Hopp til innhold

Verste luftkvalitet noensinne

Topp-politikere har i dag sittet i krisemøte.

Bergen forurensing luftkvalitet

Luften over Bergen sentrum er meget forurenset akkurat nå.

Foto: Pål Bentdal

Klokken 13 i dag var det krisemøte på rådhuset. Luftkvaliteten i Bergen har aldri vært så dårlig som den er i dag.

Byrådsleder Monica Mæland kalte inn tre byråder, fylkeskommunen, Skyss, Tide, politiet og Statens vegvesen til møtet, som foregikk bak lukkede dører.

Kommunen vil be fylkeskommunen styrke kollektivtilbudet, be Vegvesenet om bedre tilgjengelighet og styrke oppfordringen om at alle må ta buss.

Mest forurenset i Europa

– Luftkvaliteten har aldri vært så gale som den er akkurat nå, sier Ingvar Tveit, leder i helsevernetaten i Bergen kommune.

Klokken 10.00 ble det målt 349,2 mikrogram NO2 (nitrogendioksid) per kubikkmeter på Danmarksplass.

Tilsvarende måling ved Rådhuset viser 308,6. Den nasjonale grenseverdien fastsatt av Statens Forurensningstilsyn er på 200 mikrogram NO2 per kubikkmeter.

LES: Byrådet vurderer bilforbud

Bergen er Europas mest forurensede by akkurat nå. Selv med redusert helgetrafikk har målingene ligget over grenseverdien for NO2 i flere timer både lørdag og søndag.

I følge Luftkvalitet.info bør allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser ikke oppholde seg i svært forurensede områder. Forbigående slimhinneirritasjoner og ubehag kan forekomme hos friske personer. Sensitive personer bør ikke befinne seg i utsatt område.

(Artikkelen forts. under bildet)

Bergen forurensing luftkvalitet

På lørdag lå lokket tungt over Bergen.

Foto: Pål Bentdal

Svært ugunstig værtype

– Det har skjedd en viss endring de siste par døgnene. Det har kommet varmere luft inn i høyden, sånn at temperaturen på Ulriken ligger på plussisden nå mens det fortsatt er en del minus i sentrum, sier Frode Hassel, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Dette er svært ugunstig og forverrer situasjonen. Varselet viser at været vil holde seg slik denne uken.

– På grunn av høytrykket og temperaturen vil det tar lenger tid å få skiftet ut luften. Vi vil slite med den møkken og skitten som ligger i lavlandet en god stund fremover, sier Hassel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.