Hopp til innhold

Venstre: «Ingen skal miste barnehageplassen fordi foreldrene ikke kan betale»

Nå åpner partiet likevel for å gå inn for at barn kan bli kastet ut av barnehagen i Bergen.

Venstre går i mot egen valgplakat

VALGPLAKAT: På plakaten fronter Idun Bortne at ingen barn skal miste barnehageplassen.

«Ingen barn skal miste barnehageplassen fordi foreldrene ikke kan betale», var det klare budskapet Venstre spredde i sosiale medier, etter at NRK avslørte at 33 barnehagebarn hadde mistet plassen grunnet betalingsproblem.

Mandag gikk partiet inn for at kommunen fremdeles kan si opp barn da saken ble behandlet i oppvekstkomiteen.

– Vi har vært skeptisk til forslaget, men vi skjønner også at det er veldig uheldig å ha foreldre som ikke betaler når barn går i barnehage, sier Idun Bortne, som i tillegg til å være medlem i oppvekstkomiteen, er andrekandidat for Venstre før kommunevalget.

Trenger plassen

I januar avdekket NRK konsekvensene av at Bergen kommune i fjor innførte regler om at barn kunne miste plassen i barnehage og SFO om foreldrene ikke gir opp for seg.

– Vi ser at disse barna som må slutte virkelig hadde trengt barnehageplass, men blir tvunget ut igjen og det er ikke deres feil, sa styrer i Olsvik barnehage Trond Øverli til NRK den gangen.

Gikk inn for at barn kan miste plassen

I alt sa kommunen opp 300 barn fra barnehage og SFO i løpet av vel et halvt år.

Gjennom en valgplakat Bortne har frontet og spredt på sosiale medier har Venstre vært krystallklare: «Barns beste er viktigst. Ingen skal miste barnehage plassen fordi foreldrene ikke kan betale».

Sofie Marhaug

OVERRASKET: Sofie Marhaug (R) er overrasket over at venstre ikke slår følge og krever at kommunen må slutte å si opp barn fra barnehage og SFO.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Mandag gikk Bortne allikevel inn for at barna fremdeles kan bli kastet ut av barnehage og SFO, da saken var oppe i oppvekstkomiteen.

– Forslaget som ligger på bordet nå er sånn man må velge mellom ulike onder, sier Bortne.

– Hvorfor stemmer dere ikke imot et forslag som kan gjøre at barn mister barnehageplassen?

– Fordi totalt sett så er det en dårlig løsning for barnet om foreldrene setter seg i stor gjeld. Vi håper og ønsker at man skal finne gode løsninger sammen med foreldrene som ivaretar barnas beste, sier hun.

– Rart de ikke stemte på forslaget

Sofie Marhaug fra Rødt er overrasket over at venstre ikke slår følge og krever at kommunen må slutte å si opp barn fra barnehage og SFO.

– Jeg syns det var rart at de ikke stemte for vårt forslag, når de ikke vil at noen skal miste barnehageplassen fordi foreldrene ikke kan betale. For det er det vi legger til grunn i det alternative forslaget, forteller Marhaug.

Saken skal opp i bystyret 29. april.