og andre antifascister driver etterretning. De overvåker folk med tilknyttning til høyreekstreme miljøer, og finner ut hvem og hvor de eventuelt kan slå til.

NRK.no har vært i epostkontakt med Nordfront flere ganger i juni og juli, men har ikke fått et intervju med ledelsen i den norske greinen av organisasjonen.

– Farlige svensker

Nordfronts brev

PLAKATKRIG: I Bergen har den nynazistene i Nordfront hengt opp plakater og delt ut flygeblad i utkanten av byen mange ganger i år, ifølge egne nettsider. I sentrumsnære bydeler klistrer AFA-sympatisører opp deres klistermerker.

Foto: Frank Bremnes / NRK
Norwegian Defence League utenfor Oljemuseet i Stavanger

I STAVANGER: NDL og SIAN i Rogaland varslet en stor demonstrasjon på forsommeren, men svært få møtte opp til markeringen utenfor Oljemuseet i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Pågrepet etter slåssing Trondheim

I TRONDHEIM: Nynazister marsjerte gjennom Trondheims gater i vår. 23 svenske nynazister ble arrestert og en motdemonstrant fikk lettere skader i en slåsskamp.

Foto: Sundgård Media

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen kjenner godt høyreekstreme på nettet og har sagt til NRK at det kan være bekymringsverdig om Nordfront etablerer seg i norske byer.

– Ikke fordi de som er der i seg selv kan være farlige, men fordi de har en tilknytning til Svenska motståndsrörelsen. Det er en organisasjon som har vært knyttet til voldsbruk, som har et strengt hierarki og som har stilt store krav til medlemmene sine, forteller Strømmen.

Også AFA forventer at deres medlemmer er villige til å ofre litt for kampen – man skal tåle litt juling, og være forberedt på at å bli angrepet.

«Otto» ble banket opp av nynazister

For «Otto» har kampen mot nynazistene kostet smerte, blod og beinbrudd. På vei ut av et utested på Østlandet for noen år siden ventet tre nynazister på ham.

– En av dem var uniformert og to av dem så ganske streite ut. De begynte først å slenge drit og jeg svarte dem, forteller han.

– Etter hvert så jeg at de var veldig innstilt på en konfrontasjon så jeg bet tennene sammen og gjorde det jeg kunne. Det gikk dårlig. Jeg endte på legevakten med en rekke beinbrudd og noen tenner mindre.

«Otto» føler at han er blitt sterkere av julinga han fikk, og det gjorde ham sikrere på at det er riktig av ham å kjempe mot nynazistene med vold.

– De er klare til å bruke veldig grov vold. Vi må ta dem før de tar oss.

LES OGSÅ: